Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Krásný, nenáročný, odpočinkový film, který se mi zdál propracovaný do nejmenšího detailu. Ruka Barryho Levisona je patrná v každém záběru. Snad jsou některé scény na hřišti trošku přehnané, ale R. Redfordovi lze uvěřit všechno:-) Hraje tak přirozeně, že se mi zdálo jak kdyby si odskočil od odpolední kávy... Celé herecké obsazení bylo trefou do černého, obzvláště obsazení dvou nejen krásných, ale velmi dobře hrajících dam: Glenn Close a Kim Basinger. Jak nominace G. Close na Oscara tak nominace K. Basinger na Zlatý Glób byly naprosto zasloužené. Iris a Memo si byly nalíčením tak podobné, že vypadali skoro jako sestry. Výborná byla i hudba a kamera! Nenapadá mě nic co bych dodal, snad jen, že bych nevěřil, že film o baseballu, o kterém mimochodem nevím vůbec nic, mě bude tak bavit. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Tohle se Redfordovi vážně povedlo. Je to sice přesně podle pravidel (nevede se nevede se, nakonec hudba, zpomalený záběr a povedlo se). Redford je přesvědčivý a sympatický. Kim Basingerová je nepříjemná, což plní úlohu a na Glenn Closeovou je tentokrát příjemný pohled. Musím se zmínit o jedné z prvních rolí Michaela Madsena. Ujde. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

O filmu již bylo téměř vše řečeno. Nebudu se opakovat a trumfovat kolegy s chválou. Je to výborný film, Redford exceluje, výborně obsazen i ostatními hvězdami, ikdyž tyto tam nemají až tolik prostoru. Jejich úlohy jsou jakoby doplňující báječného Redforda. On byl opravdu "přirozený talent". (Myslím jako herec). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvacetiminutový nechtěně směšný prolog, kdy se mísí idealizovanost "starých dobrých časů" s padesátiletým Redfordem jakožto ani ne dvacetiletým švarným jinochem, je čirý odpad. Naštěstí se to kvalitou zvedne skokem o 16 let vpřed. Sice stále padesátiletý Redford neúspěšně předstírá, že je o generaci mladší (přitom mu je jako Brimleymu v roli seschlého kouče), ale už se to dá alespoň skousnout. Sice stěží, ale dá. Což je dobře, protože byť to obsahuje hned několik stěží uvěřitelných WTF momentů (ano, odchod Madsena ze scény především), tak to umí být i sakra dobré sportovní drama, kde se mnohdy nejede nutně pouze dle vyjetých kolejí obdobného typu snímků. Krom momentů kdy ano; a v těch to paradoxně klopýtá především, protože se v nich bijí realistické, naivní, nadsazené až místy pohádkové motivy s klasickými klišé. Což pospolu neštymuje. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na baseball mám averzi způsobenou v dětsví na sportovním táboře v Ledči, kde jsme měli v programu výuku baseballu. Se utvořili dvě party. Jedna si sedla do trávy a dostala čísla, já byl tuším 6 a druhá si stoupla na hřiště. Pak to začalo. Instruktor zařval jedna. Kluk slyšící na "jedna" se zvednul vzal dřevo třikrát se netrefil a šel si sednout. Pak instruktor zařval dvě, zvednul se kluk slyšící na "dvě". Mě zatím vesele štípali komáři. Dvojka vzal pálku třikrát se netrefil a šel si sednout. Najednou instruktor zařval čenč a ti co byli v poli si šli sednout a my sedící si šli stoupnout. Během přesunu mě štípli dokonce dva komáři najednou, asi zamilovanej páreček. Bohužel fáze stání byla ještě nudnější než fáze sezení, ale naštěstí ani jednička, ani dvojka ze soupeřovic týmu se tím klackem do míčku taky netrefili a tak byl zase čenč, jenže ten kretén instruktor najednou zase od začátku "jednička na pálku" s ohledem na to že jsem byl šestka a to už značně poštípaná šestka, shledal jsem svou účast v tomto "dechberoucím" klání za nepodstatnou a šel jsem si lehnout do stanu a zapomenout na tenhle typicky americkej sport. Tenhle sport musel vymyslet nějakej voják z kavalérie generála Custera, těsně po tom co mu dal indián tomahawkem po palici, protože jinak to není možný. Z tohoto důvodu se baseballovým filmům většinou vyhýbám, ale tady mě přemohla síla jména Robert Redford a udělala dobře. Příběh si jede svoji lajnu a rozhodně nepapouškuje typickou sportovní pointu typu : přijde nějakej chudák odněkud s bažiny a všechno vyhraje. Tady nic takovýho nehrozí, film působí civilně, uvěřitelně a reálně, navíc je podpořen dobrým hereckým výkonem Roberta Redforda a vynikajcí kamerou. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Zatímco filmový Roy Hobbs (Robert Redford) čekal 16 let po postřelení na svou další příležitost a zřejmě musel sportovní kariéru ukončit, jeho předloha Eddie Waitkus se vrátil ke sportu už rok po svém těžkém zranění. Jeho návrat byl dokonce oceněn cenou pro nejlepší baseballový comeback roku 1950. Hrál pak až do roku 1955 a zemřel v roce 1972 na rakovinu. (Tonula)
  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)
  • Filmový Roy Hobbs (Robert Redford) má od své reálné předlohy dost odlišný osud. Skutečný hráč Eddie Waitkus nezačínal v profesionální soutěži ve 35 letech jako Hobbs, ale už ve 22 letech. Bylo to v roce 1941. Ročník 1942 odehrál v nižších soutěžích a poté 3 roky sloužil v americké armádě a do USA se vrátil až po jejím konci v roce 1945. Baseball začal opět profesionálně hrát v roce1946 a v roce 1949 ho postřelila jeho fanatická fanynka. Na rozdíl od sttřelkyně ve filmu se nezabila, ale skončila v psychiatrické léčebně. (Tonula)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama