Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Quint 

všechny recenze uživatele

Kanadský slasher Black Christmas je pozoruhodný tím, že se v něm objevily v podstatě všechny tradiční slasherové mechanismy několik let před Halloweenem, který je mnohými považován za první ryzí slasher. Pravdou je, že až Halloween tento subžánr zpopularizoval. Ale film Black Christmas tu byl dříve a už v něm se objevovaly např. subjektivní pohledy vraha s chroptivým dýcháním, ale také výhružné telefonáty stalkera (viz pozdější filmy When a Stranger Calls či Vřískot). Zápletka není úplně přesvědčivá a místy je poněkud nelogická (obzvlášť u překvapivého závěru), ale ústřední psychopat, skučící do telefonu, je docela creepy a atmosféra hrobově tiché vánoční noci, plné ozdobných světýlek, je zvláštním způsobem skličující. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Narozdiel od remakeu razí Black Christas inú stratégiu...budovanie napätia, vytvárania trošku paranoidného dojmu a dosť hustej atmošky..vrah sa tu takmer vôbec neukáže, čo je práveže lepšie...tempo je pomalšie, ale presne zapadá do podstaty a do dĺžky filmu...Black Christmas je nadpriemerný old school horor ()

Reklama

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Černé Vánoce v baráku plného bab, protože nemají dostatek pěnez, aby si pod stromeček nadělily spoustu dárků, tak začne místo svlékacího pokra hra, kdo umí víc v telefonování změnit hlas a mít hodně sexistických a psychopatických keců,aby zněl, jak pořádný psychopat. Pro mě o dost lepší než novější remake z roku 2006. Dávám 65% ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Tichá noc, svätá noc, všetko spí..........natrvalo a to pod tvrdou rukou hlavného sviatočného uspávača, ktorý sa zhostil toho roku úlohy patróna Vianoc. Jeho dobrota – sladké verše a emotívne príhovory po dráte telefónnej linky, kryštálový jednorožec a prítulnosť z neho robia šialeného škriatka zavŕtaného vo veľkom dome ako roztoč. Ale teraz už úplne vážne. Výhodou Black Christmas je oproti žánrovým kolegom inteligentný prístup v budovaní atmosféry, herci na úrovni (na čele s Johnom Saxonom a sladkou žienkou Margot Kidder). Hneď od začiatku je vidno, že režisér drží film pevne v rukách a nič neodflákne. Ale zas plný počet to nie je. Takže horor s pár počtom mŕtvych a bez nechutností, zato však atmosferický, milý a miestami zábavný (dialógovo a to zámerne). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

VÁNOČNÍ TRIO 2/3 Zpočátku mě to dost chytlo a ta atmosféra mi přišla správně vyvážená a dostatečně poutavá, ale čím déle to trvalo, tím více se mi to zdálo utahanější a znovuzískalo si mě to až v posledních 20 minutách, které mi ale zase pokazil klasický hororový závěr a úplně nelogické chování hlavní hrdinky (a pokud jste jedni z těch, kterým strašně vadí rozebíraní logiky chování postav v hororech, tak vězte, že takhle by se nikdo nezachoval ani pod vlivem šoku ze situace). Špatné to nebylo, na rozdíl od jiných slasherů to aspoň má nějakou silnější atmosféru, ale stejně mi to celkově přišlo jako celkem průměrný horor, který ale měl na víc a docela by na to stačil i jiný konec. Takhle nemám potřebu to vidět někdy znova a bralo mě to zhruba stejně, jako Halloween od Carpentera, u kterého sice chápu, že je stejně jako tohle základní kámen všech slasherů, ale proč bych jen kvůli tomu měl adorovat něco, čeho se dneska točí mraky a vypadá to úplně stejně... Jinak si nemůžu pomoct, ale ke konci jsem z toho měl pocit, jako bych koukal na film od Fulciho, který ale má lepší scénář a odehrává se v USA. 3* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Roy Moore se připsaní scénáře nechal údajně inspirovat sérií vražd, které se odehrávaly v kanadském Montrealu v provincii Quebec kolem vánočních svátků. (Stocki)
  • Producent Gerry Arbeid se objevil ve filmu jako taxikář. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama