Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvacetiminutový nechtěně směšný prolog, kdy se mísí idealizovanost "starých dobrých časů" s padesátiletým Redfordem jakožto ani ne dvacetiletým švarným jinochem, je čirý odpad. Naštěstí se to kvalitou zvedne skokem o 16 let vpřed. Sice stále padesátiletý Redford neúspěšně předstírá, že je o generaci mladší (přitom mu je jako Brimleymu v roli seschlého kouče), ale už se to dá alespoň skousnout. Sice stěží, ale dá. Což je dobře, protože byť to obsahuje hned několik stěží uvěřitelných WTF momentů (ano, odchod Madsena ze scény především), tak to umí být i sakra dobré sportovní drama, kde se mnohdy nejede nutně pouze dle vyjetých kolejí obdobného typu snímků. Krom momentů kdy ano; a v těch to paradoxně klopýtá především, protože se v nich bijí realistické, naivní, nadsazené až místy pohádkové motivy s klasickými klišé. Což pospolu neštymuje. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Baseballu moc nerozumím, popravdě vůbec, ale ty Redfordovy odpaly bych chtěl vidět v reálu - to je asi jako fotbalista, co by dával góly přes celý hřiště. Jinak ale moc krásný film, ostatně když se tak koukám tak Levinson ještě nenatočil něco, co by se mi nelíbilo. Redford nám mírně zestárnul, ale má na to stále s přehledem, Closeová jako jeho dávná láska, Bassingerová jako pěkná mrcha a skvělý je i Brimley v roli kouče. A celý film prostupuje taková magická atmosféra, díky které člověk ani na chvíli nepochybuje, že vše se rozhodne v posledním zápase v posledním odpalu a dopadne to dobře. A tak to v dobrým sportovním filmu má být! ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Krásný, nenáročný, odpočinkový film, který se mi zdál propracovaný do nejmenšího detailu. Ruka Barryho Levisona je patrná v každém záběru. Snad jsou některé scény na hřišti trošku přehnané, ale R. Redfordovi lze uvěřit všechno:-) Hraje tak přirozeně, že se mi zdálo jak kdyby si odskočil od odpolední kávy... Celé herecké obsazení bylo trefou do černého, obzvláště obsazení dvou nejen krásných, ale velmi dobře hrajících dam: Glenn Close a Kim Basinger. Jak nominace G. Close na Oscara tak nominace K. Basinger na Zlatý Glób byly naprosto zasloužené. Iris a Memo si byly nalíčením tak podobné, že vypadali skoro jako sestry. Výborná byla i hudba a kamera! Nenapadá mě nic co bych dodal, snad jen, že bych nevěřil, že film o baseballu, o kterém mimochodem nevím vůbec nic, mě bude tak bavit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Robert Redford odpálil svoju loptičku ďaleko za Costnerovu baseballovú trilógiu. A je zaujímavé ako sa u nás filmy o (pomerne neznámom a pravidlami niektorým ľuďom ešte stále nejasnom) baseballe chytili. Tento športový tradičný film si vždy rád pozriem, a musím sa priznať, že aj napriek jeho pravidelne opakujúcej sa projekcii ma stále má čím nadchnúť. Okrem hereckých hviezd, ide samozrejme o hru, dramatickosť, ale i o štipku štýlovo spracovaného sentimentu a nadsádzky. A možno práve preto 90%. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)
  • Filmový debut Barryho Kivela. (Kulmon)
  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama