Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 2
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (1 782)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Spilebergova (Žid) verze sio-židovské propagandy, husarský kousek, který sklidil velkou chválu ze strany Židy kontrolovaných médií, a získal mu cenu Oskara za nejlepší režii v rukou Židy ovládaného Hollywoodu. Jojo..pochopitelně, jak jinak že, to jsou fakta. Film podle skutečných událostí, ale jinak přetáhlá,dojemno-přeslazená limonáda, židohollywoodská pohádka, bajka, uměle vytvořená legenda, která neměla se skutečnou historickou realitou vůbec nic společného. Skutečný život narozdíl od Schindlerova seznamu, nebyl tak černobílý a titulní hrdina rozhodně nebyl takový lidumil-spasitel, jak se o něm tradovalo či treduje. Film byl natočený podle Keneallyho (*1935) stejnojmenného bestselleru. Schindler v tomto románu zachraňuje život 1200 Židům. Steven Spielberg si knihu vybírá jako předlohu pro svůj filmový opus(?) činí tak zřejmě s nejlepšími úmysly, dokonce věnuje svůj honorář pamětníkům holocaustu. A jelikož oba umělci (spisovatel i židovský filmař) jsou ve svých oborech machři, uchvacují miliardy lidí. Toto ožehavé téma a jeho zpracování, jako téměř povinná nutnost pro Spilberga něco podobného konečně už také natočit, vždycky už zabere. Bylo to jen z vypočítavosti? V Podstatě každý Žid je vypočítavý. I Spilbergovi to bylo často podsouváno, těžko říct. Rozčarování z filmu však u některých lidí na sebe nedalo dlouho čekat. Všem nezasvěceným, naivkům, hlupákům, stačí si přečíst něco se zápisků Emilie Schindler (1907 ? 2001), Schindlerovi manželky, Davida M. Croweho profesora historie nebo od Jitky Gruntovové (*1945) a především její knihu "Oskar Schindler, legenda a fakta". Obrázek si už jistě udělá každý z nás, tím však nechci tento film (především po historické stránce a co se týče fakt) jen shazovat, po filmařské stránce se jistě jedná o vyjímečné dílo. Půlmiliardový výdělek jistě mluví za vše! Zajímavé komentáře: Gemini, Jack.Pott, flanker.27. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ajaj, nevím, co jsem od tohoto snímku vlastně čekal, jestli nějaký drtivý filmový zážitek, ale... Jedná se o uslzený příběh z druhé světové války, ale nic světoborného bych na tom nehledal. To musí mít každý dojemnější film z koncentračního tábora preventivně nejvyšší hodnocení? Ale o tom to není... Navíc jsem se podstatnou část filmu nudil, ta stopáž je úděsná. Opravdu nevím, co na to říct, snažím se být objektivní, no a podle mého si tento snímek zaslouží krásné tři hvězdičky za "dobře" odvedenou práci. Viděl jsem, zhodnotil jsem, jdu dál. Fakt sorry, Stevene. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Podle mne nejlepší a nejlidštější Spielbergův snímek s famózním výkonem Liama Neesona v roli Oskara Schindlera. Trailer zde: http://www.youtube.com/watch?v=TAH3RTRlCHY a emotivní konec filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=lPHvLtitxug&NR=1&feature=fvwp ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spielberg v tomto veledíle ukázal, že nepochybně patří k té největší špičce režisérů všech dob. Krásně komponované záběry, citlivá práce s chytře zvolenou černobílou kamerou a samozřejmě to hlavní - ultimátní, postupně gradující příběh o židech v druhé světové válce, úspěšně se vyhýbající patosu, samoúčelnosti, či nereálnosti (nemluvím teď o tom, zda byl Schindler skutečně lidumil, ale spíše o celkovém vyobrazení holocaustu a světa kolem něj), či jiným nedostatkům. A Liam Neeson také předvádí svůj životní výkon, čímž jen přispívká k tomu, aby Schindlerův seznam mohl být právoplatně označen za nejlepší neakční válečný film. 9/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celých 11 let od natočení mi trvalo, než jsem tuto filmovou perlu mohl shlédnout. Vděčím za to fishkimu, kterému touto cestou velmi děkuji. Co se týče filmu - na jeho konci jsem byl zcela konsternován a mráz mi po zádech běhá ještě teď. Popisovat pocity, které ve mně zanechal by bylo zcela zbytečné, každý člověk by ten film měl povinně vidět, aby POCHOPIL. Ať už byl či nebyl Oscar Schindler přesně takový, jak jej zachycuje tento jedinečný snímek, rozhodně se nesmazatelně zapsal do dějin nejen židovského národa, ale celého lidstva. Nechci Spielberga přehnaně démonizovat, tento jeho film jej ale definitivně učinil nesmrtelným a zařadil jej takřka Schindlerovi po bok. Spileberg sice nezachránil stovky Židů před jistou smrtí, ale připomněl nám všem cenu lidského života. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (145)

  • Ve scéně, kdy Schindler (Liam Neeson) na nádraží zachrání Sterna (Ben Kingsley) a úředník kontroluje seznam, je možné si všimnout, že obě jeho strany jsou totožné. (Hopkins)
  • V roce 1994 film uzpůsobila promítání na školní půdě mormony financovaná Brigham Young University v utažském městě Provo. Vystřižené scény zahrnovaly letmé záběry na nahá těla a milostné scény. (Zetwenka)
  • Když se Göth (Ralph Fiennes) snaží zastřelit neúspěšně židovského výrobce pantů, opakovaně natahuje jak první pistoli (Parabellum), tak i druhou pistoli. Při každém natažení závěru by mu měly vypadávat z pistole náboje. Toto se ale neděje. Není možné takto natahovat neustále pistoli, aniž by z ní vypadávaly náboje, ovšem pokud je pistole nabitá. Lze úspěšně pochybovat, že by Göth neměl ani jednu zbraň nabitou a nevěděl o tom. Z tohoto pohledu je nevypadávání nábojů při pohybu závěru vzad nesmysl. (pjotri)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama