Reklama

Reklama

E.A. Poe: Podivný experiment

  • USA Stonehearst Asylum (více)
Trailer 2

Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (676)

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. V prvom rade chválim perfektnú dobovú atmosféru neskorého viktoriánskeho obdobia, tá nemala chybu, celý snímok ňou bol tak nasiaknutý, že niečo z nej sa votrelo aj ku mne do obývačky. Príjemne prekvapil aj dej, tak správne zamotaný s koncovou prekvapivou pointou. Nič ľahké, ale ani príliš zložité, tak akurát na to, aby si človek sadol ku telke a mentálne zrelaxoval. Herci boli vybratí veľmi dobre, o Beckinsale nemá význam hovoriť, každý ju pozná, vždy zahrá dobre a ani tento snímok nie je výnimkou. Mňa osobne však najviac prekvapil David Thewlis, nikdy predtým som ho nevidel zahrať tak perfektného záporáka, v scénach kde sa objavil, bolo hneď o zábavu postarané. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra opuštěného blázince uprostřed lesů byla pohlcující. Do toho skvělý Ben Kingsley a půvabná Kate Beckinsale. Fakt mě to bavilo a když se ve sklepení objevil Michael Caine, v duchu jsem tleskal. Bohužel to v průběhu malinko ztratilo dech a snahu opepřit to ještě finálním zvratem, za každou cenu, moc nechápu. Když to porovnám např. s malinko podobným Scorseseho Shutter Islandem, tak to je prostě vyšší level. ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Podivný Exkrement pana Poea mi připravil opravdu velice příjemné překvapení. Možná bych to lehce přirovnal k Shutter Island od mistra Skorseseho, ale ten byl podstatně více hororovější a náročnější. Eliza Graves je dle mého názoru jednodušší a přímočarejší, to ovšem není vůbec na škodu, když herecké výkony jsou naprosto fantastické (převážně Ben Kingsley to skvěle táhne), atmosféra domova lunatiků je úžasná a zvraty v ději jsou opravdu taky luxusní. Neustále jsem hodně truhlil, že tady takovýto film nebyl od onoho Prokletého Ostrova a nyní již netruhlím. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V TOM SPOČÍVÁ PARADOX ŠÍLENSTVÍ A VELKÉ NEBEZPEČÍ NAŠÍ PROFESE. PROTO VÁS VŠECHNY VARUJI, PÁNOVÉ, JENŽ ZAČÍNÁTE KARIÉRU PSYCHIATRA, NEVĚŘTE NIČEMU, CO SLYŠÍTE, A JEN POLOVINĚ TOHO, CO VIDÍTE…" /// Ze zpracování (a z povídky) je patrný, jak moc tehdy bylo duševní šílenství pro společnost zajímavý téma. I dneska pohled na tehdejší blázinec plnej podivínů či léčebnejch metod, dokáže vyvolat krásný představy. A třeba i hrůzu. Obsazení je dobrý. Takovej B.Kingsley možná ani moc nemusí hrát… S ohledem na dobu nepřekvapí, že dějem v blázinci hejbe bláznivá láska. Nechyběj blázni ani překvapivej konec – vydařená adaptace, kterou ale za4* necejtím (ani ve svěrací kazajce). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídku ,,The System of Doctor Tarr and Professor Fether“, kterou v roce 1845 napsal Edgar Allan Poe, neznám. 2.) Stará se zbláznila (ale ještě vo tom neví). 3.) Thx za titule ,,urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ten film má všetko, čo má dobrý film mať. Príbeh, herci, atmosféra...len sa mi to nejako nezadralo pod kožu. Určite poznáte ten pocit, keď vám hlava hovorí, že všetko je nastavené tak, že by to malo fungovať, ale jednoducho film je chladný a ja necítim nič. Dá sa to pozrieť, ale nepohltí vás to, aj keď vy sami obetavo naťahujete ruku. Ben Kingsley? M. Caine? S nimi to predsa musí byť super, nie? Nie... Odsledoval som to chladný ako skala, emócie tu nefungujú a aj preto dávam priemer. Mnohí dávajú rovnako priemer alebo ešte menej z dôvodu, že sa to celé výrazne podobá na Scorseseho Prekliaty ostrov, ale o to tu nejde. Podivný experiment mohol kľudne dopadnúť rovnako dobre, filmu len chýbala tá zázračná prísada, bez ktorej je film iba priemerným. 60%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • V čase 46:53 se drží doktor Edward (Jim Sturgess) levou rukou za pravé poraněné rameno. V dalším záběru ji však má položenou na noze. (Iveet)
  • Natáčelo se v Bulharsku. (Terva)
  • Hlavná ženská hrdinka Eliza Graves, ktorú stvárnila Kate Beckinsale, má vo filme 35 rokov. Kate Beckinsale však mala v čase uvedenia filmu 41 rokov. (Bobek15)

Související novinky

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama