Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Leone si odpykává svůj trest ve vězení za ublížení na zdraví a za dobré chování je pouštěn i na vycházky. Jednou v noci je ale Frank převezen do věznice Getaway, kde je správcem Warden Drumgoole. Ten má s Frankem nevyřízené účty, a tak tam Frank zažívá týrání od správce i od dozorců. Ti se snaží Franka psychickým i fyzickým trýzněním vyprovokovat, ale Frank se statečně drží a týrání snáší... Drumgoole je sadista a Frank kdysi utekl z vězení, kde byl tehdy Drumgoole správcem. Frank na Drumgooleův sadismus upozornil a byl poté umístěn do mírnějšího vězení. Zato Drumgoole byl potrestán převelením do věznice Getaway, která je jednou z nejhorších. Frankovi ale hrozí nebezpečí i od spoluvězňů Webera a jeho lidí, kteří jdou správci na ruku a jakmile mají příležitost, snaží se Franka také vyprovokovat... Franka si všimne vězeň Eclipse, který vede dílnu, kde se opravují auta, a Frank získává další spřízněnou duši. Začne pracovat v dílně společně s Eclipsem, Erniem a Dallasem. Drumgoole nařídí Weberovi, aby přitvrdil. Drsný Weber se svými lidmi, kteří s ničím nedělají okolky, Ernieho zabije. To už je na Franka moc – a pustí se s Weberem do rvačky, ale nezabije ho. Jiný spoluvězeň nakonec Franka bodne do zad nožem... Frankovi zbývají do propuštění tři týdny, zotavuje se ve vězeňské ošetřovně. Když se vrátí do cely, je mu sděleno, že jeho přítelkyně Melissa má být znásilněna. Frank požádá Dallase o pomoc s útěkem, ale ten ho zavede do nastražené pasti... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příběh samotný neurazí, je tu i pár slibných momentů a rvaček, nechybí dramatické chvíle a emoce, ale zázrak se nekonal ani v tomto případě – že bych si z toho vyloženě sedl na prdel. Co z něj ale udělalo vcelku solidní podívanou, tím byli herecké výkony většiny zúčastněných. Stallone, Sutherland, Amos, Sonny Landham, Sizemore, McRae, Darlanne Fluegel a další odvedli svou práci velmi dobře. Život je svině a když ti z něj udělá peklo svině největší – je na průser zaděláno a udržet si klidnou hlavu, jo to chce pořádnou fušku. Já tenhle film z vězeňského prostředí vynášet do nebes nebudu, ale ve finále můžu říct, že jsem byl spokojený. Normálně bych tomu vlepil asi 3 hvězdy, ale tu jednu přidám za tu nádhernou červenou káru…70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších Slyových snímků, jenž je v jeho filmografii trochu upozaděn. Drsný KRIMINÁL se zrůdným ředitelem, kterého výborně zahrál Donald Sutherland (a skvěle nadaboval pan Vladimír Brabec) a zlým padouchem Sonnym Landhamem (48 hodin, Predátor), řadím ve Stalloneho filmografii opravdu vysoko. Efektivní nářez a tradičně vynikající hudba Billa Contiho. P.S. Výborný závěr! ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Obstojná akčná, väzenská dráma, ktorú si rád občas pripomeniem. Nie je to žiadne filmárske veľdielo ako povedzme Kingove "Vykúpenie z väznice Shawshank" a nikdy sa to nestane ani takou legendou akou je napríklad "Motýlek" z roku 1973, ale pozerať sa na to dá. "Kriminál" poteší predovšetkým fanúšikov hollywoodskeho svalovca Sylvestra Stalloneho. Práve on stvárnil hlavnú úlohu v tomto filme. Zahral si justíciou a väzenským systémom zomletého občana Franka, na ktorom sa drsným spôsobom vyvršuje zákerný riaditeľ nápravného ústavu Warden Drumgoole. Tejto role sa chopil Donald Sutherland a bol fakt hodne nepríjemný záporák. Chce sa Frankovi pomstiť, za to čo sa medzi nimi pred rokmi odohralo. Má ho vo svojej moci a chce mu urobiť zo života peklo. **** ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá dráma so Sylvestrom Stallonom z väzenského prostredia. Má zaujímavý príbeh o slušnom väzňovi, ktorý si len chce v pokoji odsedieť svoj trest za menej závažný čin v ľahšom väzení, ale z neho je prevelený do ťažkého väzenia, kde ho chce krutý riaditeľ kvôli nevyrovaným účtom z minulosti zlomiť, ale väzeň sa len tak nedá. Spracovanie je na tom dobre, po takmer až idilickom úvode sa dej presunie do ťažkej väznice, kde musí hlavný hrdina prakticky celý čas čeliť silnému tlaku zo strany krutých dozorcov a viacerých väzňov, pri čom je skutočne radosť sledovať jeho odolnosť a zachovanie si svojej osobnosti, za celý čas sa nenájde nič nudné, ale za to mnoho výborných scén a keď na väzňa nič nezaberá, riaditeľ sa uchýli k najhorším metódam a väzňovi už len odolnosť nestačí. Keďže to nie je normálny akčný film, tak sa tu ani akcie moc čakať nedá, ale v záverečnej časti už predsa len dochádza síce k typicky Stallonovským, ale aj tak celkom vydareným súbojom, ktoré pôsobia uveriteľne a celkom drsne. Herecké obsadenie je výborné, Sylvester Stallone vo svojej typickej menej akčnej úlohe muža, ktorý odoláva, ale najhoršie okolnosti ho donútia k hrubému násiliu a toto mu ide výborne, Donald Sutherland v úlohe riaditeľa, zaujímavý Tom Sizemore a John Amos ako hlavný dozorca a k tomu viacero dobrých vedľajších postáv. Réžia je veľmi dobrá, pre tento typ filmu ani moc lepšia byť nemohla a nič nevytýkam ani technickej stránke. Kriminál bezpochyby patrí medzi to lepšie, v čom sa kedy Sylvester Stallone objavil, príjemný film, na ktorý sa dá pozrieť aj viackrát. Objektívna kvlaita filmu- 70%, film sa páči mne na 73%. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Sylvester Stallone v chládku po prvé!! Klapka a jedem!! Podle mého názoru trošku nedoceněný Stalloneho kousek. Komu z vás nezamrazilo v zádech když DS vytrhne Franka Leoneho z "idilky jeho domácího vězení". Vítej v Getaway Leone. Už jsem na tebe čekal. - Ať už si ti dva udělali cokoliv, věděli jste, že Sly má průser. Film není klasickým akčňákem tý doby. Charakterem hrdiny ano. Klasický dobrosrdečný pohodář, co se nebojí vzít věci do svých rukou. I charakter hlavního rypáka je super. Slizkej Donald, kterýho by jste nejraději nahnali do sprch s klukama z bloku G4. Dozorci si zasloužili fakt hnusnou smrt a mezi nima jeden dobrák. Jenže zbytek se jede tak trochu jinak. Frank cítí bolest. Má opravdové city. Bolí ho ztráta kamaráda a bojí se o ženu. A na to film hraje. V prvních dvou částech se rozjíždí místy až psychologické drama. Scéna s demolicí auta, hrozby týkající se Leonovi milé a několik dalších silných momentů. Pointa naplnit Slyův pohár trpělivosti je cítit každým krokem. V cestě kdy se Sly proměňuje v nezlomitelného, později v naprosto zničeného a nakonec ze země se sbírajícího hrdinu navíc Sly opravdu skvěle hraje. A to si nenechám vymluvit. Pokud se emoce z obrazovky dostanou i k vám do pokoje je to minimálně v pořádku. Když se film přehoupne do poslední části, tedy k tomu kdy pohár přeteče, sklouzne to ke klasické akci. Ale i ta baví. A vy Frankovi držíte palce. A když to dokáže máte pocit, že jste to dokázali s ním. 92 procent za přenesení emocí mě přímo k nohám a skvělou podívanou s mým nejoblíbenějším hercem. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme pridelili Frankovi (Sylvester Stallone) väzenské číslo 5-1-0. Vždy keď sa ho naň spýtajú, hlási sa ako väzeň Five-Ten, čiže 5-10. Výška herca je 5 stôp a 10 palcov, v skratke po anglicky five-ten. (martincba)
  • Automobil, který vězni staví v garáži, je Ford Mustang Coupé ročník 1965. (Ruuzha)
  • V jedné ze scén si v původní cele Franka můžeme všimnout plakátu s Paulem Klee. Jedná se o významného švýcarského malíře, který značnou měrou přispěl k vývoji výtvarného umění 2. poloviny 20. století. (stefji)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama