Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

EdaS 

všechny recenze uživatele

No, na klasiku žánru bych to teda neviděl. Snímek Black Christmas možná vznikl o čtyři roky dřív, možná přeslavný milník slasherového subžánru Halloween i inspiroval, ale to je asi tak všechno. Velmi nenápaditě natočený (ty věčné nájezdy a odjezdy kamery mě štvaly), scénáristicky nezajímavý (zvraty se daly očekávat hodně dlouho dopředu) a ne moc napínavý (no dobře, chvilkama možná) horor mě zaujal zejména přítomností krásné Oliviy Hussey (která byla bohužel pořád oblečená) a snahou o realističnost (což je věc, která slasherům chybí). Ale když jsou zrovna ty Vánoce, tak za tři. Jinak dvě a půl hvězdy. Leden 2021: Po 14 letech přehodnocuju - natočené je to docela nápaditě a atmosféra rozhodně nechybí, navzdory nebo možná díky plíživému tempu. Fajn to bylo. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No, tak pro mě trošičku zklamání. Myslím, že tohle je jeden z příkladů, kdy film neobstojí zkoušku časem. Atmosféru to má, místy až dobrou, ty telefonáty jsou fakt parádní, ale na druhou stranu, dneska už jsme přeci jenom zvyklí na trochu větší přímočarost. Dost mi vadilo, že tomu chybí pointa, nějaké rozuzlení, vysvětlení (které bylo obsaženo v remaku). Ono ne že by ten konec byl špatný, ale připadal mi trochu divný. Musím ale pochválit zajímavé postavy, humor a jakousi morální otevřenost, jímž (na svou dobu) oplývá. V remaku mě strašně bavila postava opilé holky, jsem rád, že ji zde hrála má oblíbená Margot Kidder a to naprosto skvěle. ()

Reklama

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Černé Vánoce v baráku plného bab, protože nemají dostatek pěnez, aby si pod stromeček nadělily spoustu dárků, tak začne místo svlékacího pokra hra, kdo umí víc v telefonování změnit hlas a mít hodně sexistických a psychopatických keců,aby zněl, jak pořádný psychopat. Pro mě o dost lepší než novější remake z roku 2006. Dávám 65% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý vyvražďovák. Slušná atmosféra (i když ne tak tísnivá jako u Halloweenu nebo Pátku 13, ale u těch telefonátů jsem měl docela husinu.) a docela dobré napětí, zajímavý způsoby vražd, naprosto dementní policie ("felatio":-)) a ten otevřený konec byl super (kdyby mi teď zazvonil telefon tak se asi poseru:-)) Konec nechal hodně otázek a urřitě by i dobře připravil půdu pro sequel, ale na druhou stranu jsem rád, že k sequelu nedošlo a nemáme tady Black Christmas 1 - 10. A navíc je tu ještě jedno velké pozitivum - hlavní hrdinka není blondýna :-) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tento prastrýček Carpenterova opusu sice nemá tak sofistikovaného záporáka (zde uřvaný magor), naproti tomu má ale líbivější postavy (vděčné osazenstvo dívčího domova), které se navíc v rámci žánru chovají relativně racionálně a i když bych si dokázal představit lepší práci v detailech a osobitější auru kolem vraha, nemůžu si tento subžánrový prazáklad více než vynachválit. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Původně pojmenovaný scénář nesl název “Stop me“. S názvem “Black Christmas“ přišel později režisér Bob Clark. (Stocki)
  • Film byl natočen za 40 dní. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama