Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 657)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mám jako věrný fanoušek předlohy k mnoha věcem na Návratu krále nemalé výhrady, když uvážím naprosto bezprecedentní velkolepost celého díla, nemůžu hodnotit jinak než pěti hvězdami ani kdybych chtěl. A já nechci. Absolutorium pro všechny tvůrce, jmenovitě režiséra Jacksona a kamerový tým za tu neuvěřitelnou pastvu pro oči. Škoda některých úlitebv masovému diváctvu (příklad za všechny - Legolasova likvidace olifanta) a v některých scénách skutečně přepísknuté míry patosu. To jsou však jenom jedny z těch věcí, které jsou v širším pohledu na celý film drobnostmi. 90% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vyvrcholení velice úspěšné ságy ze Středozemě musela být v té době obrovská událost. Celou trilogii jsem viděl nesčetněkrát a patří mezi mé vůbec nejoblíbenější. To co dokázal Peter Jackson je více než obdivuhodné (taky za to dostal kromě jiného také kupu Oscarů). Spíše než abych komentoval původní film, ohlédnu se spíše na rozšířenou verzi, ke které jsem se bohužel dostal až nedávno. Ta je rozšířena o cca 90 minut, takže se celková délka posledního filmu vyšplhala na celé 4 hodiny! Což je u mě docela problém, protože někdy doma nedokáži u filmu vydržet ani standartní 2 a půl hodiny. Ovšem to, co nabízí, musí pravého fanouška zahřát u srdce a je to perfektní prostředek, jak si připomenout trilogii před dlouho očekávaným Hobbitem...100% ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Peter Jacskon měl pravdu. Síla Návratu krále, a já bych řekl, že celé trilogie, není v obrovských bitevních scénách a dokonalých tricích, ale v příběhu, ve vztazích postav, v tom, jak se vyrovnávají s vlastním osudem. V tomto ohledu jsou nejsilnější momenty Návratu krále všechny scény s Frodem a Samem, jejichž působivost graduje s blížícím se koncem k neúnosnosti, a momenty, v nichž se objevuje Faramir. Ostatní scény jsou jen velmi působivé :-). Zaznamenal jsem i několik scén, u nichž jsem si říkal, že bych je natočil jinak, ale takový už je osud filmového fanouška. Jackson též dokázal jednu neuvěřitelnou věc. V docela zásadním momentu jsem si byl schopen velmi dobře představit, že by se film odchýlil od knihy způsobem, který by vyústil v podstatně odlišný závěr. To mě utvrdilo v jedné věci. PJ vždy říkal, že točí svou vizi Pána Prstenů, a ti, kteří to stále nedokáží pochopit, si musí uvědomit, že Jacskonova vize může na plátně bez problému fungovat lépe než vize těch, kterým se ta jeho nelíbí. K filmu mám jednu zásadní výhradu, jež padla už v mnoha komentářích, ale cítím potřebu ji zopakovat. Návrat krále je až neuvěřitelně krátký. Je mi jasné, že je to jen problém kinoverze, ale tento nedostatek u něj vadí daleko víc než u kinoverzí Společensta a Dvou veží, neboť pocit chybejících scén vás bude pronásledovat po celou dobu sledování. Je to, jako byste měli diamantový náhrdelník, ale chyběl vám zlatý řetízek, abyste si ho mohli pověsit na krk a vychutnat si jej naplno. Neznalost knižní předlohy tento problém možná zredukuje, v krajních případech úplně odstraní. Ale pro mě jako pro znalce je absence mnoha scén, o nichž vím, že jsou natočeny, avšak budou až v extended verzi, bolestivým zásahem do srdce. Přesto přeze všechno je jasné, že Peter Jacskon a jeho štáb dokázali to, co bylo považováno za nemožné - zfilmoval Pána Prstenů. Lépe řečeno, krásně ho zfilmoval, způsobil renesanci v zájmu o Tolkienovo dílo a vyvrátil všechno, čeho se, pro mě nepochopitelní, ortodoxní fanoušci profesorova díla báli. Bravo a má poklona, mistře! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, na kouzelném ostrově, žije Peter Jackson. Je to skřítek neposeda, zvědavý jako opička........eeeeeeh, promiňte. Dvě hodiny po premiéře a já jsem tak zahlcen dojmy, že ani nevím co píšu :o).... Tak jinak. To, čeho si na Jacksonově trilogii nejvíc cením, nejsou ty bombastické triky, ty mohutné válečné vřavy a dokonale vygenerovaná monstra. Zdařilé triky či megalomanské ohromující záběry nejsou pro mně měřítkem kvalitního filmu. Naopak. To, čeho si na této trilogii cením, je Jacksonova práce s detaily, jeho invence, to jak dokáže ze zdánlivě banální situace udělat emocionálně působivý moment, nebo to jak vede herce. Ať už jde např. o esoterikou dýchající scény z Lothloriénu ve Společenstvu, předávání darů Galadriel, kýčovitou a přitom nádhernou scénu s Arwen ve Dvou věžích, subtilně pojatou scénu Eowyn s Červivcem a následné utržení praporu při příjezdu Gandalfa a spol. atd. Byl by to dlouhý výčet, dokazující, jak velikou obrazovou fantazií Jackson disponuje. Tam, kde by jiní pouze standartně odvyprávěli příběh, tam Jackson naseká spoustu "pídžejovských machrovinek", které činí dělají z filmu nezapomenutelnou podívanou. Jediným problémem je, že těch obrazových vjemů je v každém dílu tolik, že člověk není schopen vše strávit na "jeden zátah" a vstřebá se to až tak na druhé, třetí skouknutí. A to je i problém NÁVRATU KRÁLE. První polovina na mně nenechala žádný emocionální dopad. Po vynikajícím začátku se Sméagolem se děj se příliš rychle řítil kupředu, scéna střídala scénu a přitom jsem velice silně pociťoval, jak ruka střihačova mocně úřadovala. Zde věřím, že výsledný dojem značně napraví rozšířena verze...Druhá polovina ale zahnala mé chmury. Ani ne tak díky mohutné bitvě (která je pro mně spíš ódou na schopnosti programu Massive se spoustou počitačově vygenerovaných figurek a modelem a v podstatě mně nechala chladnou), ale právě díky těm úchvatným momentům , jakým byla třeba Faramirova sebevražedná mise. Dále scéna v Hoře osudu - Eliah Wood a Sean Astin z ní díky svým hereckým výkonům dělají fantastickou podívanou. Ten Frodův výraz tváře, když.....ale ne, nebudu spoilovat a hlavně to se musí vidět....A ta tolik kritizovaná závěrečná scéna loučení? Tak nevím, jestli jsem divnej já, nebo ostatní, ale mně nepřišla vůbec dlouhá, naopak je strašně krásná, dojemná a možná nejlepší z celého filmu.... ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů je asi mým nejoblíbenějším filmem ze všech a neomrzí ani po několikátém shlédnutí. Je to naprosto bezchybné dílo a vůbec filmu neuškodí, že efekty již mnohdy nejsou nejlepší. Mám rád všechny tři filmy zhruba stejně a tvoří spolu dokonalý celek. Návrat krále jsem však symbolicky přidal do své Top desítky nejlepších filmů, jako ten nejpovedenější z trilogie. PS: také asi jediný důvod proč jsem zvolil Petera Jacksona jako svého oblíbeného režiséra, ale zaslouženě. normální verze=90% prodloužená=100% ()

