Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TO JE HLÚPOSŤ. MUSSOLINI A HITLER TO MUSIA ZASTAVIŤ. POKÚŠAJÚ SA ODROVNAŤ VŠETKÝCH ŽIDOV NA ZEMI. KEĎ TO NEUROBÍM JA, TAK KTO? JA MU TO ZATRHNEM." ,,POČUL SI NIEKEDY O SPOJENCOCH? TAK TO NECHAJ NA NICH." __ Film sledujúci posledných 10 rokov života gangstra ,,Bugsyho" (Neznášam keď mi tak niekto hovorí.) Siegela, prostredníctvom tradičných filmárskych postupov zachytávajúci jeho vzostup a pád. Warren Beatty je v jednej zo svojich najlepších úloh miestami neviazane komický (celý plán so zabitím Mussolini, ktorého by - verím tomu - bol schopný), inokedy pod svojim zväčša šarmantným vystupovaním skrýva tvár chladnokrvného zabijaka. Scénu, kedy núti jedného z kumpánov aby sa plazil, štekal ako pes a kvičal ako prasa si viem dokonale vybaviť aj po mnohých rokoch. Okrem neho rovnako žiaria či už Bugsyho milenka Annette Bening, alebo jeho spoločníci Mickey Cohen (Harvey Keitel) a Meyer Lanski (Ben Kingsley). Obrazovo je ,,Bugsy" odvedený s najväčšou poctivosťou a celá atmosféra 40. rokov je vystihnutá výborne. Kto si vypočul Morriconeho soundtrack uzná zrejmé kvality jeho kompozície, kde trochu čerpá napr. z ,,Nepodplatiteľných", avšak vinou zle namixovaného zvuku v českom dabingu vo väčšine prípadov zaniká, prípadne sa len tichúčko ševelí z reproduktorov a miesto nej si preto divák počas sledovania skôr všimne swingové melódie, ktoré som osobne nikdy nemusel. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film se sice radi pouze mezi hodne nadprumerny mafianky, ne mezi ty nejlepsi, ale Bugsy Siegel se rozhodne u me radi mezi jednoho z nejlepsich filmovejch mafianu. Tenhle film sice uplne typickej mafianskej film neni, ten to pripomina hlavne v prvni hodine, ale rozhodne se jedna o perfektni film. Skvele natocenej, se zajimavym pribehem, kde nejde jen o nejaky gangy a prestrelky (ktery tu skoro nejsou), ale je tu i romanticka linie a linie se stavbou casina a to vse podle pravdivejch udalosti. A navic tu jsou spickovy herci. Warren Beatty je fakt naprosto uzasnej, obzvlast v momentech, kdy se nasere a ze se to deje casto. Ale Annette Bening za nim nijak nezaostava, vetsinu casu se spolu jen hadaj, ale tak nak to nezacne pusobit otravne. Z ostatnich stoji jeste za zminku perfektni Keitel s vyholenou pleskou. Takze celkove skvele natocenej a zahranej mafianskej film se zajimavym pribehem, ale tempo v druhy polovine je precejen drobet rozvlacnejsi, takze to nakonec na tech 5* nebude. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Filmy o vzostupe a páde slávnych gangstrov nie sú ani tak o nich, o tom, akí boli vlastne zlí ľudia, respektíve až tak niekedy úplne neboli, ale o tom, ako by sme sa chovali aj my, ak by sme mali takú moc a peniaze v rukách. Čiže čo robí moc s ľuďmi. Medzi Bugsym, ostatnými gangstermi a nami je rozdiel iba v cieli našej ctižiadosti. Levinson príbeh zakladateľa Las Vegas obliekol do obrazovo mierne štylizovaného, až komiksového hávu. Ukazuje jeho záporné, ale aj kladné stránky a nezabudne pripomenúť, že v tejto branži z vrcholu nasleduje vždy iba pád a to bez výnimky. To pokiaľ by vás náhodou napadlo založiť nejaké mesto na poli a zaplietli by ste do toho naše podsvetie. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Originální, zajímavé a nápadité nejen díky skvělé režii, ale i hercům (Warren Beatty, Annette Bening) a hudbě, která je sama o sobě těžko poslouchatelná, ale ve filmu působí výtečně a příjemně podbarvuje už tak skvělou atmosféru 40. let. Akční scény jsou bravurně zvládnuté a k celkové dokonalosti moc nechybí. Snad jen občas trochu rozvláčnosti mi kazí celkový velice kladný dojem. ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

7/10 - Výbornej film kterej strhne především skvělym příběhem zakládajícím se na pravdě o šíleném Benovi Sieglovi a jeho vizi o městě hříchů. Celkovej vývoj filmu se vše krásně stupňuje a v některých momentech je Warren Beatty vopravdu výbornej, například ve scéně narozeninové oslavy s nečekanou návštěvou, kde lítá a kloubí pracovní povinosti s přípravou dortu své dcery. Jeho výkonu si zde nejvíc cením, ale za další zmínku rozhodně stojí výkon Harveyho Keitela, který na vedlejší roličku předvedl svoje velký kvality... Flamingo je modla a tohle je kurevsky zajímavej film o vývoji nejblikajícího města světa... Barry Levinson takovýhle filmy umí a já nemůžu nic jinýho než doporučit. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Kritikou byl film dobře přijat, kasovně však očekávání nenaplnil. (džanik)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 10. prosince 1991 v New Yorku. (ČSFD)
  • Keď Bugsy (Warren Beatty) odváža Harryho Greenberga (Elliott Gould), v čase 1:22:50 auto parkuje pred mostom. V čase 1:23:14 to auto v zábere chýba, objaví sa znovu v 1:23:22. (GabrielGabko)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama