Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 3
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (263)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šokézně famózní seriál. Za mě bych neměnil nic, ve všech směrech prvotřídní. Lehce bych vyzdvil hned první dva díly 1. série, a 4. díl 2. série o princezně Margaret - ten byl vyloženě bravurní. 3. série začíná šokem z obměny herců, ale jelikož jsou velmi snaživí, tak si člověk rychle zvykne. A 4. série je opět parádní jízdou. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Rozehráno na jedničku, se ctí došlo do závěru první série. Nakonec, jeden, dva adorační filmy nebo více faktografických věcí bych si asi užil víc. Ale je to tvořené s úctou, a je více méně i radost i zábava absolvovat těch 10 epizod s těmito tvůrci, kteří mají své království opravdu rádi :) Po druhé sérii příjemný dojem, ale překonávání, že sleduju pouze romantické vrtochy a světové události unikají, naštěstí jsou královské sestry krásné ženy. Ve třetí sérii příjemný dojem, že se konečně věnuje seriál i Británii, ve čtvrté sérii úchvatná Diana a Thatcher, únavný Charles. Celkově, zhodnoceno, příjemně strávený čas, dobrý dojem, relaxační hudba a pocit, ale na druhé podívání někdy jen půlka seriálu, vztahy královské rodiny jsou mi fakt celkem jedno, jakkoliv dobře dramaticky zpracované. ()

Reklama

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Tak tedy šest sezón za námi, seriál je "kompletní", tož můžeme bilancovat a říct si, na co přesně jsme se tedy koukali. Předně, je to užasné, dechberoucí, skoro se nechce věřit, že s nástupem pandemického a popandemického programu, kdy Netflix cíleně už natáčí jen pro debily, se Koruně podařilo udržet řemeslnou laťku nastavenou prvními sériemi, kde se hrálo primárně na kvalitu. I když... nezavírejme oči před skutečností, že v posledních dvou sériích se producenti rozhodli dramaturgy poslat na dovolenou, aby se seriál dotáhl spíše nemastně neslaně. Zatímco v prvních řadách Koruna otevírala i nepříjemná témata, v posledních řadách se hraje pouze na vztahy, city, potažmo pochvaly a nostalgii. Spolehlivě zajímavý vizuál (všimněte si, jak skoro všechny netlixovské seriály mimo Korunu a pár dalších vypadají navlas stejně) prostě nezakryje, že symbol britské monarchie drží národ pohromadě nikoliv kvůli bulvárním senzacím, ale kvůli tomu, že ty senzace stojí jaksi "pod" problémy politickými, ekonomickými, mezinárodními. Fascinace lidí nad královnou Alžbětou vždy spočívala v tom, že ji nikdy nic nenasralo tolik, aby se o tom vědělo. Seriál Koruna tak mohl otevírat i kontroverzní témata a ohledávat je takovým způsobem, že mohl vzniknout seriálový kolos, jenž my měl potenciál stát se ultra-klasikou, v níž by se shlížely všechny národy, co mají na těle a duši tucty bolavých míst způsobené za posledních 70 let světového vývoje. Ale ne, Koruna v cílové rovince volí bezpečnou cestu toho, že tu byla princezna Diana, že Charles měl své komplexy a že Harry se jako puberťák navléknul do kostýmu nacistické uniformy. Kde se řeší Velkopáteční dohoda? Nebo teroristické útoky v Londýně? Nebo finanční krize? Že se tvůrci "šikovně" vyhnuli i problematice brexitu, je tak šíleně podezřelé, až má člověk pocit, že zakončení seriálu o královně Alžbětě svatbou Charlese a Camilly má emblematizovat konec typu "zazvonil zvonec a pohádky je konec". Přitom to největší maso od druhé světové války teprve nastávalo. Proto je Koruna seriál vynikající, ale pouze oddechový. Výborně natočený, ale bezzubý. Není to seriál, o němž se po každé epizodě musíte s někým nutně pobavit nebo si, nedej bože, před někým obhajovat třeba názor na nějakou událost. Takové 60epizodové fotoalbum... ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi kvalitný seriál, každá séria je výborná, ale dnes po dopozeraní štvrtej musím povedať, že Season 4 je najlepšia! The Crown sa môže pochváliť fantastickými hereckými výkonmi, krásnou hudbou, výbornou kamerou, kvalitnou a do detailov vypracovanou výpravou a kostýmami, skrátka všetko je super! Sledovať tento vynikajúci seriál je nielen umeleckým zážitkom, ale je to zároveň aj užitočne strávený čas pri telke, človek sa totižto všeličo zaujímavé dozvie. The Crown nie je len o Alžbete II., ale o celej Royal Family a politické udalosti sú väčšinou na pozadí. Prvé dve série boli skvelé predovšetkým vďaka Claire Foy, ktorá ako mladá Alžbeta bola úžasná a tiež som si veľmi obľúbila Vanessu Kirby ako princeznú Margaret. Skvelý bol aj John Lithgow ako Winston Churchil. Tretej sérii som tak trochu nevedela odpustiť preobsadenie všetkých hercov, i keď tí noví boli tiež veľmi dobrí, nebolo to ono. Nechcela som tam Oliviu ani Helenu, ale Claire a Vanessu! To bol ale môj osobný problém, kvalitu seriálu to vôbec neovplyvnilo. A tak prišla štvrtá séria, ktorá ma úplne nadchla. Gillian Anderson by som dala Golden Globe plus ďalšie ocenenia, pretože ako Margaret Thatcher bola tak dobrá, že to ani slovami neviem opísať. Jej herecký výkon považujem za najlepší v The Crown. Wow a ten jej hlas, dá sa to vôbec nadabovať? To je jeden z dôvodov, prečo si ani neviem predstaviť pozerať tento seriál v inom jazyku ako v origináli. Perfektní boli aj Josh O'Connor a Emma Corrin ako Charles s Dianou, wow, klobúk dolu! Samozrejme aj Olivia Colman je výborná herečka, len mne osobne ako kráľovná až tak nesadla a ani Helena B. C. ako Margaret, zato "nový" princ Phillip a to Tobias Menzies mi bol ešte sympatickejší ako ten pôvodný. Pochváliť chcem aj Erin Doherty ako princeznú Anne. Všetky diely s Margaret Thatcher a s Charlesom a Dianou boli super, čiže celá Season 4, ktorá je skutočne geniálna. Odporúčam každému a nevylučujem, že si The Crown ešte niekedy pozriem. EDIT: Z piatej a šiestej série boli najlepšie Elizabeth Debicki ako Diana a Lesley Manville ako Margaret. Imelda Staunton zažiarila až vo finále, áno tiež bola skvelo obsadená ako kráľovná. Celkovo hodnotím seriál na 4 a pol*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je vidět, že Netflix do Koruny investoval hodně času a peněz. Hned od prvního dílu totiž poznáte, že tady se rozjíždí něco dalekosáhlejšího, než jen obyčejný seriál ze světa královské rodiny a speciálně ze světa současné královny Alžběty. Tady nejenom, že si zvyknete na všechny postavy, Vy si ty jejich dialogy budete vysloveně užívat. Navíc se tu sešla nejen herecká smetánka, ale hudbu připravil hudební génius - Hans Zimmer. Takže můžete počítat s tím, že nejen příběh bude vydávat emoce, seriál je z Vás bude tlačit i hudbou. Navíc některé díly jsou vysloveně na pomezí geniality, kde i jeden díl funguje jako samotný příběh a často bývá zakončen nějakým dovětkem, který onu epičnost absolutně uzemní. Za mě osobně nejlepší postava jednoznačně Winston Churchill, u kterého bych neřekl, že ho zrovna John Lithglow zahraje tak božsky. Skoro by se nabízelo říct, že nic lepšího jsem od něj ještě neviděl. Přitom ho už dlouhodobě mám rád jako takového kouzelného dědečka. A najednou Winston...klobouk dolů. Tohle se Netflixu povedlo a já se budu těšit na další díly, abych se dozvěděl něco ze světa, kam nemám možnost jinak nahlédnout, než právě prostřednictvím tohoto seriálu. ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

  • Alex Jennings, jenž v seriálu ztvárnil postavu vévody z Windsoru (bývalého krále Edwarda VIII., který abdikoval), si předtím ve snímku Královna (2006) zahrál prince Charlese, tedy prasynovce své postavy ze seriálu. (ČSFD)
  • Letoun, na kterém se učí Filip (Matt Smith) létat, je De Havilland DH.82 Tiger Moth, který se v této verzi vyráběl pro účely výcviku. Moth se v různých verzích vyráběl v letech 1932-44. (Necrotongue)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama