Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Proč byla generace 80. let generací bez budoucnosti? Protože nic nemělo smysl, protože nebyla motivace o něco se snažit, protože všichni měli svý jistý (aneb po učňáku do fabriky), protože TO byl jediný způsob jak o sobě dát vědět... Celé sociologické studie by se daly napsat - anebo stačí posadit za psací stroj Radka Johna... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Těžko nějak komentovat snímek, který je v podstatě rozsekán na spoustu malých útržků a ve kterém jde spíše o dokumentární vykreslení jednotlivých postav, motivací či událostí než o děj. Samozřejmě že negativní vyznění je nakonec jasné a správné, ale plusem pro Smyczeka je fakt, že nesoudí primárně on, ale až divák, kterému jsou předkládany obě strany mince. My lístky nepotřebujem, rozumíš ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Na dobu a místo vzniku docela progresivní styl - že je film pojatý jako nechronologické polo-reportážní vyprávění je od ponormalizačního filmu příjemně překvapivé, a dokazuje to že Radek John měl za psacím strojem sakra velké koule (než se mu v záři politických reflektorů scvrkly do velikosti burských oříšků). Proč! tak od začátku táhne solidní dravostí, s jakou střídá řádění fotbalových kriplů ve vlaku, s jejich "afterparty" soudem a civilním životem v komunistické nádeničině. Ovšem jakmile toto střídání poloh skončí tempo filmu poněkud klesá a tak je poslední třetina trochu méně zajímavá, nicméně pořád až do konce se drží poměrně inteligentního přístupu v tom, že nestojí jen na obviňování samotných "fanoušků", ale hlavně komplexněji rozebírá prostředí ve kterém žijí a vyrůstají. Už proto patří film k tomu nejzajímavějšímu co u nás v době okupace vzniklo. 8/10 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film vychází ze skutečné události, ale filmové postavy a jejich osudy nelze ztotožňovat s existujícími osobami.... A proto, bratři....SPARTA.....SPARTA !!! Podle námětu a scénáře Radka Johna a režiséra Karla Smyczeka z hudbou Michala Pavlíčka se vypravíme vlakem do Banské Bystrice z fanoušky legendárního fotbalového klubu Sparty Praha. Postavíme se s nima před soudní dvůr, kde se bude rozhodovat, zda ti co jsou obžalovaní se opravdu dopustili trestné činnosti. CITÁT : Váš občanský průkaz !!! Sparta, Sparta !! Rozhovor z roku 1981 : Už jsem přestal chodit na fotbal, dneska je to o život....... Ve vlaku zatím začal Brusel. Bru - sel, Bru - sel, Bru - sel... V jednom záběru sedí v autě Strýček Jedlička a okolo procházející Spar'tani začnou skandovat : Chro - chtej stýčku, chro - chtej !!!! Je zde taky vidět výtah zvaný Páter - Noster. http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1ternoster Nostalgický záběr. Proč ? Proč ? Proč ? Protože v jednotě je síla. Víte, asi to byla docela sranda při natáčení, v tom snímku se sejdou samá esa. Dejdar, Landa, Suchánek, Langmajer, Potměšil, Carda ..... Ale zpět k ději. Je hrozný co udělali, ale nakonec ublížili jen sami sobě. Tvrdý snímek plný brutality a špatné výchovy, ale nikdo neříkejte, že to bylo režimem, dnes je to horší. ....jménem republiky.... SPARTA !!! ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V této době jsem se narodil, takže si tyto události zrovna nepamatuji, ale film se zdá být reálnou sondou do života tehdejších "hooligans" neboli chuligánů. Když se na ty stejné herce podívám dnes, je vidět, že tehdy byli mnohem mladší, teď už každému nějaká ta vráska přibyla. Každopádně bych tímhle vlakem jet nechtěl, byli to šílenci. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Scénárista Radek John sbíral podklady k filmu přímo při přelíčení u soudu. (M.B)
  • Scény demolice vlaku se točily ve Velimi. (M.B)
  • Škoda na zdemolovaných vagónoch bola 250,000 československých korún. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama