Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela maďarského spisovatele Imreho Kertésze, původně vydaná bez povšimnutí v roce 1975 v kádárovském Maďarsku, byla čtenářskou obcí znovuobjevena v 90. letech a způsobila senzaci, na jejímž konci stála Nobelova cena za literaturu. Bylo tak jen otázkou času, kdy se tématu chopí i film. Citlivé a neobvykle pojaté vyprávění židovského chlapce Gyuriho, který se postupně propadá soukolím nacistické vyhlazovací mašinerie, staví na kontrastu děsivosti života v táborech a nezúčastněného, zdánlivě racionálně odtažitého vyprávění dospívajícího teenagera, který se snaží vyrovnat s nenormálními podmínkami tím, že se na ně snaží pohlížet očima normality. Po návratu zjišťuje, že jeho zkušenost je nesdělitelná a musí se s ní vyrovnat sám nepomůže mu ani jeho židovství, ke kterému postupně ztratil pouta, ani jeho příslušnost k maďarskému národu, mezi jehož příslušníky se setkává spíše s lhostejností až nepřátelstvím než s pochopením a empatií. Jaký je tedy jeho osud? A má vůbec nějaký? (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Krásný film. Ale nepochopil jsem jednu jedinou věc na tak krásném filmu. Proč ho léčili? Podle mě se tohle nikde za války, a už vůbec ne ke konci, dít nemohlo. Má nemocnou nohu? Automaticky do plynu. Je to sice hnusný, ale tak to bylo. Byla spousta nových, kteří by nahradili jejich místo a ne jim ještě dávat lepší stravu na ošetřovně.

Kromě tohohle "nesmyslu" je to ale super film, který ukazuje trochu jiný pohled na vyrovnávání se s hrůzami koncentračních táborů a reakce okolí po návratu.

(Ještě snad jedna věc mne překvapila. Že ti mladí kluci ihned po příjezdu do Březinky věděli, že je to vyhlazovací tábor. A možná ještě jedna drobnost, která se podle mne taky historicky neděla a to je bombardování těchto míst, jelikož západ udajně o žádných takovýchto táborech neměl tušení).

cbprahalocal

cbprahalocal (hodnocení, recenze)

Jo? Příběh to má děj taky ale neukázalí ve filmu tolik jak to vypadalo v Maďarsko město .... 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Ten film je vizuálně perfektní, ale.. ty dialogy.. nevím, jestli to nebylo jenom špatným překladem, ale v dabingu byly některé absolutně debilní. Navíc mi neseděla ani hudba, v některých "hustných" scénách mi přišla příliš rušivá. Plus občas to maskér trochu přehnal s líčením.. Ale celkově pěkný film, jestli se popis takové hrůzy dá takhle nazvat. Hlavně scéna s řadami vězňů, klátících se jako stromy ve větru, brrrr.. z toho mi šel mráz po zádech.

Reklama

Reklama