Reklama

Reklama

Jason je znovu zpátky a má už svoji legendární hokejovou masku. Tentokrát, ale nebude fyzická likvidace jednotlivých ubožáků rušící Jasonův klid až tak jednoduchá jako v díle předchozím. Kempaři totiž nejsou jenom nějací, i veverkou k smrti vystrašení studentíci, ale dosti otrlý členové motocyklového gangu. Jason se tedy bude muset hodně snažit, aby popostrčil čísla svého "bodycountu" o nějakou tu cifru směrem vzhůru. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

gogos 

všechny recenze uživatele

Tovarna na prachy jmenem Jason se zde naplno rozjizdi.... Solidni obsazeni, klasicka hudba. Dobry zacatek, velmi ale velmi pomala stredni pasaz a kruta dvacetiminutovka na zaver... K lidem a psum zde pridava Jason kraliky a produkce skunka, takze behem dvou dnu dokazal Jason zkosit vice nez dve desitky lidi a na pul tuctu zviratek.... solidni kosic!!!! A hlasvne ze ma konecne masku... Jinak po prvnich trech dilech stale vevodi dvojka, co do kvality... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Miner moc nelenil a hned se pustil do dalšího dílu. Mnohdy právě tento krok nedopadne moc dobře, ale co se této série týče, ukázalo se, že se to vůbec nevadilo. Scénáristé se drželi osvědčeného příběhu, který se stejně točí hlavně okolo masakru lidí a tak bylo potřeba vymyslet jen několik nových způsobů, aby mordy vypadali ještě efektivněji než doposud a samozřejmě neopomenout na nějakou tu „novinku“, která by se nesmazatelně vryla do paměti diváků, no a alespoň trochu se jejich dílo odlišovalo od těch předchozích. My tak sice i tentokrát budeme sledovat masakrování teenagerů, ale táboroví vedoucí už nebyli v kurzu a tak bohatě postačili jen nadržené párečky a trojice motorkářů. Co však více stačí ke štěstí, zvláště u této série. Klasická rekapitulace předchozích událostí samozřejmě nesmí chybět ani zde, ale místo úvodního mordu přeživší hlavní hrdinky z předchozí části, si tentokrát vychutnáme zamordování buranského páru z obchodu u silnice vedoucí k nechvalně známému jezeru. Jason si potřeboval „schladit“ své raněné ego a hlavně si obstarat nové hadry. Svůj „pytel na hlavu“ odhodil, ale jen proto, aby dostal mnohem lepší věcičku na svůj hnusný ksicht. Tou je samozřejmě jeho legendární hokejová maska – což je samozřejmě onen kultovní prvek, díky kterému se trojka nesmazatelně vryla do paměti diváků. Než se k ní však dostal, musel nejprve rapidně snížit přeživších a jelikož je Jason kluk šikovný a hlavně bezcitný a po krvi lačnící parchant – netrvalo to ani moc dlouho, než se pustil znovu do práce, která mu jde nejlépe. Na tu správnou atmosféru si sice musíme chvíli počkat, ale finální výsledek stál za to. Některé mordy jsou správně brutální (nechtěl bych dostat harpunou do oka, nebo mačetou do rozkroku), 3D formát tomu jistě taky dopomohl mírou vrchovatou. Nechybí ani pohledné děvčata, trošku té nahoty a ušetřen nebude ani debílek Shelly (původní majitel hokejové masky). Já si prostě zatím nemůžu pomoct, ale tahle série je neskutečně vyrovnaná, hlavně co se kvality týče. Každý z prvních třech dílů má své kvality i zápory, ale pořád jde o lehce nadprůměrnou podívanou. 70% ()

Reklama

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Třetí díl začíná přesně tam kde druhý díl skončil. Jason to přežil a ve vraždění může pokračovat. Trojku režíroval Steve Miner stejně jako dvojku a natočil to ještě líp. Taky jsme to měli půjčený od tátovýho kamaráda na videokazetě. Opět jako dvojka to bylo nahraný z programu Premiéra TV. Jo jo tenhle díl se mi líbil mnohem víc a taky proto že Jason tu má už svojí legendární hokejovou masku. A jak je už zvykem v týhle sérii, zas parta teenagerů odjíždí dodávkou blízko k táboru Crystal Lake. Scéna s trávou v dodávce mě pobavila :D A ještě je tady parta tří motorkářů, jeden bílej, jedna negryně a jeden negr a to jsou pěkný zmrdi a Jason zabije všechny tři :D Gore slušný, hlavně scéna s nohama se povedla. Jasona si tu zahrál Richard Brooker a je výbornej. Atmosféra napínavá víc než ve dvojce a na konci filmu kdy Jason nemá masku, tak jde fakt z něho strach, to byl ale ksicht :D Skvělá maska. Další pokračování Jasona se povedlo. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Film začína, kde skončila dvojka (a štvorka začína tam, kde skončila trojka) - Jason nezomrel a zase vraždí. Má to síce menej deju ako niektoré artovky, v rámci žánru je to ale prvotriedny kúsok s perfektným gore, dobre vygradovaným napätím a monumentálnym Jasonom, ktorý konečne dostal hokejovú masku! Akurát tínedžeri sú tu aj na túto ságu príliš otravní (otvorene campy dementní). Zato tie 3D efekty sú presne akurát dementné! PS: môj rebríček série: F4, F1, F2, F3, F6, F5, F7, F8, F10, F9 ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemůžu ani po letech dostat z hlavy, což je pro můj vztah ke slasherům dost příznačné – hrozně mě baví nad nimi přemýšlet a sledovat jejich všemožné meta-aktualizace, jenže samotné “kanonické” snímky mnohdy moc zábavné nejsou. A že se fakt snažím. Trojka je vlastně všechno, co si většina diváků představí, když se řekne Pátek třináctého. V jedničce má Jason jen trošku mokré cameo a dvojka ho ukazuje hlavně s pytlem na hlavě. Právě třetí díl mýtu Crystal Lake nasadí legendární hokejovou masku. Opravdovej status nascendi týhle trochu přeceněný série. // Když se řekne Pátek třináctého, drtivé většině diváků se vybaví buď jméno Jason Voorhees nebo brankářská maska s mačetou – první tři filmy jako by se slily v jedno encyklopedické heslo. Paradoxně asi nejzajímavější je tohle ve vztahu k Nispelovu remaku z roku 2009, který svou encyklopedičnost okázale přiznává, protože explicitně rekapituluje nikoliv jedničku, ale právě heslo celé trilogie. // Part III jsem viděl po letech, takže mě dost překvapila. Brilantních je hlavně posledních pár minut, které důmyslně variují konec jedničky a také učebnicová práce s konceptem “final girl”. Zároveň nejde jen o Pátek třináctého 3, ale Pátek třináctého 3D! Takže obsahuje spoustu nádherně podivných eye-candy momentů, jež exploatují formát. Někdy doslova lítají oči, jindy jde o výborné výstřely harpunou. // Jenže trojka je také slasher, v dobrém i špatném. Takže dlouhá pronásledování, líná práce s napětím a jistá monotónnost zápletky ne vždy vyváží ty nádherně ujeté vraždy. // Možná o něco víc fascinující může být to, co ve filmu není! V jedné z raných verzí scénáře měl Jason znásilnit hlavní hrdinku, ale scéna se nakonec nerealizovala. Do jisté míry lze tento záměr chápat jako definitivní završení jeho démonizace, přeci jen mělo jít o trilogii a vrah zde byl lehce deformovaný, leč poměrně standardní člověk. Zatímco hororové násilí je v žánru normativní, to sexuální by zrod odpudivého záporáka dokončilo. Jenže to by mohlo, zcela hypoteticky, komplikovat jeho návrat v případných pokračováních. Znásilnění definitivně naruší divácké sympatie k nezničitelnému řezníkovi, ba co víc – polidští ho. Vývoj série později směřoval k ustavení Jasona jako nadlidského přízraku, sexuální touhy by ho snesly zpátky na úroveň lidí. Teď to nemyslím nijak reduktivně teleologicky (“studio chtělo dlouhou sérii, a proto Jason nikoho neznásilnil”), spíš jako zamyšlení. Ustoupilo se od lidských tužeb k nadlidskému monstru, což dovolilo ironizované pokračování Jason žije, nadpřirozenou Novou krev a definitivní příklon k pekelné mytologii ve Final Friday. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (29)

  • Film měl v Americe premiéru přesně v pátek 13. srpna roku 1982. (Stocki)
  • Amy Steel, která ztvárnila postavu Ginny ve filmu Pátek třináctého 2 (1981), byla nabídnuta možnost zahrát si stejnou roli i ve třetím pokračován. Herečka ale roli odmítla. (Stocki)

Reklama

Reklama