Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

I když jsem toho v životě zas tak moc nevylezl (a to jen v Dolomitech a Alpách) a dnes už jsem na laně jen občas, jen při ledovcových tůrách, abych nezahučel do trhliny, tak mi takovéhle nebetyčné krávoviny, s rádoby horolezeckým námětem, dost vadí. Všechny ty, kdo mi zaprasili záběry nádherných hor slabomyslným dějem a hroznými klišé vyhrabanými z hollywoodských skladů někde v údolích, bych nechal za trest kloktat ten jejich nitroglycerin... Orálně i rektálně! Film by se možná dal přežít třeba v japonštině, aby mě nerušily aspoň ty „dialogy“, ale stejně by navíc musela být vyzmizíkovaná i většina herců ve většině scén... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Když už nic, čekal jsem adrenalinovou zábavu, ale on je to i poměrně zdlouhavý, nezáživný a nedobře natočený film. Kulisy a CGI jsou strašně umělé, herci dost přehrávají a mnohé scény působí spíš komicky než napínavě. Koho by proboha napadlo nést na vrchol hory mizerně těsnící nádoby s nitroglycerinem? ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je film pre bežného diváka z horského prostredia, ktorý sa túto tému snažil podať zaujímavou až priam akčnou formou, no pozornejšiemu divákovi niektoré hlúposti proste neujdú. Ohľadom témy výbušnín sa veľmi nevyznám vo veciach, takže tečúcu výbušninu, ktorá im tam vybuchovala neviem posúdiť, napríklad ohľadom tej topánky. Taktiež by som vedel odpustiť to, že sa nejednalo o K2, či himalájske štíty, ale išlo o krajinu na Novom Zélande, to sa dá zobrať ako zaujímavá kuriozita vzhľadom na to, že ani na vrchol nedošli a film bol o inom. Nedá sa mi však tešiť nad tým, že používali vodcovskú slučku namiesto klasického osmičkového uzla, lebo keby som si to chcel v kolektíve s niekým pozrieť, tak určite nie s horolezcami, či ľuďmi znalými týchto vecí, lebo by ich takéto nedostatky mohli rozptyľovať a mňa by nemuseli brať vážne. Stále je to však o tom istom, že niekto sa niekam vyberie šplhať, niečo sa im pokazí a tak treba niekoho zachrániť, spravidla to býva až príliš nerealistické, lebo v takýchto horách ide bežne takmer každý za seba a záchrany bývajú nemožné. No tu tiež chceli poukázať na to, že kvôli druhým sa treba obetovať, aj keby nás malo zomrieť viac než tých, ktorých ideme zachraňovať a že treba zachrániť aj toho, čo nám napríklad spôsobil smrť niekoho blížneho. To je fajn, no trocha to prehnali s tým odrezávaním sa, pre záchranu iných, navyše bez akejkoľvek sekundy spojenej s oľutovaním zla spraveného v ich živote, za to nám sem šupli moslima, samozrejme hlavné postavy prežili a náš starý "pardál" ako vo väčšine takýchto filmov zomrie. Taktiež ten skok z hory na horu s tými horolezeckými záchytkami mi prišiel šialený až nereálny a to spomínať tie ostatné zachytenia sa a kolísania vo vzduchu, to už by mi prišlo až komické, lebo na tomto asi nepracoval tým so skúsenosťami z hôr, ale skôr s nejakou vyštudovanou školou herectva spojeného s adrenalínom, efektami, akciou pre komerčného diváka hlavného prúdu, ktorému stačí nejaký film s dopredu jasnými zlými a dobrými postavami, kde spravodlivosť nakoniec vyhrá. To s tou nájdenou zamrznutou ženou bol bonus k tomuto naivnému, no najmä predvídateľnému filmu ohľadom toho, čo sa asi stane v nasledujúcej chvíli. Kamera a scenérie fajn, no točiť s rovnakou šablónou film z rôznych prostredí a pritom akoby to bolo stále o tom istom, je skôr na návštevu doktora. Pre mňa povrchný film, kde sa dá sem tam zabaviť, sem tam pokochať, no inak mierna zbytočnosť, kde navyše približne prvá pól hodina za veľa nestála. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vertical Limit dokáže bavit solidní akcí (Martin Campbell uměl, umí a umět bude) a otrávit momenty, v nichž se snaží tvářit jako opravdové drama. A že takových momentů je! Třetí hvězdu přidávám jen za originální znění - s dabingem, který stupidní dialogy jenom podtrhuje, to je na dvě a ještě k tomu mizerné. Stallonův Cliffhanger a Eastwoodův Eiger mizí v nedohledných výškách, zatímco Vertical Limit se horkotěžko hrabe ze základního tábora. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že když jsem Vertical Limit viděla prvně, byla jsem nehorázně nachlazená, byla mi strašná zima a třeštila mi hlava. Když jsem si představila, že bych se ocitla, tam kde oni, začala mi být ještě mnohem větší zima, a celková atmosféra prostředí i samotného děje na mě působila až neúnosně stísněně a klaustrofobicky. Takže toto ve spojení s mým nachlazením vytvořilo skutečně autentický zážitek z filmu:) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Noha bez prstů "Montgomeryho Wicka" ze začátku filmu ve skutečnosti patří horolezci Marku Wetu, který o prsty přišel během noci strávené venku ve výšce přes 8,5 kilometru během pokusu o výstup na Everest v roce 1994. (džanik)
  • Předlohou pro bratry Benchovy byla dvojčata Burgessovi, Alan a Adrian, horolezci z anglického Yorkshiru. (džanik)
  • Herci natočili mnoho vlastních nebezpečných scén sami. (džanik)

Reklama

Reklama