Reklama

Reklama

Reggie Dunlop je hrajícím trenérem týmu Náčelníků z Charlestownu z nižší hokejové ligy. Jeho hokejová kariéra se pomalu blíží ke svému konci a jeho tým na ledě kráčí od porážky k porážce, proto kolují zvěsti o jeho definitivním zániku. Reggie k tomu všemu ještě musí čelit porážce i ve svém osobním životě, protože se mu hroutí manželství. Když se dozví, že řeči o zániku Náčelníků jsou pravdivé kvůli zrušení továrny ve městě, rozhodne se existenci svého týmu zachránit. Rozšíří falešnou zprávu o prodeji Náčelníků floridské důchodové společnosti a snaží se změnit názor jejich utajovaného hokejového sponzora tím, že přitáhne pozornost diváků ve městě. Toho se mu podaří docílit díky nové koncepci, která spočívá v brutální hře a nespočtu šarvátek. Jeho tým vyniká v provokacích, bitkách a tvrdosti. Podceňované mužstvo začíná překvapivě vítězit, ale zároveň drží v lize rekordní počet trestných minut. Návštěvnost se sice podaří zčtyřnásobit, nicméně osud hokejových Náčelníků stále visí na vlásku… Americký snímek Nakládačka patří mezi populární komedie ze sportovního prostředí a v roce 1977 ho natočil slavný režisér George Roy Hill, držitel Oscara za slavný snímek Podraz. V hlavní roli temperamentního trenéra Reggieho vyniká Paul Newman, který se zde představí ve své poněkud drsnější podobě. Snímek je totiž založený na velmi černém a drsném humoru, který zábavně reflektuje prostředí nižších soutěží zámořského hokeje. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Když Lily (Lindsay Crouse) vchází do Reggieho (Paul Newman) domu, lze vidět na jeho zdi obrázek hokejisty. Jedná se o hokejistu Bobbyho Plagera, který hrál za St. Louis Blues. (Mol)
  • Postava Ogieho Ogilthorpa (Ned Dowd) byla založena na skutečném hráči Billovi "Goldie" Goldthorpeovi. (Mol)
  • Postava Reggieho Dunlopa (Paul Newman) byla založena na skutečném kouči, který dlouho působil v nižší lize, a to na Johnu Brophym. Brophy se později stal trenérem Toronto Maple Leafs, kde působil dvě a půl sezony. (Mol)
  • Film se začal natáčet v létě 1976. (Mol)
  • Nick Nolte loboval za to, aby dostal roli Neda Bradena. Neměl ovšem dostatek času na to, aby se stihl naučit bruslit. (Mol)
  • Řidič autobusu, kterého hrál Cliff Thompson, byl skutečný řidič autobusu hokejového týmu Johnstown Jets, na základě kterého byl tým Chiefs založen. (Mol)
  • O hlavní roli projevil zájem Al Pacino, ten se ovšem smrtelně urazil, když se ho režisér zeptal, zda umí bruslit, a z projektu vycouval. Později toho sám litoval. (Mikino00)
  • Newman podotkl, že toto natáčení mohlo za to, že mu zhrubl slovník. Že je to problém si uvědomil, když své dceři řekl: "Prosím tě, podej mi tu zasr..ou sůl". I tak označil natáčení za nejpříjemnější v životě. (Mikino00)
  • Ve filmu se Chiefs rozhodli přilákat fanoušky do arény i sloganem "Agresivní hokej se vrací do města". Asi o dva roky po premiéře filmu se v Detroitu rozhodli před sezónou toto heslo převzít jako self-promo místní Red Wings. (MarekT)
  • Původně měl hrát s Jeffem a Stevem Carlsonovými i prostřední z trojice skutečných bratří - Jack Carlson, ten si ovšem v době natáčení filmu plnil hráčské povinnosti v Edmontonu, kde v dresu místních Oilers bojoval v play-off WHA. (MarekT)
  • Dave Hanson (Jack Hanson) patřil do rodiny pouze na plátně a právě role ve filmu mu zajistila podpis profi-smlouvy v NHL s Detroitem. (MarekT)
  • Steve Carlson (Steve Hanson) byl z trojice nejblíže vrcholu, odehrál pět sezon ve WHA za Minnesotu, New England a Edmonton (tj. po boku Gordieho Howea i Wayna Gretzkého) a jednu v NHL za Los Angeles Kings. (MarekT)
  • V tomto filmu si role útoku bratří Hansonů střihli opravdoví hokejisté. Jeff Carlson (Jeff Hanson) byl ze všech nejméně úspěšný, v profesionálním hokeji to dotáhl nejvýš k sedmizápasovému intermezzu za Minnesotu Fighting Saints ve WHA (obdoba NHL v letech 1972-79). Jinak hrál spíše v nižších nebo poloprofesionálních soutěžích. (MarekT)
  • Yvon Barette hrajúci brankára Denisa Lemieuxa dostal pri tréningu pukom do kolena takú ranu, že nemohol pokračovať v nakrúcaní. Obával sa, že bude nahradený, ale režisér všetky jeho scény odložil a počkal desať dní, než sa Yvon zotavil. (classic)
  • Pod filmom je podpísaná scenáristka Nancy Dowd, ktorej vzťah k hokeju bol veľmi úzky, pretože jej brat Ned profesionálne hrával. Pôvodne zamýšľala pojať film ako dokumentárny, ale režisér George Roy Hill ju prehovoril, aby z neho urobila hranú komédiu. (classic)

Reklama

Reklama