Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak to já měl spíš pocit :), že ze začátku se to rozjelo více než slušně, a pak už postupem času snímek jen horko těžko chytal druhý dech (závěr mne nechal víceméně chladným). Nejsilnější momenty jsem si našel zhruba v polovině, horor to ale je opravdu až na posledním místě... Spíše takový poklidnější "příběh" o nevěřícím Tomášovi. O víře, křesťanství, a síle lidského ducha. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Je tu herec, který je prototypem toho správného anglosaského a severoamerického hezouna a sympaťáka se sestřihem toho nejtypičtějšího kněze-sympaťáka, ve filmu podobajícím se nějaké novodobé snaze vzbudit bohabojné pudy v dnešních hříchem a ateismem prolezlých mladých lidech, kteří nevěří ani na ďábla a místo boha věří té proradné vědě :). Atmosféra na začátku filmu a ještě tak možná do půlky je docela zvláštní a dokonce dává zdání i nějakých nových možností a víc překvapení v takovété satanské a vymítačské zápletce, jenže to se pak zvrhne ve velmi táhlý a ohraný příběh, který je s každou další minutou blížící se konci ospalejší a ospalejší. Pěkné jsou tam některé záběry na Řím a uličky a taky je tam pár koček :), ale jinak už nic moc zajímavého. A kdo přehrává hlavně je Anthony Hopkins na konci, takovým okatě teatrálním způsobem, že se divím, že to nikomu nepřišlo divný :). Ale naštěstí ten konec zabíjí něco úplně jiného než přehrávání Anthonyho Hopkinse, takže ten zůstane ušetřen :). Jinak je to prostě vcelku o ničem s pár zajímavými scénkami, pár pěknými záběry, pár pěkně vizuálně zpracovanými haluškami, s hercem v hlavní roli vybraným očividně jen kvůli tomu jak vypadá a se spoustou úplně nudy a zabité zápletky :). ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve Vatikánu. Natočit horor bez děsivých scén, bez napětí, bez atmosféry, bez chvilek úzkosti mi přijde jako skutečné rouhání. S mrazivým potem v zádech vzpomínám na Friedkinova Exorcistu, v němž se tu iracionální hrůzu narozdíl od Obřadu skutečně podařilo zhmotnit. Tohle je cesta pustým filmem... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou mě hodně oslovují horory s náboženskou tématikou a Obřad není vyjímkou.Ač film postupuje podle žánrových klišé,režisér dokáže skvěle pracovat s atmosférou ( která je v některých okamžicích řádně hutná ) a skvěle vede herce,co si budem povídat sir Anthony vedení ani nepotřebuje.I přes přepálenou stopáž jsem se hodně bavil a i přes průhlednost děje sem měl místy opravdu sevřené hrdlo.Vymítání má skvělý náboj a prostředí Itálie dodává výpravě ten potřebný šmrnc věčného boje nebe s peklem.Chápu menší hodnocení,protože film nijak nevybočuje ze standartního průměru,u mě funguje ovšem tématika a sám v půl druhý v noci sem si místy kontroloval gauč,jestli sem ho celej nezesral ;) žanrová jednohubka,kterou lehce nadhodnotím,70%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Håfström skombinoval dve veci. Drama o hledani viry mladyho budouciho kneze a klasickej exorcistickej horor. Takze zatimco v prvni pulce se nic moc nedeje a hlavni hrdina premejsli, co se svym zivotem, v druhy nastoupi docela atmosfericka podivana. Sice se nekona nejakej nervydrasajici horor, precejen to je spis to drama, ale jakmile nastoupi na scenu Hopkins, jde kvalita filmu strme nahoru. No a zaver s vymitanim se poved a Hopkins si strihnul dalsi oskarovej vykon. Takze po mdlejsi prvni pulce nakonec spokojenost za slabsi 4*. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Kňaz Lucas, ktorého stvárnil Anthony Hopkins, je exorcistom v malej dedinke blízko Florencie. Vo Florencii istý čas prebýval aj Hannibal Lecter vo filme Hannibal (2001), a tak isto si Florenciu kreslil vo svojej cele vo filme Mlčanie jahniat (1991). (STRATEGYsro)
  • V určitých scénách si lze všimnout nepatrných znaků, které odkazují na přítomnost démona Baala. Když zahlédneme poprvé otce Lucase (Anthony Hopkins), můžeme vidět nejprve shluk koček a později ropuchy. Démon Baal je totiž v grimoáru líčen jako forma muže, kočky, ropuchy nebo jejich kombinace. (drowsy09)
  • Otec Gary Thomas, americký exorcista, jehož životní příběh posloužil jako inspirace pro film, s filmaři spolupracoval i jako konzultant v otázkách obřadu samotného. Uvedl, že průběh exorcismu, jak je vylíčen ve filmu, je "s nezbytnými úpravami" velice blízký tomu skutečnému. (gjjm)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama