Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Psal jsem to už mnohokrát v různých variacích, ale musím to chtě nechtě napsat znovu – Petersen je mistrem ve vyplňování hollywoodských šablon. Poměrně dobré režisérské jméno mu zajistí skvělé herce, slušný rozpočet a co se volby scénářů týče, volí německý filmový matador vždy docela s rozmyslem... Jeho filmy nepropadají, ale ani nedělají gigantické díry do světa. Smrtící epidemie je léty prověřený recept na katastrofický film, který o třídu výš vytahuje jednak naprostá realističnost námětu (jsem-li to schopen posoudit), jednak výtečný spád a kvalita hereckých výkonů... Zejména titulní "tušitel – agitátor – odhodlaný bojovník" Dustin Hoffman má správný cholerický šmrnc a jak se v anglicky mluvících zemích říká – drive. Petersen odvádí to, co ho naučil Hollywood – neplete příliš do snímku svůj talent (ten projevil jinde, že), dělá všechno tak, jak to má v katastrofickém filmu být, sešlapává plyn akčními scénami tehdy, když tempo upadá a chrchlání nakažených stává se otravným a jednotvárným... A znovu tvoří krásně vypilovanou a do posledního místečka vyplněnou šablonku, na kterou je radost se dívat a u které se nevyplatí vzpomínat, čím velý W. P. kdysi byl... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nevyvážené. Petersen umí napínavé chvíle jako nikdo jiný a tady to potvrdil, tajkže tady mu dávám výbornou. Předvídatelné a šablonovité - prakticky od chvíle, kdy byli hlavní protagonisté představeni bylo jasné, kdo jak skončí a to samé se dá říct o samotném ději - přesto to bylo dobré. Co ovšem Peterson totálně zbabral byl závěr a občasné chvíle ryzího kýče, jako třeba v případě vzorku 612. Chatrná je i konstrukce zabývající se rozuzlením celého případu. Tady je to za nedostatečnou. Samostanou kapitolou jsou herci, kteří byli do jednoho špičkoví a Donalda Sutherlanda jsem měl chuť uškrtit. S takovouhle sestavou a od takového režiséra bych ale čekal víc. 60% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bezpečnostní opatření se můžou dělat jakákoliv, ale faktem zůstává, že lidský faktor selhává vždy zcela spolehlivě. I zde selže, když propašuje z africké oblasti, zamořené neznámým virem, do USA malou opičku, která (jak jinak) je "bacilonosičem". Zajímavé téma o "cestujících virech" může opravdu někdy nabýt na aktuálnosti, neboť při dnešním pokrytí zeměkoule leteckými trasami se skutečně může stát, že nějaký virus bude nechtěně (nebo chtěně) přenesen ze zamořené oblasti do civilizace. Tento film se vyrovnává s daným problémem velice zdatně a skutečně realistické záběry určitě zasejí do mnoha duší semínko pochybnosti, zda jsme skutečně tak "za vodou" a daleko od problémů chudé Afriky, jak si mnohdy myslíme. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zhruba na stejné úrovni jako v tuto chvíli aktuálnější a profláklejší Sodenbergova Nákaza. Tohle je samozřejmě o něco pohádkovější (hrdinské finále s helikoptérou) a kapánek nám film zestárl, ale oba dva kousky spojueje bohužel hlavně to, že nedokáží naplno využít potenciál celé příběhové premisy. Škoda. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý thriller se skvěle vybraným hlavním představitelem. Proč? Protože Dustin Hofmann je opravdu všechno, jen ne typický akční hrdina a vy ani na druhé zhlédnutí nevěříte, že by některé kousky musel automaticky zvládnout. Také díky tomu film do poslední minuty neztrácí napětí. A určitě si na něj vzpomenete, až vám v kině někdo zakašle za zády. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • V úvode filmu vidíme pristávať dva vrtuľníky – Bell UH-1B a Bell 206L LongRanger. Bell 206 bol však zaradený do predaja až začiatkom roka 1967 a k US Army, a US Navy boli zaradené až v roku 1968. Bell 206L LongRanger bol dodaný prvým zákazníkom v roku 1975. (FesterNZ)
  • Opice kapucín, přenašeč viru, ve skutečnosti pochází ze Střední a Jižní Ameriky, v Africe se nenachází. (veronikajel)
  • Na začátku filmu je zmínka, že se vesnice nachází v údolí řeky Motaba v Zaire (dnešní Demokratická republika Kongo). Ve skutečnosti řeka Motaba teče státem Kongo a na hranicích s bývalým Zairem se vlévá do řeky Ubangy. (veronikajel)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama