Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 1
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (768)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Co mně tady opravdu udělalo radost, tak je ta parádní, na pravdě vystavená rekonstrukce starého New Yorku, ještě v době před mocnou imperiální metropolí. Scorsese skvěle vrací do časů "gangů Five Points"; pestrobarevný špíny, tribalismu a pouličních bitev, šéfování bosse Tweeda s jeho vyčůranou politickou machinací, anti-unijních nálad během občanský války... Zkrátka tohle mě bralo hlavně dobově ke kochání, mohlo trvat klidně dvakrát tolik času, řezník Day-Lewis je skvělý. Koho zajímá VELMI zajímavá historie města, sem prosím. / Na podruhé zvyšuji hodnocení, stranou ta délka, nahlouplý děj s postavou DiCapria a občasný stylový ústřel. Zdaleka ne dokonalý, stejně ale srdcovka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Že se organizovaný zločin hodně podílel na budování americké společnosti, a to nejen v době prohibice, je obecně známo a o sepětí amerických politických elit na komunální úrovni s podsvětím by se daly natočit sáhodlouhé seriály, které by přitáhly pozornost davů a přitom by se vůbec nemusely odklánět od skutečnosti. Scorsese mohl pochopitelně natočit velkolepý příběh, aniž by musel používat tak nadsazených prvků jako v případě Gangů New Yorku. Už úvodní scéna bitvy mezi dvěma klany vypadá jak z nějaké temné středověké fantasy plné postav, které jakoby před minutou opustily sadomasochistický dýchánek. Je to celé strašně natočené na efekt, s brutálním násilím a nadsázkou, která by se hodila spíš do komiksu. Co funguje dokonale, je scéna, ze které opravdu dýchá sice romantizující, ale přece jen historie nejslavnějšího amerického velkoměsta. Solidní je také herecké obsazení v čele s Leonardem DiCapriem a Danielem Day-Lewisem. Od režiséra formátu Martina Scorseseho bych ale čekal něco víc než kostýmní historku s béčkovým námětem stavícím na v téhle podobě nikdy neexistujících rituálech podsvětí a jejich glorifikaci. Skutečnost byla nepoměrně přízemnější. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Opät sa Scorsese posnazil a natocil dobry film. Vyprava vynikajuca, len ten pribeh, respektive spravanie DiCapriovho hrdinu mi liezlo poriadne na nervy. Ak by som teraz vysvetloval, co mi na jeho hrdinovi vadilo, vela by som prezradil z deja, co nechcem, ale ti, ktori tento film videli, zrejme vedia, co som mal na mysli. Na druhej strane je to kvalitne natoceny snimok, aj ked niektore sceny mohol Scorsese skratit alebo vystrihnut. Pod 4 hviezdicky nejdem.......... 16.04.2008 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden skvělý (Day-Lewis) a další dobré (DiCaprio, Reilly, Gleeson) herecké výkony se potýkají s mizerným scénářem, Scorseseho unylou režií a nehorázně přestřelenou stopáží. Boj gangů proti gangům se tak zhruba po hodině mění v boj diváka proti nudě... A nuda nakonec zvítězí. Působivé scény by člověk napočítal na prstech jedné ruky a film je dost zvláštní v tom, že chce chvíli působit jako komorní drama a chvíli jako rozmáchlý epos, jenže ani jedno z toho se mu pořádně nedaří. Dost mě zarazila také hudba. Nemyslím tu od Howarda Shora, ale tu moderní, která hraje v úvodní bitvě a na jejímž použití jsem zřejmě něco nepochopil. O závěrečném cajdáku od U2 ani nemluvím.__P.S. Liam Neeson tady hrál snad jen pět minut, ale stejně na mě po Danielu Day-Lewisovi zapůsobil nejvíce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

K tomuto počinu Martina Scorseseho jsem se dlouho odhodlával. Odrazovala mě totiž jeho stopáž. Ale chuť vidět opět DiCapria v nějakém filmu a navíc od mistra režisérského řemesla, mě nakonec přesvědčila. Herecké výkony hlavního hrdiny jsou opět brilantní, jak by ne, DiCaprio prostě umí, ale potěší i ostatní herečtí kolegové. Příběh je značně drsný a syrový, leč v mnohém snadno předvídatelný. Atmosféra New Yorku 19. století je vskutku zdařilá a dodává filmu ten patřičný šmrnc, podobně jako hudební podklad. Finální záběr kamery byl pro mě něčím velmi působivý. Není to na čistých 5*, ale nechám je. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Prvý hrubý zostrih filmu trval 220 minút. (youtoo18)
  • Na přátelskou návštěvu natáčení v Římě zavítal i Tom Cruise (jeho tehdejší manželka Nicole Kidman tam právě natáčela Ty druhé, 2001), který při té příležitosti přemluvil producenta Harveyho Weinsteina aby Scorseseho štábu poskytl dodatečné finance na dostavbu náročné kulisy katedrály. Štáb později onu budovu pokřtil Sv. Thomas. (NIRO)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama