Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi reálně působící atmosféra. Beznadějná situace v uzavřeném městě, kde působí národní garda. Malá opička propašovaná do Ameriky. Téma snímku je stále aktuální. Kdykoliv se může něco podobného skutečně stát. Poletíte někam na dovolenou, třeba do Afriky a tam vás něco hryzne, no a epidemie je na světě. Možná trochu přeháním, ale hrozba je to reálná. Dustin Hoffman a Rene Russo podali dobré výkony. Zajímavý snímek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia filmov tohto typu to vôbec nemajú ľahké. Ak sa pokúsia nakrútiť realistický film o možnej epidémii, bude výsledok depresívny a nepredajný. Preto sa radšej držia hollywoodskej príručky a nakrútia film, akým je tento. Napriek tomu mal Wolfgang Petersen príležitosť nakrútiť vďaka štedrému rozpočtu dobrý "epidemický" film. Využil ju iba na začiatku filmu v Afrike a neskôr pri atmosfére v karanténovej oblasti a pokusoch o útek z nej. Už výber hlavných predstaviteľov nebol šťastný. Dustin Hoffman pôsobí v úlohe akčného hrdinu nedôveryhodne a obsadzovanie Cubu Goodinga do filmov ostáva pre mňa nerozlúštiteľným tajomstvom. Vo vrcholnej scéne mi Hoffman pripomenul príbuzného Miloša Hrmu, ktorý sa snažil zastaviť vysielaním myšlienok nemecké tanky prenikajúce do Prahy a Gooding pokusom o taran sovietskych ljotčikov z II. svetovej. Uvedomujem si existenciu množstva divákov, ktorým neprekážal superfrancuzák na letisku s polomŕtvym milencom, ani inštruktáž o šírení vírusu pri kýchaní v kine a už vôbec nie deravé ochranné odevy. Tí v budúcnosti ochotne zaplatia predražené lieky proti chrípkam operencov, nebudú sa čudovať hromadnému vybíjaniu dobytka pre BSE a v minulosti ochotne zaplatili za ochranu proti Y2K. Protože voto ttady de. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nevyvážené. Petersen umí napínavé chvíle jako nikdo jiný a tady to potvrdil, tajkže tady mu dávám výbornou. Předvídatelné a šablonovité - prakticky od chvíle, kdy byli hlavní protagonisté představeni bylo jasné, kdo jak skončí a to samé se dá říct o samotném ději - přesto to bylo dobré. Co ovšem Peterson totálně zbabral byl závěr a občasné chvíle ryzího kýče, jako třeba v případě vzorku 612. Chatrná je i konstrukce zabývající se rozuzlením celého případu. Tady je to za nedostatečnou. Samostanou kapitolou jsou herci, kteří byli do jednoho špičkoví a Donalda Sutherlanda jsem měl chuť uškrtit. S takovouhle sestavou a od takového režiséra bych ale čekal víc. 60% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně schématická záležitost, která se žánrově vrací skoro až studenoválečnicky k tématu boje party slušných lidí (lékařů) proti nebezpěčnému novému viiru a proti vojenské mašinerii, která by ráda tenhle vir ještě chtěla využít. Co se týče zpracování, považuji za povedenější tématicky podobný Kmen Andromeda , natočený podle Crichtonovy předlohy v sedmdesátých letech. Jestl má Smrtící epidemie nějaký zásadní klad, je jím Dustin Hoffman, jestli má nějaký zásadní zápor, je jím nablblá závěrečná scéna, které se shodou okolností opět účastní Dustin Hoffman. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nevidět Andromedu, asi bych těch pět dal. Ikdyž chápu, že v tomto případě se jedná o hodně staršího bratříčka, tak obsahuje pár hluchých míst. Né, že bych se vyloženě nudil, ale Zabij Virus junior je prostě lepší. Ale za vidění jistě stojí, už jen díky vynikajícímu hereckému obsazení a vrtulníkovým honičkám:-) 75% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Pri porovnávaní starej a novej vzorky fiktívneho vírusu Motaba na monitoroch v úvode filmu je vyobrazený skutočný smrtiaci vírus - Ebola. (Pembroke)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama