Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro Angelu Bennettovou jsou počítače celý svět. Živí se jako odbornice na počítačové viry, s okolím komunikuje pouze pomocí počítače a jediné přátele má na internetu. Před odletem na dovolenou do Mexika dostane od programátora Dalea disketu s neobvyklým programem. S jeho pomocí se lze dostat k jakýmkoliv tajným záznamům. Její život se však mění v noční můru, když se z náhodné prázdninové známosti vyklube najatý vrah, který ji má odstranit a získat disketu. Angele se sice podaří uniknout, když se však vrátí z nemocnice, zjistí, že přestala existovat. Její kreditní karta byla zrušena stejně jako rezervace v hotelu, protože prý z Mexika odletěla. Její dům byl vystěhován a prodán s tím, že se odstěhovala. Podle záznamů v policejní databázi je z ní Ruth Marksová, obviněná z řady přestupků a zločinů. Přestože ji pronásledují policie i zabiják Devlin, podaří se jí zjistit, že za vším jsou počítačoví teroristé Pretoriáni. V jejich čele stojí Jeff Gregg, majitel firmy na zabezpečovací systémy, které obsahují program, jenž umožňuje Greggovi proniknout do jakéhokoli systému. Přestože každý, kdo se pokusí Angele pomoci, je Devlinem zabit, dál bojuje o svůj život i ukradenou identitu. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (267)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ten počítačový "pravěk" - či snad spíš "středověk" (abych to s putováním do minulosti nepřehnala) - není zas až tak vzdálený. Jak je to dlouho, co se osobní počítače nenápadně vetřely na naše pracoviště a poté i do našich domácností, aby se staly neoddělitelnou součástí našich civilizovaných životů (o mladších a dravějších výdobytcích propojeného multifunkčního světa nemluvě) ? Ať je to jak chce, příběh Angely Bennettové pro mě zůstává stejně přitažlivý jako tenkrát, když jsem ho viděla poprvé - i když pochopitelně postrádá ono prvotní napětí, které jsem tehdy během jeho sledování pociťovala. Děj dovedně propojuje akční i dramatickou linii - a bez nejmenšího zaváhání vás provede světem sítě sítí a všech jejích úskalí. Poté se můžete přesvědčit, že u vás doma všechno (prozatím) funguje tak, jak má - třebaže používáte internetové bankovnictví, zjevně vás nikdo nepřipravil o vaše těžce nastřádané úspory ... dle letmého pohledu se snad nevlámal do vaší soukromé korespondence ... ani nepropašoval jakýsi neznámý záškodnický virus skrz vaši chabou antivirovou ochranu. Elektřina očividně napájí všechny vaše spotřebiče ... voda teče ... topení topí ... sousedé nepanikaří ... za oknem se MHD pokouší dodržovat pravidelné intervaly ... letadla se pohybují v předem daných koridorech ... obchoďáky se předhánějí v posezónních slevách ... zpravodajství na ČT dle preferované ideové linie hlásí obvyklé lehce katastrofické zprávy - a nemá v záloze žádné mimořádné. Takže svět je v obvyklém nepořádku - a vy můžete být v klidu ... 4,5* ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Skoro to tak vypadá, že se přes Internet dá ovládat i pračka a myčka na nádobí, o mikrovlnce ani nemluvě... Rozhodně zajímavý vzorek současného počítačové thrilleru. Sebeparodický nádech a proklepávání žánrových klišé však bohužel není úmyslné a hází Síť do odpadků se směšným potenciálem. Přesto se na Sandru dá docela obstojně koukat a naprostou nelogičnost při její cestě za svobodou po chvíli překousnete... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle po letech znovu viděno a jo, fakt tomu napařím pět hvězd. Dokonale splněná pravidla žánru, spousta subscén, kdy žádná netrvá zbytečně dlouho a jde se dál, je tu další problém k řešení. Navíc to zcela splňuje Hitchcockovu úlitbu v nespravedlivě odsouzených nebo pronásledovaných, kteří musí očistit své jméno. Pravda, čekal jsem vychytanější finále (přece jen Hitch alespoň třeba pohaněl sochy amerických prezidentů nebo jsme čekali netrpělivě na činely), ale celkově to nenudí, zvraty se objevují tak akorát a tak akorát dávají smysl, a v té souvislosti je mi skutečně jedno, jestli někdo získá heslo přes telnet (což by mu v reálu asi moc nešlo) nebo disketou zaviruje vzdálený počítač přes velmi pravděpodobný firewall - logické nesmysly měl i ten Htichcock a bylo mu to jedno, protože chtěl lidi bavit a napínat. Z dnešního pohledu je navíc ten film nadčasový - tehdy šlo o prd, ale dnes vládnou všude nejen počítače, ale mobilní technologie obecně, a Velký bratr si čte pohodlně věci, o kterých se tehdy pretoriánům ani nesnilo, z FB nebo TW. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Technologicky prakticky pravěk ve kterém 3,5 palcová disketa byl vrchol přenosu dat. Film není nic jiného než zdvižený prst (ukazováček... ne prostředníček) době, kdy začaly počítače přebírat roli ve státních institucích jako všemocný nástroj který ví vše (100% bezpečnosti, 100% integrity, atd.). Protože jsem utrpěl trochu toho technologického vzdělání, film má pro mě pachuť nostalgie a traumatu. Nostalgie nad dobou kterou pamatuji a traumatu nad koncem, který jsem musel vidět. Závěr totiž zcela popírá a rozvrací vše co divák viděl (pokud by "gate-keaper" byl program co skutečná data jen překrývá, tak budiž... ale fungující jako vrátka k možnosti data měnit, by opravdu takhle jednoduše na lopatky položit nešel ;)). Možná co píšu zní až příliš cynicky. Film jsem ale poprvé viděl 20let po jeho vzniku. Umím si ale představit, jak prostého člověka před 20ti lety musel vyděsit ;) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V počítači je celej náš život a oni mě můžou vymazat a nikdo si toho ani nevšimne." Varování o zneužitelnosti osobních údajů na internetu přišlo poměrně včas, ale tehdy vypadalo poměrně nereálně. V době prvních pentií, 14" monitorů a 3,5" disket to prostě byla fantazie. Jenže Síť předběhla svou dobu o mnoho gigabajtů a přestože vizuálně vypadá archaicky, tak je pořád zatraceně aktuální. Pro hackery je zkrátka dnešní "chytrý" svět rájem. Jenže internet je droga, které se ani já neumím vzdát. Ale můj mobil, vysavač i mixér budou "hloupí" tak dlouho, jak to jen půjde. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (10)

  • Na seznamu na Angelině počítači je napsáno "Kup magazín 2600", což je hackerský časopis. (HappySmile)
  • Katedrála je ve skutečnosti hotel v San Franciscu. (HappySmile)
  • Operační systém, který používá Angela, je MAC OS 7. (HappySmile)

Související novinky

Když si někdo koleduje o „odpad“

Když si někdo koleduje o „odpad“

24.08.2008

Direct-to-DVD. Zní to jako nadávka, že? A většinou zaslouženě. Hollywoodská studia už dávno zjistila, že DVD (resp. blu-ray) trh je pro ně zlatým dolem. Zisky z prodeje na „plackách“ dosahují… (více)

Reklama

Reklama