Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tohle je ještě slušně dívatelný díl, ale kolovrátek už se roztočil dokola. Jason Voorhees nikdy nebude mým oblíbencem. Otázkou je, jestli z čím dál víc plesnivějšího a červama prolezlejšího xichtu se zastaralou maskou a mačetou jde vůbec něco víc vytřískat, když už natočili 9x to stejný, a ani to desáté, omlazané scifi nestálo za nic. Je opravdu smutné, když ho po deseti pokusech musel pumpnout až Freddy, což považuju za lepší biják než všechny samostatné P13. Vrchol série podle mýho přichází se třetím dílem. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý zářez mi s odstupem času připadá jako jeden z nejlepších, konečný soud si samozřejmě nechám na úplný závěr po zhlédnutí celé série, ale už teď můžu říct, že měl štěstí zejména na herce. Ve srovnání s dvěma předešlými díly, bylo tohle asi nejpohodovější setkání s oběťmi páně Voorheese. Nekoná se totiž žádná přehlídka afektovaných či jinak narušených dementů určených k likvidaci. Poprvé tu na scénu nastupuje malý Tommy Jarvis, s jehož postavou budeme mít co do činění i v dalších pokračováních, a je to právě on a jeho rodina, jenž dávají celému dění téměř punc uvěřitelnosti. Pochopitelně ale nemohou chybět ani obligátní teeni, ti mají opět dokonale šablonovité charaktery – panna a její zkušenější přítel, šašek, tydýt, děvka s děvkařem atd. Můžete hádat, kdo přijde na řadu jako první a kdo poslední. SPOILER: Díky postavě malého Tommyho, dítě nemůže zemřít, to ale nesympatická panna schytá s plnou parádou. Chňá, chňá, potěšilo. Na filmu se opět podepsal zásah MPAA, a tak byly některé scény zkráceny nebo úplně vystřiženy, znát je to zejména při zmizení Tommyho mámy, která odejde ze scény velmi nenápadně a vysvětlení, co se s ní stalo, se nám nedostane. Kdo má zájem, může se na něj podívat tady: https://www.youtube.com/watch?v=eniF9bJ1LN4&t=127s Docela škoda, že to chybí, viďte? Poslední kapitola, která zdaleka nebyla tou poslední, je nejen vynikajícím Pátkem, ale i bez růžových brýlí fanouška brutálního hokejisty si troufám říct, že i velmi dobře zvládnutou žánrovkou jako takovou. Čistých pět. Edit komentáře a hodnocení až po překvapivých 13 letech od posledního zhlédnutí (původní komentář vzal ďas, původní hodnocení - ****) ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z tých filmov, kde je všetko: Márnica a vrah, ktorý precitol (nelogika), vraždy, ktoré sú klasické, ale efektné(gore), pekné a hlavne nahé ženy(erotika), mladý ľudia idú kempovať na miesto, ktoré nemá dobrú povesť (chabý scenár), a preto to už so mnou nič nerobilo. Bez originality, bez štipky fantázie a tak to beriem, len ako dobrú zábavu, ale nič viac sa to ani brať nedá. Jedine čo za niečo stálo bola atmosféra ponurého prostredia. Na tento diel som sa veľmi tešil a to preto, že trojka ma veľmi bavila, a tu som sa presvedčil, že nie vždy je nedeľa. Ten koniec sa ukázal ako čistá amatérska konina. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Joseph Zito se hezky zaučil na Vrah z Rosemery a dokáže držet napětí,až do finále.Přesto ten hluk co dělá Jason okolo domu(holku yvhodí z okna,roztříská se o auto a nikdo nic neslyšel?). Jason se tu vyřádil do sytosti. Trošičku mě zklamalo,že Jasona dokáže dostat i malý kluk. Osobně si memyslím,ikdyž Jasona miluju,že se jedná o ten nejlepší díl z celé té série,přece za ty chybičky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku očekávaný zářez do série Pátků své příznivce určitě nezklame. Dostatek obětí, samota, Křišťálové jezero, bouře a jedna vražda za druhou. Ty jsou trikově zdařilé, aby ne, když je vytvářel sám mistr gore a masek - Tom Savini. Nejstrašidelnější na celém filmu je ovšem hudba. I zdánlivě obyčejné záběry dokáže zasadit do děsivé atmosféry. Sledujeme postavu jdoucí lesem, spěchající, rozhlížející se, kamera ji zabírá jakoby z pohledu nějakého pozorovatele, nevíme, zda přímo Jasona, do toho ona šepotavá temná hudba, praskne větev.... Jakmile se Jason objeví, napětí povolí, avšak do té doby je hutné. Tušíme, že dívka plavící se uprostřed noci na člunu po vodách jezera nedopadne dobře, leč režisér záměrně scénu protahuje, i když ne nudně a nekonečně. Slušná dávka krve a nahoty společně s nočními scénami tvoří základ snímku na oddechový bouřný večer. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Stejně jako třetí díl měl i čtvrtý premiéru v pátek 13., a sice v dubnu roku 1984. (Stocki)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 52. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama