Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Paul Kersey (Charles Bronson) se vrátil do New Yorku na pozvání spolubojovníka z dob korejské války, jehož okolí je terorizováno bandou surových mladých gangsterů. Svého starého přítele však nachází zavražděného. Kersey se rozhoduje zastavit chuligánskou vlnu násilí a vrátit klid do ulic pro lidi, kteří zde žijí. Po zuby ozbrojen vyráží do městské bitevní zóny se vzkazem pro každého výrostka kolem: Pojďte a dostaňte mne. Nebo to aspoň zkuste! Převaha proti Kerseymu je obrovská. Ale s nadšenou podporou souseda zavražděného přítele (držitel Oscara Martin Balsam), se zaníceným zájmem iluzí zbavené obhájkyně (Deborah Raffinová) a s tichou podporou šéfa policie (Ed Lauter) Kersey bere spravedlnost do svých rukou. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na dramatickou zápletku už tady příběh mstitele bez bázně, ale s hanou, prakticky rezignoval a přesunujeme se do vod akčního béčka. A je nutno říct, že i dosti zábavného, spratci už nejsou likvidování jen pomocí kanónu, ale máme tu kulomet, pancéřovou pěst i rozličné až macgyverovské pasti. Kersey už rovněž a konečně není zbabělec plížící se ve stínech s ukrytou zbraní, ale staví se tu hajzlíkům tváří v tvář. Pravda, kulisy gangem ovládané čtvrti mi přišly téměř jako preapokalyptické, gangsterská mládež monochromatická a Bronson prostě není Eastwood. Ovšem přece jen kopice nadsázky (konečně!) a exploze násilí v závěrečné čtvrthodince stojí za ty čtyři trochu vratké béčkové hvězdy. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Z relativně solidně rozjetého thrilleru, si to těsně před závěrem podrazilo nohy těžkým kulometem a režisér se rovnou pokusil o parodii sebesama. Bronson perfektní. Přece jenom, na film jsem se díval hlavně kvůli němu. Na výplach film stačí, ale nejedná se o nic pamětihodného, jak v případě jeho Mechanika. 50% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Rok 1985 byl rokem reaganovského akčního filmu - premiéru měly KOMANDO, RAMBO 2, ROCKY IV, AMERICKÝ NINJA a INVASION U.S.A. A nezadržitelně stárnoucí Bronson s PŘÁNÍM SMRTI 3 si v téhle společnosti rozhodně neutrhl ostudu, protože se v ní přizpůsobil osmdesátkám lépe než konkurenční DRSNÝ HARRY. Paul Kersey se tu vrací do New Yorku a potřetí se pouští do čištění špinavých ulic, které ale - jak diktuje doba - tentokrát nabývá rozměrů války, ať už použitými zbraněmi (těžký kulomet, bazuka), mnoha oběťmi na obou stranách, nebo prostředím upadající čtvrti, která už před příchodem Kerseyho vypadá jako po bombardování. Nejjednodušší možné řešení - že Kersey hned zkraje odkrouhne pomstychtivého šéfa gangu a bude klid (tak na pět vteřin, než ho nahradí někdo jiný) - se scenáristovi nehodilo do krámu a tak Kersey střílí jednoho pěšáka za druhým a za každého padlého gang zavraždí jednu ženu z obležené komunity. To celé za tiché podpory policejního kapitána z prvního dílu přeobsazeného Ed Lauterem, který Bronsona suverénně přehrává, jako ostatně snad kdokoli (a pochvalu zaslouží i správně hnusný záporák). Bronson vypadá v třiašedesáti zachovale a párkrát si tu i opatrně zaběhá. Jednoduchý děj svižně odsýpá a násilí vyeskaluje do pro dobové akčňáky opět příznačného, v téhle sérii ale nečekaně masivního akčního finále, které podle mě sérii krásně béčkově uzavírá, bohužel tvůrci museli přitočit ještě dvě již vysloveně mizerná pokračování. Jinak třetí PŘÁNÍ je poslední (sedmou) spoluprácí Bronsona a Winnera, kterého už mezitím začal nahrazovat na místě Bronsonova dvorního režiséra Jake Lee Thompson (natočili spolu osm filmů, mj. i čtvrté PŘÁNÍ SMRTI). Všem odpůrcům i fanouškům reaganovského akčního filmu vřele doporučuji navštívit - http://www.ruthlessreviews.com/the-ruthless-guide-to-80s-action/ ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Paul Kersey končí hned na začátku omylem ve vězení. Policajti se chovají jako gangsteři, ale s pouličními bandami si poradit neumí. Po domluvě se Kersey vrací do domu svého zabitého přítele, aby chránil staré obyvatele domu a postupně likviduje členy pouliční bandy. Vše vrcholí válečným stavem, kdy Kersey vlastně sám zlikviduje těžkými zbraněmi desítky pouličních násilníků a dodá tak odvahu k boji/pomstě i ostatním obyvatelům. Celá čtvrt´ je pak v jednom ohni...Černá akční komedie. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už je skutečně hóóódně přemrštěná akce - Bronson se svým arzenálem vykosí uprostřed velkoměsta tolik zločinců, až divákovi tečou slzy od smíchu. Ale jako člověk, co žije ve městě a má příležitost denně sledovat bandy chuligánů, otravné opilce, nepředvídatelné narkomany a vůbec úchyly všeho druhu, tak nějak nemohu tenhle film úplně zatratit. Prostě to závěrečné krvavé běsnění utlačovaných obyvatel chápu. Kolikrát mi blesklo hlavou "Kerseyho na vás, hovada", kolikrát jsem ve svém bývalém zaměstnání u ostrahy měla chuť některé "takyobčany" odstřelit jako škodnou, protože policie s nimi zkrátka nic nedělá (to by byl rasismus, zavřít např. gang feťaček a jejich pasáků, kteří přepadají a okrádají hloupé, opilé dělníky z ubytoven). V reálném světě bohužel člověk nesmí vzít zákon do vlastních rukou, proč si tedy psychicky neulevit alespoň u téhle nechtěně parodicky natočené vraždírny. Vždyť je to jen zábava, nikdo to nebere vážně - proč se pohoršovat? 55% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Film dostal pôvodne rating X, rovnako ako jeho predchodca. Nakoniec sa v amerických kinách premietal s prístupnejším ratingom R. (m.a.t.o.)
  • V rozhovore pre The Stage z roku 2019 herečka Marina Sirtis hovorila o svojej účasti na tomto filme, keď sa jej pýtali na hnutie #MeToo. Povedala: „Viem, že o mŕtvych sa nemá zle hovoriť, ale dúfam, že Michael Winner hnije v pekle. Bola som dotlačená do toho, aby som hrala v scéne znásilnenia úplne nahá. Necítila som sa vo svojej koži, no nepovedala som nič. Bolo mi totiž vysvetlené, že ak tú scénu nenatočím, už nikdy nebudem hrať, a ja som nechcela, aby nejaký idiot, ktorý sa nevedel správať, zničil sen, ktorý som mala od svojich troch rokov." (m.a.t.o.)
  • Podľa autobiografie Michaela Winnera sa Charles Bronson sťažoval, že starý nemecký guľomet, z ktorého strieľal na konci filmu, bol príliš hlučný a boleli ho z neho uši. Winner sa vtipne vyjadril, že by mohol prepísať scenár tak, aby si Bronson otvoril stánok s hotdogmi a zabíjal zloduchov otravou jedlom. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama