Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (1 575)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jatka. To se fakt jinak popsat neda. Pribeh podobnej jak predchozi dily, takze je cloveku jasnej vyvoj od zacatku do konce, ale o to tu nejde. Jde tu o postavu Slye. Nutno rict, ze vypada solidne namakane, prisel mi vzhledove lepsi nez v Rockym Balboovi a postava zamraceny mlcenlivy drsny korby mu proste paradne sedne. Co se tyce vedlejsich postav, tak cela jednotka zoldaku, ackoliv jejich kecy na lodi nemaj chybu, je vcelku zbytecna, jedinej, kdo stoji za pozornost, je ostrelovac. Prislo mi, ze je film desne kratkej a za chvilku k me litosti byl konec. Jinak film s brutalnima scenama setri, aby se neomrzeli, vetsina scen navic pochazi od Slye a ten se dostane k hlavnimu slovu az v posledni tretine filmu, protoze predtim je to spis takova ticha osvobozovaci akcicka, nicmene na platne je nastesti furt. A ted se dostavam k samotnejm akcnim scenam, ty jsou naprosto neskutecny, prakticky kazda Rambovo zabijacka akce je nezapomenutelna, pochcipa tady snad tisic lidi, vnitrnosti, koncetiny a litry krve litaj vzduchem a jelikoz to cely pusobi dost realisticky, tak to je proste totalni masakr a ze zaverecny bitky mi fakt malem spadly kalhoty. No a i samotnej konec se docela poved, takze krome nepatrne pomalejsiho rozjezdu si nemam prakticky na co stezovat. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nechci dělat přemoudřelýho, ale já jsem to říkal. Mělo se to jmenovat Rambo: Sly is back! a v lepší formě, než kdykoliv předtím. A to tahle série měla skončit už v první části, když Rambo povídá na konci s Trautmanem, jehož pistole ho měla původně zabít (a jestli jste si všimli, použili tenhle původní alternativní konec v Rambově noční můře). Sly s přibývajícím věkem se stává stále více lidštějším, měkčí horou svalů s více krušnými životními zápisy ve tváři... Jako kdyby našel něco, co i ten jeho bezintonační hrubej hlas změnilo. Jediná větší vada filmu je, že příběh je příliš jednoduchej, Rambo si se svou loďkou pluje po i proti proudu, jako by byl na nedělním výletu s rodinkou, a cesta z a do Barmy trvá jen pár hodin a nikdo si vetřelců vůbec nevšimne. Vlastně se divím, že tam už nenaběhli Bushovi vykradači hrobek a všechny tam nepostříleli, když tak všude po světě rádi samozvaně ochraňují mír a spravedlnost... Jinak to ale je nejdrsnější akční jízda, bez nějakých humorných suchých hlášek, bez jakýhokoliv odlehčení. Myslím, že Rambo má náběh k tomu, aby pozměnil novodobou akční filmovou scénu. A přiznejme si, už by to bylo skutečně zapotřebí. To neustálé létání na provazech, uhýbání kulkám, střílení o 106 bez nějakého viditelnějšího účinku, hraní si s barvičkama a s filtrama, humorné hláškující postavy k odlehčení děje a ta všudypřítomná nezbytná cenzura, aby naše dospělé mozky náhodou neviděly něco, co by nebyly schopny snést... Tomu všemu neřádu se Rambo vyhnul a já říkám, díky Slyi, že jsi to nevzdal. Už teď v březnu vím, že lepší film letos do kin z USA nepůjde. Takováto úžasná věc (Slyův návrat) se totiž stává maximálně jednou za deset let... (oprava: Ironman je pro mě na stejné úrovni). ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak to byl naprostý nářez, s takovým přiblblým úsměvem jsem dlouho neodcházel z kina. Příběh je jednoduchý, ale kdo by taky naivně čekal nějakou komplikovanou zápletku. Sylvester Stallone vypadá v každém záběru cool, jeho vizáže a mačety jsem se nemohl nabažit a v závěrečné 30 minutovce, mě pumpovala krev v žilách neuvěřitelným způsobem, že jsem byl naprosto přikovaný v sedačce a jsem rád, že Stallone se nebál drsnějších záběrů, jelikož vše tím pádem vypadá uvěřitelněji a hlavní nepřátelé jsem ze srdce nenáviděl. Film i s hudbou závěrem pořádně gradoval a dost těžko ze mě vyprchává adrenalin, který mám chuť opět prožít. Akční nářez, který se v kinech jen tak nevidí (a to stálo pouhých 50M) a tak hodnotím 5 hvězdičky… Rambo není mrtev, je pořád svěží a střílí mu to. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Transgresivnější než cokoliv od Cronenberga, adrenalinovější než celá bourneovská trilogie. Poslední půlhodinu jsem i kvůli jednoduché, ale o to funkčnější fabuli a práci se zvukovými efekty výskal nadšením. Pro fanouška 80. let splněný sen, který po Rockym Balboovi, filmu o simulacích a simulakrách, dává pocítit realitu v její nejryzejší podobě a tentokrát to není prohra se vztyčenou hlavou, vypořádání se s vnitřními démony, ale freudovské vytěsnění vytěsněného, v nichž RAMBO dá pocítit aktuálnost dané problematiky. A nepotřebuje k tomu ani "montáž". Fuck Yeah!_____ Napodruhé, spolu s předchozími díly, je to ještě výrazně lepší: vyloženě mě baví, jak celá série pracuje s fabulí westernů (jednička: jak psanec přišel do městečka, dvojka: jak kovboj jede zachránit bělochy před zlými Indiány...) a uzpůsobuje ji syžetům akčních, popř. exploatačních podívaných. Tenhle díl RAMBA: DO PEKLA A ZPĚT by se Reaganovi nelíbil (byl by živ), protože neužívá comicsovou nadsázku a nedává tak pocítit pravičákům, že když nevyhráli ve skutečnosti, docílili toho alespoň ve fikci. Přestože se děj odehrává v Barmě-Asii, jedná se o přenesení Vietnamu a vietnamského syndromu z džunglí do města (RAMBO I: PRVNÍ KREV) a zpátky na místo původního dění (RAMBO II a III) do džungle (RAMBO: DO PEKLA A ZPĚT). I když zde nepadne ani jedna narážka na 9/11, teroristické organizace apod., je jasné, že přiběh o navrácení pravých, křesťanských hodnot pomocí rozesračkování východňářů na hnůj komentuje právě tuhle bushovskou politickou rétoriku._____ Rambo tak zažil "regeneraci skrze násilí" a přestože boří pravidla sedmdesátek a osmdesátek (homosexualita mezi naolejovanými muži se zde změnila v homofóbii, protože homosexuální je pouze vedoucí záporáků, žena zde slouží jako základní zdroj konfliktů), závěrečným uzavřením jak jednoho kinematografického období, tak série dává najevo, že se konečně po letech "vrací domů". A s ním i divák. P.S. Nechápu, proč se na poslední díl série kouká nékdo, kdo neviděl předchozí díly a k akčním filmům se staví jako snob. Takoví by zasloužili vytrhnout zaživa ohryzek z krku... Viď, Silásku? P.P.S. Plakal jsem. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

"Zabíjet je stejně snadný jako dejchat..." Sylvester Stallone dokazuje, že o koule nepřišel ani vlivem přílišného použivání steroidů. Konečně přichází na plátna kin snímek, ve kterém odstřelovač nedělá jen legrační dírku mezi oči, snímek, v němž každý zásah setsakra bolí. Fakt, že pořádná akční řežba rozhoděn není výsadou pouze 80. let Stallone dokazuje ještě dříve, než si jeho postava stoupne za kulomet a hordu vojáků přemění během chvíle v čvachtající hektolitry rudé sračky. Už na začátku nám totiž ukáže, jak může dopadnou jednoduchá hra, ke které není třeba více než několik zajatců a pár min. A věřte, že začátek je opravdu jen slabá polívčička, Stallone postupně na brutalitě přidává. Když vezmeme v potaz kolik let uplynulo od posledního Ramba, musíme Stallonemu pogratulovat, že narozdíl od spousty tvůrců, kteří se snaží zoufale spojit poetičnost 80. let s trendy let podleních, se to jemu povedlo. Zahcovává brutalitu a dějovou přímost, ale zároveň zlepšuje audiovizuál inspirujíc se nedávno natočenými filmy. Kamera se tak konečně stává mnohem více aktivní částí filmu a hudební doprovod je povedeným splynutím původních tónů a povedených součastných rytmů. Je též zajímavé pozorovat na kolik nový díl ovlivnila současná politická situace. Rambo totiž rozhodně je ovlivněn skutky z posledních let, i když to nijak nekonkretizuje. Díky bohu. Jen nerad bych viděl jak Rambo bojuje - s ameirckou vlaječkou na tvářích - proti vojákům s turbany v Afgánistánu. I když, upřímně, zas tak špatné by to být nemuselo. Otázka jej, jak by Stallone dílo podal. Každopádně současná "barmská" verze je přesně tím co jsme všichni chtěli vidět. Prostředí příjemně evokuje předchozí díly, ale zároveň nabízí spoustu prostoru k vyprávění vlastního příběhu. Stallone se tak může chytře vyhnout největší chybě šestého Rockyho, přestože jedné krátké 'rekapitulovačce' se přeci jen nevyhneme. Ta však nemá velkou váhu a je spíše krátkm obohacením. Největší chybou tohoto snímku je zcela určitě klidnější část, ve které se spíše nudně hovoři a Stallone hází smutné výrazy utrápeného veterána. Jediným štěstím je fakt, že tyto části krom začátku nemají - hlavně díky výborné stopáži - moc prostoru. Hend ta první je narušena efektivním probuzením vojenského instinktu po domluvě s piráty a další už je plynule narušována bojem. Jak už jsem předznamenal, krátká stopáž je opravdu dostatenčná a tím největším překvapením byl velmi rychlý konec, který příšel - alespoň pro mě - hodně nečekaně. Nový rambo je paradoxně přesně takový jak jsem čekal, ovšem proti všem předpokladům mě strhl a bavil jsem se velmi dobře. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (49)

  • Maung Maung Khin, který hraje barmského diktátora Tinta, ve skutečnosti bojoval proti režimu v Barmě a bál se, aby účastí ve filmu neohrozil svou rodinu. Nakonec to risknul. (HellFire)
  • Jedná se o první snímek filmové série, který nestál více než předcházející. (DEXTER099)
  • Odeon, řetězec více než 100 širokoúhlých kin ve Velké Británii, odmítl film promítat kvůli sporu s filmovým distributorem, společností Sony Pictures. (HellFire)

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama