Reklama

Reklama

Pomáhat a chránit

  • Irsko The Guard (více)
Trailer

Komediální thriller POMÁHAT A CHRÁNIT se odehrává na západním pobřeží Irska. Policista z malého městečka Gerry Boyle (Brendan Gleeson) má konfliktní povahu, zvrácený smysl pro humor, umírající matku, zálibu v prostitutkách a hlavně ho vůbec nezajímá mezinárodní obchod s kokainem, kvůli kterému mu jednoho dne na dveře klepe agent FBI Wendell Everett (Don Cheadle). Víc než aktivnímu řešení případu se Boyle věnuje posmívání a podrývání Everettovy autority, okolnosti mu ale nepřejí. Nejprve jeho nový horlivý parťák zmizí, pak ho začne vydírat jeho nejoblíbenější šlapka a nakonec se ho ¨C podobně jako všechny ostatní členy místní policie ¨C pokusí podplatit samotní pašeráci drog. To už je příliš i pro Boylea, který pochopí, že musí vzít věci konečně do vlastních rukou a jediným člověkem, kterému může věřit, je právě Everett. Vše se schyluje k výbušnému finále. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (432)

honajz 

všechny recenze uživatele

Svéhlavý irský venkovský polda, hromada černého humoru a suchých hlášek, a samozřejmě nějaké ty mrtvoly a dealeři drog. Stárnoucí polda Gerry Boyle (Brendan Gleeson) se se svou prací nepáře – ostatně, kromě bouraček se v té malé vesnici na pobřeží Irska nic neděje. Jednoho dne se ale vše změní, když se objeví mladý a horlivý policejní učedník, vzápětí mrtvola s biblickými citáty v puse a kytkou na klíně, a nakonec i pašeráci drog, po nichž jde polda z FBI. Právě pro něho je svět Irska a svérázná a nevypočitatelná povaha irského policisty něčím, co ne a ne pochopit. A přitom jsou zde pořád i ti drogoví dealeři... Od prvních záběrů autoři dávají jasně najevo, jakým směrem se film bude ubírat, a ze svého směru neuhnou. Což je jim ke cti, protože jde o zdařilý mix kriminálky, černého humoru, jisté politické nekorektnosti, ale i jakéhosi nestandardního průvodce po Irsku a irskou povahou. Mnohé hlášky jsou dokonalé a jít o český film, určitě rychle zlidoví jako u českých komedií 70. a 80. let. Navíc skvěle hrají všichni herci, povedla se i výprava, kamera zbytečně neskáče a neklepe se, hudba podtrhuje tragikomičnost scén. Skutečně povedený kousek, poctivý kus filmařiny, což potěší o to víc, že se dnes podobné inteligentní snímky skoro nevyskytují. P.S.: U tohoto filmu je nutné slyšet zvuk v originále pro specifickou mluvu a různé přízvuky angličtiny, proto si dabing raději nepouštějte. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zaplať pánbůh, že nebylo vtipné úplně všechno. Proti takové kadenci by totiž při stoprocentní úspěšnosti nebylo ani pomoci, ani ochrany. Na emigraci do Irska to nevidím, ale na návštěvu si tam čas od času zajedu moc rád. Jen, jestli mužů poprosit Gleesona - kdybys mi někdy chtěl s něčím pomoct, zeptej se mě nejdřív, jestli chci já, jo? (Challenge Tour 2015, film č.5) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že černosi nevedia lyžovať... alebo to bolo plávanie?“ Občas sú niektoré vtipy také silené, až nie sú vôbec vtipné. Takisto scenár nie je žiadny zázrak a Marka Stronga som nikdy nemal rád. Dosť však situáciu vylepšuje netradičná dvojka Cheadle/Gleeson (hoci Gleeson pôsobí mierne schizofrénnym dojmom). ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Rozjezd to mělo skvělý, ale postupně se zábava a humor vytráceli, vytráceli a vytráceli až do šedivého nevýrazného konce. Když to porovnám s hodně podobnou Jednotkou příliš rychlého nasazení, tak Pomáhat a chránit bohužel výrazně zaostává. Ty 3 hvězdy si ale zaslouží, nebo lépe řečeno: zaslouží si je excelentní B. Gleeson. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $5,356,468Tržby Celosvetovo $17,650,055Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ Brendan Gleeson vládne svojou postavou vo filme ako vždy, hádže jeden frk za druhým ale je to zrežírované až príliš anglicky chladné na to aby to skutočne nasýtilo. /55%/ ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Když v úvodu filmu Gerry Boyle (Brendan Gleeson) přijíždí autem na místo činu, po vypnutí motoru zůstanou stěrače uprostřed čelního skla, při dalším (bočním) záběru jsou však dole. (phoorecek)
  • Film se kompletně natáčel v Irsku, rodišti Brendana Gleesona. (toy79)
  • Na olympijských hrách roku 1988 v Soulu skončil na čtvrtém místě v disciplíně 1500 m plavání volným stylem Američan Matt Cetlinski. Když tedy Gerry (Brendan Gleeson) tvrdí, že toto místo obsadil on, jde o jeho výmysl, ačkoliv jím zmiňovaný soupeř Salnikov skutečně v tomto závodě získal zlatou medaili. (koci)

Reklama

Reklama