Galerie (195)

Zajímavosti (206)

  • V záverečnej bitke pred bránou Mordoru úplne vymizli kone, na ktorých sa tam vojsko dostalo. (Hudino)
  • Po premiéře posledního dílu vzrostl turismus na Novém Zélandě o 1000 %, což mělo dopad i na kurz místní měny. (TheDave)
  • Po skončení natáčení dostala řada herců (i členů štábu) od produkce dárky v podobě některých památných rekvizit. Svého času vzpomínali:
    - Elijah Wood (Frodo Pytlík): "Já jsem dostal Prsten. Původní Prsten. Nikde ho ale moc neukazuju - je zabalený v látce a schovaný ve skříňce, která je ukrytá ještě ve dvou dalších skříňkách. A je tam dobře uložen."
    - Orlando Bloom (Legolas): "Já jsem dostal Legolasův luk a sadu ostrých šípů. Když jsem chtěl ale odletět do Anglie, novozélandští celníci mi to zabavili s tím, že mi to pošlou dodatečně a odděleně. No, čekám dodnes a počítám, že hrdým majitelem těchto původních rekvizit už je někde nějaký zapálený fanoušek."
    - Ian McKellen (Gandalf): "Vyprosil jsem si kliku od dveří Sarumanovy pevnosti Orthanku, překrásně udělanou ze skleněného vlákna, ve formě ještěrky. Ve filmu si jí člověk skoro nevšimne, ale pro tuhle produkci bylo typické, že i sebemenší maličkosti byly zpracovány se stejnou pečlivostí jako věci pro nejdůležitější detailní záběry. Co mě ale ohromilo ještě víc, bylo, že když jsem kliku ukazoval nějakým fanouškům, okamžitě věděli, kam patří. Skoro k nevíře, ne? Člověk by si až řekl, že ti lidé sledují filmy pod lupou."
    Viggo Mortensen (Aragorn): "Já si směl vzít svůj ocelový meč, se kterým jsem navzdory jeho strašlivé váze točil vždycky, když nebyl v nebezpečných scénách nutný lehčí duplikát."
    Sean Astin (Sam): "Já jsem hrdým majitelem Samova batohu, jeho meče a především páru hobitích nožek." (NIRO)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama