Reklama

Reklama

VOD (1)

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě jako Nefanouška Hvězdných válek je velká škoda, že George Lucas se vydal později už pouze tímto směrem, protože jak vidno, tak by mu " slušelo " i jiné téma! Velice " pohodový výlet " mezi mladé američany v 70 -ých letech a jako přídavek Ron Howard a mladičký Harrison Ford. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal o něco víc. Příběh je naprosto průměrný, postavy nepříliš sympatické a jediné kvůli čemu má tenhle film smysl sledovat (tedy kromě toho, že třeba jste třeba fanoušek Lucase) je pěkně zobrazená dobová atmosféra a pak samozřejmě nanejvýš parádní hudba (i když ta by se nemusela v některých případech odsouvat do pozadí dialogu, ale bylo by fajn nechat ji znít pěkně nahlas). Dohromady mi to dává pouze lepší průměr. ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Ach, to mládí. Jak nám krásně ubíhá před očima. Nádherný (ne)příběh zasazený do 60. let je esence doby, potažmo celé generace. Nemusí se jednat o nějaké velké drama s prvoplánovými scénami rvoucí za srdce, stačí jen vsadit na mírně naivní a naturalistické pojetí, protože ukazuje hrdiny v naprosto přirozených a nám blízkých situacích. Žádná hlubokomyslná sonda do duší teenagerů, jen pohodová a vtipná retrozábava, která pro milovníky starého rock'n'rollu může přímo apelovat na kult. Okouzluje nás a připomíná nám krásné časy našeho mládí, kdy jsme žili stejným ležerním způsobem života a svým "prozevlováním" a typizací hrdinů se hrdě trefuje do skoro každého charakteru. Stojí na pokraji dospělosti a tohle je jejich poslední noc. Noc, za kterou se taky může všechno změnit. V závěru ještě dodává nostalgickou a myšlenkově hodnotnou tečku a vám bude ten film připadat božský. Jistě, někdo to může rychle shodit, že je to film o ničem, ale pro mě, jako pro člověka, který se v podobné etapě života nachází, má tato jízda maximálně pozitivní náboj se vším, co k tomu patří. That's the way I like it. O to víc mě mrzí, že po tomto filmu už Lucas popustil a podobně laděný snímek už ani nehodlá natočit. Mnohdy se dá totiž v menším prostoru a s menší kamerou vykouzlit více, než co by se vešlo do všech galaxií... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Cože, drama? No to snad ne. American graffiti je další "kultovní" film, co mě zklamal na plný čáře. Je to jen sled několika hloupoučkejch epizodek a do toho hraje rock´n´roll a žere se hodně hambáčů a chlastá cola. Musel jsem si dát uprostřed přestávku, protože jsem se fakt ukrutně nudil. Vlastně mě tam zaujaly akorát ty starý americký káry. Jinak Harrison Ford tam moc prostoru nedostal. Řekne akorát několik "cool" hlášek a nakonec hodí auto přes boudu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní iluze. Maloměstský život (nebo se snad jedná o velké město, ve filmu není poznat) amerického západu jedné jediné letní noci. Absolventi se střetávají, aby se příštího dne možná navždy rozešli do svých dalších životů. Postava DJ ďábla provází hlasem celou noc, jeho malé cameo je milé a dodává nádech tajemna. Jedno je patrné, život v amerických 60´ byl asi o padesát let před životem u nás, a řekněte sami, kdo by v téhle hudební éře nechtěl žít (já bez váhání, nemuset do Vietnamu). Letní filmy, to je moje. Velmi solidní dabing ČT 1995. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Prvý medzinárodný úspech Georga Lucasa bol natočený za 28 dní. Rozpočet: $ 750 000, tržby: $ 55 000 000. (danoo)
  • Na autě Johna Milnera je číslo THX-138. Je to odkaz na film THX-138, který také režíroval George Lucas. (Karlos80)

Reklama

Reklama