Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 210)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott se pustil opět do pro něj nového žánru. Pořádný mafiánský film už tady nebyl hodně dlouho (a ještě déle), ale pokud by každá prodleva měla znamenat vznik takového filmu, jakým je "Americký gangster", tak bych si klidně zase nějakých 15 let počkala. Protože tohle je nářez, který za takové čekání stojí. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Novodobější gangsterka v podání Ridleyho Scotta, sice mě to tak nedostalo jako ostatní, ale stejně se jedná o jednu z úplně nejlepších gangsterek za posledních 10 - 15 let. Denzel Washington s Russellem Crowem jsou opět bezchybní a příběh zajímavej a hlavně v některých pasážích netypicky natočenej (konečně se taky někde neřežou jenom dva gangy mezi sebou) a je správně namíchaná dávka drsnácých scén, který jsou použitý jen tam kam prostě patří a nikde jinde a nejsou prakticky žádný laciný scény jen aby to bylo za každou cenu cool nebo drsný a proto to je tak dobrý. Možná je to přece jenom trošku dlouhý, ale jednim dechem musim dodat, že to filmu fakt vůbec neubírá, protože to je prostě skvěle natočený. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Je pár měsíců po uvedení do kin a pořád mi nějak nedochází, v čem přesně tkví genialita tohoto opusu. Jestliže těsně po premiéře jsem se nechal strhnout nadšenými ovacemi nad výsledkem, postupem času mi v hlavě zůstal jenom tradičně úchvatný Crowe (který musí na rozdíl od Washingtona hrát pořád do plných, Denzel má roli napsanou tak, aby vyšel jako král na každý pád) a Scottova přesná režie, bez které by se film zbortil o několik pater níž. I u něj mi ale vadí, že mi nenabídne nějakou scénu, která se zapíše do dějin a když bych neměl mířit tak vysoko, tak alespoň něco menšího v podobě stylové přestřelky. To ale chybí a může za to paradoxně jedna z nejproklamovanějších devíz Zaillianova scénáře. Nečernobílost obou hlavních hrdinů, která tak způsobuje absenci záporáka. Zlý pohled se tak chtě nechtě upne na generalizovanou skupinku "zkorumpovaní poldové", Scott nás i přes zdánlivou objektivnost dostane tam, kde nás chtěl mít a já se musím trochu ošívat, protože takhle jsem si stěžejní dílo Ridleyho kariéry úplně nepředstavoval. Světové ovace chápu, ale i přes spoustu kladů se nepřidávám. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

"My man" this film. To, čo Frank Lucas dostal od spoločnosti v detsve, to v dospelosti spoločnosti vrátil aj s úrokmi. S tak vysokými úrokmi, že je otázka, či (to aj napriek pomáhaniu s usvedčením dvoch tretín zkorumpovaných policajtov) dostal primerane dlhý trest... Silný príbeh na základe skutočných udalostí s výbornými herckými výkonmy Denzela Washingtona a Russella Crowea. I po desiatich rokoch po prvom zhliadnutí rovnako silný zážitok. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle kurva jo, takle se na to musi. Pribehove sice film neprinasi nic noveho, klasika o vzestupu a padu mafiana a jedinym spravnym poldovi, co mu de po krku, nicmene aspon je tu par zajimavejch odlisnosti oproti jinejm filmum. Tak treba to, ze hlavni dva hrdinove se potkaj az po 140 minutach. Co se tyce hercu, tak jak Denzel tak Russell mi prisli, ze maj drobet nadvahu, ale oba byli naprosto perfektni, lepsi byl ale asi Denzel, ale to je tim, ze ma zajimavejsi postavu a vic prostoru. Navic je fajn, ze i kdyz je Denzel parchant, je do jisty miry sympatickej a i kdyz je Russell spravnej polda, je do jisty miry parchant. Taky me mile potesil Josh Brolin a Cuba Gooding. Film ma 160 minut, zadna poradna prestrelku to neni, mrtvol jen par a presto film po celou dobu naprosto perfektne zaujme, za coz patri Ridleymu dik. Jediny, co nechapu, je nominace na oskara pro Ruby Dee. Jen vic takovejhle filmu. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Tržby v USA za první víkend: 43 565 135 amerických dolarů (3054 kin). Náklady na výrobu: 100 milionů dolarů. (Steew)
  • Scenárista Terry George byl osloven, aby přepsal scénář a snížil náklady. George psal jednu z hlavních rolí na tělo Donu Cheadle; byl pak překvapený, když herec nebyl do filmu obsazen. (don corleone)
  • Když byl Frank Lucas propuštěn z vězení, Richie Roberts se stal kmotrem jeho syna. Z obou mužů - zločince a jeho pronásledovatele - se stali přátelé. (Rodriguez)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama