Reklama

Reklama

Hvězdná brána

  • USA Stargate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Podpriemerný sci-fi film, ktorý na mňa svojim spracovaním, výpravou i hereckými výkonmi pôsobil ako keby ho robili ľudia z Hallmarku. Až mi dych vyrazilo, keď som zistil, že ho režíroval majster popkornovej kino zábavy Roland Emmerich. Od neho by som rozhodne očakával bombastickejšiu prácu. Čo sa týka hercov, tak to je tiež úplne na nič. Dozaista je to jedna z najhorších úloh Kurta Russella. Ešte aj ten jeho účes je blbý. No najviac mi hýbal žlčou James Spader. Z jeho hereckého prejavu mi bolo na zvracanie. A ani ten naivný scenár mi nesadol. Teória o tom, že staroveká egyptská kultúra bola len akýmsi mimozemským experimentom mi je smiešna. Musel by som sa strašne nudiť, aby som sa donútil pozrieť si tento film niekedy znova. ** ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Russell v sobě má charisma, i když má stupidní hranatý vojenský účes. Spader se ve své životní roli předvedl též v dobrém světle. No a Emmerich... ten kupodivu, ještě nepoblouzněn Hollywoodem, natočil zajímavý film, který mne celou dobu držel ostražitého a zvědavého na to, jak se děj vyvine dál... 80% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Horsi nez serial, ale nebejt toho filmu tak asi serial nebude. Emmerich ma sice lepsi kousky, ale za tohle se urcite stydet nemusi. Jinak samotnej napad na Stargate je dobrej, akorat skoda, ze se film vic venuje objevovani cizi planety, takze to je jako cumet na historickej film z egypta a misty to je krapet stereotypni. Nicmene triky, hudba a akce jsou v pohode. Ale serial vlasne vsechno prevysuje, lepsi dej, lepsi triky a hlavne daleko lepsi herci. Proti Russellovi nic nemam, ale Spadera fakt nemusim, ale nejde ani tak o ne, ale o to, ze serialovi herci jsou vetsi sympataci. Film sem sice videl hodnekrat a vzdy bylo moje hodnoceni nekde mezi 2,5 az 4 hvezdickama, ale kdyz sem film ted videl v nezkracene verzi a v originale, tak musim dat ty 4*. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice solidní sci-fi, pro mě osobně příjemné překvapení. Dobře vystavěný scénář a sympaticky kladný James Spader, jenž bývá jinak málo obsazován do podobných trháků, to jsou hlavní záruky úspěchu tohoto filmu. Šťouralové jistě pár chybiček najdou, ale já si myslím, že je tento film kvalitnější, než mnohé do nebe vynášené velkofilmy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dean Devlin, Roland Emmerich .. Pokud není Egypt vaše srdcová záležitost, přežijete bez jakékoli újmy scénáristické vyvrcholení příběhu o bráně, jenž lze projít do cizích či paralelních světů. Emmerichovu dobrou režii podtrhují skvělé vizuální efekty a solidní herecké výkony. Mnohými zatracovaná sci-fi, která se mi velmi líbí i přes určité nedostatky a chyby! ()

Galerie (55)

Zajímavosti (71)

  • Když se O'Neil (Kurt Russell) na konci filmu pere s jedním z mimozemšťanů, má na zádech roztržené triko od drápů ještě dřív, než ho mimozemšťan vůbec přes záda sekne. (JohnSmith)
  • Film vznikal v době, kdy už digitální triky začínaly být běžně používány (ale ještě zdaleka nedosáhly pozdější sofistikovanosti) a filmaři byli novými možnostmi často velmi okouzlení a rádi "si hráli". Trikař Jeffrey Okun (podle něhož později Roland Emmerich s Deanem Devlinem pojmenovali postavu ve Dni nezávislosti, 1996) svého času komentoval úvod filmu: "V dokončeném záběru vidíme egyptskou řeku, po jejímž břehu jdou lidé. V pozadí se tyčí pyramidy a nad nimi září slunce. Natočili jsme to tak, že jsme zarazili palmu vedle arizonské řeky a natočili statisty kolem. Pořízený materiál jsme převedli do digitální podoby a upravili počítačem. Trochu jsme obarvili vodu, aby vypadala jako v egyptských řekách. Pyramidy jsme nascanovali z pohlednice a vložili je do záběru. Pak jsme naemulovali slunce tak, aby svítilo přímo do kamery a vytvářelo odrazy v objektivu. Ve skutečnosti je měl při natáčení kameraman za zády. A pak jsme zjistili, že ta palma vypadá nějak povadle, tak jsme jí digitálně trochu nadzvedli listy. Ale jinak jsme s tím záběrem vůbec nic nedělali." (NIRO)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama