Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes pěkně zpracované vizuální zpodobnění velmi průměrný film. Terry Gilliam tentokráte zůstal svému jménu hodně dlužen. Jeho imaginaci se zde nepodařilo stvořit svět, který by diváka fascinoval a navozoval řadu dalších otázek. Příběh je sice pěkně zfilmovaný, ale chybí mu ta příslovečná Gilliamovská umanutost poukázat na cosi, co znepokojuje jeho i naše podvědomí. Vydat se na nebezpečnou pouť třeba do míst, kam byl schopen svého Fauna dovést Guillermo del Toro. Terry Gilliam spíše přešlapuje na místě a neví, kterým směrem vykročit. Hodně zaráží i žánrová neukotvenost snímku - na pohádku je to až příliš hororové, na horor zase příliš pohádkové. Ale možná již dnešní děti chápou takto drsně ztvárněnou pohádku jako příslovečný standard. Svět se mění a s ním i jeho filmová podoba. Bohužel... Podobné filmy: Faunův Labyrint, Hvězdný prach, Beowulf, Hellboy 2: Zlatá armáda, Hellboy ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na slabšie očakávania som bola celkom spokojná. Videla som, že reakcie divákov nie sú príliš nadšené a s tým som si zapla bratov Grimmovcov ako strašidelnú oddychovku. V tomto ohľade som nebola sklamaná. Áno, porovnanie s Ospalou dierou je skutočne po ruke. Aj keď je Ospalá diera určite lepší film a bez debaty na vyššej úrovni, jednu vec jej bratia Grimmovci závidieť nemusia - a tou je atmosféra. Hustá, strašidelná, kulisy sú nádherné ako z rozprávkových knižiek. Ako ľahko parodická, ľahko ironická a jemne strašidelná rozprávka pre dospelých to funguje. Scenár á la "zmixujme to všetko dohromady a zasmejme sa pri tom" je síce výsmechom histórii a polopatistický humor zase výsmechom divákovmu vkusu, ale z môjho pohľadu spĺňa tento film moje požiadavky na neškodný strašidelný príbeh, ktorý predsa len nebol taký prvoplánový a priamočiary ako gýčovité rozprávky pre deti, ktoré mňa (až na výnimky) nebavili ani v detstve. A nech si tvrdí kritici hovoria čo chcú - ja v pozadí Grimmovcov Terryho cítim. Vzhľadom na jeho profil je to vydarená snaha o spracovanie komercie. Aj herci odviedli dobrú prácu, Heath je sladký a Monica... tá je jednoducho "fairest of them all". ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

bylo, nebylo. ,,drazí občané, již nemusíte mít strach. bratři Grimmové jsou s vámi. přišli jsme vás zbavit zlých kouzel." tak to bylo pokaždé. a pomocí svého ,,ochotnického" divadla vždy, samozřejmě za odměnu, dobro zvítězilo nad zlem. jako v pohádce. vymyšlené zlo nemá šanci a vše jde hladce. až v Maribadenu, kde se začnou ztrácet děti. a to doopravdy. Mohla by to být pohádka, ale děti by se báli. a nechápali by to. a pro dospělého zde není mnoho, co by upoutalo pozornost. všechny ty hororové ,,věci" působí spíš divně a to je krotké slovo. jako by to bylo natočeno na zakázku, chybí v tom ,,srdíčko". mohlo to být poutavé vyprávění, netradičně pojatý životopis. jediné co stojí za zmínku je kamera a opravdu zajímavé kulisy ,,všeho". triky, přes veškerou snahu - bída. když se s odstupem času zamyslím, zůstává ve mě pocit vcelku dobrého ztvárnění, ale bezduchosti příběhu. Bůh vám žehnej bratři! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Silně nevyrovnané. Místy fantastické, místy nuda k ukousání.. Každopádně dost dlouhé, a překvapivě VELICE NEKVALITNÍ triky. Herci vesměs ujdou (pouze Heath Ledger mě nijak nenadchnul a Peter Stormare je vyloženě strašnej... nevím jak se mu to povedlo :( a Tomáš Hanák je skvotnej. Hvězdičku navíc za úvodní tiutulky (běhá z nich mráz po zádech eště víc, než u 12ti Opic) a za jméno režiséra, kterým je stále eště TEN Terry Gilliam ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Popravdě mi z toho filmu v paměti nejvíc uvíznul Tomáš Hanák, který v angličtině (díkybohu) ztrácí svojí typickou ironii v mluveném projevu - sekvence, kde svojí dcerce vypráví pohádku o marnivé královně, je opravdu nádherná. Taky by si ho mohl všimnout nějaký zahraniční režisér a dát mu nějakou "rodenovskou" roli. Jinak Ledgerovi a Damonovi prospělo, že hrají proti svým typům (zvlášť Mattovi to jde), Jonathan Pryce je se svým francouzským přízvukem roztomilý a Lena Headey se se svým zavilým výrazem do toho filmu nehodí. Terry Gilliam svojí vyprávěnku podává prostřednictvím krásných obrázků (obzvlášť se rozjíždí v lese a ve scéně s perníkovým mužíčkem) a stále netradičně, pokud bych měla začít porovnávat s konkurencí. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Jacob (Heath Ledger) rozbije zrcadlo ve věži, avšak později, když jsou všichni na konci věže, je zrcadlo opět celé. (Fevas)
  • V zakletém lese je každý strom listnatý. Ale když Jacob (Heath Ledger) vyleze na věž ve stejném lese a rozhlédne se, všechny stromy jsou jehličnany! (DivX)
  • Svérázný režisér Terry Gilliam dostal nejvyšší rozpočet ve své kariéře – 80 mil. dolarů, ale snímek vydělal během premiérového víkendu (26.-28. 8. 2005) v USA jen 15 milionů. Celkové tržby v domovině byly 37,9 milionu. (imro)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno