Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Druhá bondovka je poněkud zvláštní. Na jednu stranu mi připadá trošku slabší než předcházející Dr. No a některé následující, na druhou stranu se jako jedna z mála bondovek honosí opravdu uceleným scénářem a jednolitým příběhem. Není to prostě jen jakýsi sled akčních a humorných scén a trikových exhibicí, jak k tomu dochází později, není to ani čistá akce jako u mnohých bondovek, tohle je ryzí špionážní příběh, kde akce je jen jakousi třešničkou na dortu. V konečném důsledku mi z toho pak vychází, že Srdečné pozdravy z Ruska nejsou vůbec špatné. Connery je zde sice trošku decentnější, jeho hlášky jsou místy dost suché, rádoby trefně komické a mnohdy naprosto zbytečné, představa elegantního elitního agenta v klobouku mi taky moc nesedí, ale na druhou stranu je zde výborný a Bonda hodný a rovnocenný záporák v podání Roberta Shawa, opravdu slizká záporačka v podání Lotte Lenya a jedna z nejhezčích bond girl (Daniela Bianchi), co kdy stála po Bondově boku. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Více peněz, více želez. Po grandiózním úspěchu Dr. No byl zdvojnásoben rozpočet dalšího dílu a tedy se mohlo přihodit na helikoptérách, rychlostních člunech, multifunkčních kufříkách i penicilinových injekcích pro Jamese Bonda, který tentokrát levačkou vohne nejen svojí mladou, ale i ruskou agentku a dvě rozdivočelé cikánky přičemž ke všem těmto situacím dojde se samozřejmostí, o které by se tvůrcům Rychlých prachů jen mohlo zdát. Druhé dobrodružství agenta 007 do dvou třetin zvládá neustále udržovat v napětí nepředvídatelným scénářem a pocitem všudypřítomných očí a uší, zejména díky chytrému a při zemi se držícímu scénáři, který i přes rozsáhlou expozici nerozjede nohy do přepísklých ambicí o světovládu, ale naopak čím více film graduje, tím se zužují jeho prostory. Vyjímaje z toho samozřejmě závěrečné vrtulníkové a lodičkové taškaření, jež bylo dodatečně dopsáno, aby film obsahoval akční vyvrcholení. Bohužel i díky nim je celý dojem z finále roztříštěný jak tempem a náladou a celý film vyjede z pod Mostu vzdechů tak nějak do prázdna. Bohusové kolo je opět mentálně nezletilá bondgirl, která prestižní pracovní pozici špionky vymění za možnost být další trophy girl chlapa, který holky zásadně bere za ruku v nadloktí. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. ___ Bond song: "From Russia with Love" (Matt Monro) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo na podobné úrovni jako Dr. No. Ano, je tu více akce, jedna z nich (rvačka v kupé) se určitě vymyká v pozitivním slova smyslu. Od nástupu do vlaku to nabralo relativně dobrý směr. Naopak celá část v Istanbulu byla dost špatná. Celkem solidní byl hlavní blonďatý záporňák, ale až od doby, kdy začal na konci filmu mluvit, protože do té doby, to byl prostě nějaký Ivan. A pobavil mě fakt, že Bond byl celou dobu úplně mimo. Fajn bylo využití speciálního kufříku, ačkoliv je prostě od začátku jasné, že "náhoda" tomu vždycky bude chtít, aby hračka uvedená na začátku byla později stoprocentně využita. Nejvíce trapný na celém Bondovi mi přijde celý koncept bond girl. To, jak mu všechny padají k nohám hned, jak ho uvidí, jak v podstatě první interakce je polibek, okamžitě jde o sex, který ale nikdy neuvidíme, neustále jsou záběry na jejich křivky, ale nikdy se žádná neodhalí. Je to tam jen pro to, že je to jakože pro chlapy, aby mohli slintat, ale zároveň Bond je ten macho, kterého máme my chlapi obdivovat, jak to s nimi válí a jak ho poslouchají na slovo. Směšné. Obecně ty filmy nemají, snad krom hudby, žádnou uměleckou hodnotu, takže bych čekal, že to bude fakt špičková zábava, ze které budu napnutý jak kšanda, jenomže já musím hledat ty střípky, u kterých si řeknu "ok, tohle bych mohl asi ocenit", ale vůbec tím nežiju, protože je to sterilní, pokud to nějaké emoce má, tak jsou strašně umělohmotné a většinově je to prostě nezábavné. Nejzajímavější na tom celém jsou ty dobové lokace. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Snad až nebondovská bondovka, ve které není místo pro typický béčkový odér který byl jinak filmům o agentovi s povolením zabíjet vlastní, a veškeré odlehčující vsuvky jsou postavené jen na Conneryho charisma a jeho laškováním s každou sukní v dohledu. Jinak jde, možná jako následek Kubánské krize, o překvapivě velmi vážný a komorní špionážní film s minimem akčních scén, ale zato spoustou intrikaření, napjaté atmosféry a... mluvení. Na seriózní thriller srovnatelný s etalony žánru jako North by Northwest či novější Day of the Jackal je ale ve scénáři až příliš mnoho děr a nedomyšleností, stejně jako se do příliš dlouhého děje místy vkrádá nuda. Od Doktora No svým způsobem posun k lepšímu, jako film fungují Pozdravy z ruska lépe, ale od povrchní jednoduché zábavy se šílenými záporáky, fantastickými vynálezy a opulentní akcí, jakou vždy bondovky byly, je stylem až příliš daleko. 7/10 ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Dvě herečky v malých úlohách se objevily i v dalších bondovkách: Nadja Regin, která hraje Kerimovu přítelkyni, si zahrála ještě tanečnici v úvodu Goldfinger (1964) a Martine Beswick, jedna z rómských dívek, si zahrála Paulu v Thunderball (1965). (džanik)
  • Bondova (Sean Connery) skladacia puška je samonabíjacia malorážka Armalite AR-7. Pôvodne bola navrhnutá ako zbraň na prežitie pre pilotov americkej armády. Dnes je vyrábaná pod značkou Henry. (Jakub225)
  • Postava Kronsteena, geniálního šachisty a zároveň agenta SPECTORu, ve filmu pochází z Československa. (wirok)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama