Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Quint 

všechny recenze uživatele

Kanadský slasher Black Christmas je pozoruhodný tím, že se v něm objevily v podstatě všechny tradiční slasherové mechanismy několik let před Halloweenem, který je mnohými považován za první ryzí slasher. Pravdou je, že až Halloween tento subžánr zpopularizoval. Ale film Black Christmas tu byl dříve a už v něm se objevovaly např. subjektivní pohledy vraha s chroptivým dýcháním, ale také výhružné telefonáty stalkera (viz pozdější filmy When a Stranger Calls či Vřískot). Zápletka není úplně přesvědčivá a místy je poněkud nelogická (obzvlášť u překvapivého závěru), ale ústřední psychopat, skučící do telefonu, je docela creepy a atmosféra hrobově tiché vánoční noci, plné ozdobných světýlek, je zvláštním způsobem skličující. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení!! Po shlédnutí Black Christmas mohu řící, že je pro mě tento film asi jediný slasher, který může konkurovat Carpiho Halloweenu. Film mě omráčil temnou místy až děsivou atmosférou, kterou režisér vytvořil pomocí povedené kamery (hlavně ve scénách, kdy je použita jako "vrahovy oči"), maniakálního vraha, který si libuje v děsivých telefonátech a perfektního hudebního doprovodu. Filmu nemám, co vytknout, zasložených 5 hvězdiček. PS: Nesmím zapomenout zmínit, že snímek má opravdu moc pěknou hlavní hrdinku :-). ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Atmosferický slasher, ktorý bohužiaľ viac nudí ako straší. Najväčším plusom filmu je určite cool vrah a jeho neopakovateľné pazvuky a "piesne". Horšie je na tom nevývažený dej - predsa len slasher bol len v plienkach (hmm, skôr ešte niekde v tele matky) a Bob Clark sa nevyhol mnohým chybám. Napríklad dej je príliš rozťahaný a praktický celý stred filmu je nie hororový ale kriminálny. Dialógy sú nudné a uťahané. Avšak, keď príde na hororové scény, Clark (neskôr režisér skvelej série komédií Porky's) dokazuje, že toto mu ide. Taktiež záver je vynikajúci a znepokojujúci. Film má zaujímavý casting, ale herci bohviečo nepredvádzajú. Prakticky celý film stojí na charizmatickom vrahovi a scéne s jednorožcom. Skôr sa oplatí vidieť kvôli historickému významu než kvôli kvalitám ako slasheru. Mnohé neskoršie slashery ho hravo predbehli. 7/10 ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Pomalu přešlapující a hravá horrorová detektivka s příchutí slasheru a atmosférou temných zákoutí. Scénář je pestrý a postavy (i díky hereckým výkonům) autentické. Zvláštním plusem je zde absence jednoznačně hlavní postavy, což má pozitivní vliv na nepředvídatelnost a tudíž i na napětí. Co bych vytknul, je režisérova záliba v podivných klamavých záběrech a střizích, které sice mátly, ale jistě ne tak, jak bylo jejich záměrem. Vzhledem k žánru se však jedná o poměrně inteligentní projekt. Bohužel s nedomyšleným koncem. 73% ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Nák si nemůžu pomoct ,ale tohle se mě moc nesedlo. Remake byl mnohem povedenější a měl lepší spád i děj. Tady je to celé postavené na divných telefonátech. Jakýsi přízrak co žije na půdě v dívčím internátu a vraždí. celý film nevíme vlastně nic o tom kdo to je jak vypadá a proč to dělá. Jen si je balil do igelitu. Jak už to bývá celé je to svedené úplně na někoho jiného. Za zmínku stojí snad jen postava vychovatelky ,která měla všude schovanou lahev chlastu. Děj je hodně strohý a postavy dost toporné a nudné. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Původně pojmenovaný scénář nesl název “Stop me“. S názvem “Black Christmas“ přišel později režisér Bob Clark. (Stocki)
  • Film byl natočen za 40 dní. (Stocki)
  • Vrah je díky tvůrcům anonymní. Divák se o něm něco dozví až v remaku z roku 2006. (Fenk)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama