Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 2
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (767)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pro mne velké zklamání, hodně zajímavý námět a přesto jsem se hodinu a půl opravdu nudila, teprve potom se děj trochu rozběhl. Jediné, co se mi opravdu líbilo, byla výprava. Cameron Diaz se tam vůbec nehodila a Di Caprio mne taky nenadchl ( a to ho mám jako herce ráda ), hudba mi příliš připomínala Pána prstenů, vadilo mi vyprávění hlavního hrdiny a celou dobu jsem nechápala, proč Řezníka jednoduše někdo nesejmul. Kdyby šlo dát tři a půl, asi bych je dala , ale za čtyři to prostě není. Scorsese má mnohem lepší filmy. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Scorsese po dlhoročných spoluprácach s De Nirom a starou hereckou školou vymenil osvedčenú partiu za omladinu alá DiCaprio a čuduj sa svete, sa to celkom vyplatilo. Gangy podávajú príjemný, či už vecný, tak aj entertainmentový pohľad na veci historické. Pekná štúdia osobností, hlad po pomste a iné. Aj keď to nemuselo byť miestami také statické, všetko vynahrádzala výprava, hudba a herecké výkony. 80%. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Že se organizovaný zločin hodně podílel na budování americké společnosti, a to nejen v době prohibice, je obecně známo a o sepětí amerických politických elit na komunální úrovni s podsvětím by se daly natočit sáhodlouhé seriály, které by přitáhly pozornost davů a přitom by se vůbec nemusely odklánět od skutečnosti. Scorsese mohl pochopitelně natočit velkolepý příběh, aniž by musel používat tak nadsazených prvků jako v případě Gangů New Yorku. Už úvodní scéna bitvy mezi dvěma klany vypadá jak z nějaké temné středověké fantasy plné postav, které jakoby před minutou opustily sadomasochistický dýchánek. Je to celé strašně natočené na efekt, s brutálním násilím a nadsázkou, která by se hodila spíš do komiksu. Co funguje dokonale, je scéna, ze které opravdu dýchá sice romantizující, ale přece jen historie nejslavnějšího amerického velkoměsta. Solidní je také herecké obsazení v čele s Leonardem DiCapriem a Danielem Day-Lewisem. Od režiséra formátu Martina Scorseseho bych ale čekal něco víc než kostýmní historku s béčkovým námětem stavícím na v téhle podobě nikdy neexistujících rituálech podsvětí a jejich glorifikaci. Skutečnost byla nepoměrně přízemnější. Celkový dojem: 60 %. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

65% - Mistrně natočený a zahraný film, jež mě bohužel vůbec ničím neoslovil... Jeho hudbu považuji za sice slušnou, ale nevkusnou vůči prostředí, ve kterém se děj odehrává. Těžko se rozepisovat o filmu, ze kterého mi v paměti zůstalo jen pár zabijáckých scén. Z historicky-politického hlediska jsem možná alergický na vykreslování násilnických dějin USA, jimiž se toho často tolik omlouvá. Může to být jedním z důvodů, proč jsem měl po celou dobu filmu pocit, že jsem takových filmů viděl už mraky, a že tohle je jen vybroušený kámen, který se ale mému vkusu nikdy nestane drahokamem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úvod bol po všetkých stránkach geniálny. Skvelá výprava, kostýmy a mne osobne sympatickí herci dokázali už od prvých minút vytvoriť fantastickú dobovú atmosféru. Celý stred snímku žiaľ upadá do slovnej nezáživnosti a priemerných až nudných dialógov. Skrátka to politikárčenie ma až tak nebavilo. Potom však prišiel záver a s ním oku lahodiaca akcia, vypäté scény a zahralo sa aj na emotívnu strunu. Film síce nepatrí k tomu úplne najlepšiemu čo Scorsese natočil, ale na nadpriemer to bohato stačí. 75/100 ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Bill (Daniel Day-Lewis) povedal, že jeho otec bol zabitý Britmi 25. júla 1814. V tento dátum prebiehala bitke pri Lundy's Lane, neďaleko Niagarských vodopádov. (Fejpof)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama