Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Film byl v roce 1988 uveden na přehlídce deseti pozoruhodných snímků na 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Deník Le monde napsal, že tvůrce inspirovala skutečná událost z roku 1985. „Film zaznamenává postoje v sociálním kontextu, který by klidně mohl být zasazen do Francie,“ konstatoval list. (Laliss)
  • Štáb měl k dispozici speciální vlak určený pro natáčení. Při natáčení erotické scény na wc, kam se stěží vešel jeden člověk, tam byly až 4 osoby. (PROCESOR)
  • Ve filmu si zahráli skuteční příslušníci VB. (PROCESOR)
  • Závěrečná scéna, kdy dav fanoušků pochodujících po ulici křičí: „Co, je? Co je? Co je?“, měla podle scénáře proběhnout mlčky. [Zdroj: Stream.cz] (ForGump)
  • Tresty nad sparťanskými výtržníky byly vyneseny u soudu, který se konal 13.12.1985. (Ludja)
  • Noční scéna ze Slovenska, kdy Pavel (Daniel Landa) hodí na výpravčího zářivku, byla ve skutečnosti natočena na nádraží v pražském Braníku. V pozadí lze vidět osvětlený Branický most, známější pod přezdívkou Most inteligence. (Šéfik)
  • Ve snímku jsou použity záběry ze skutečných zápasů. Na jednom z nich je ležící hráč, na něhož vulgárně pokřikují sparťanští fanoušci. Oním hráčem byl současný trenér Leoš Kalvoda, který se o svém vystoupení zmínil v jednom z rozhovorů takto: "Jinak já už su mediální hvězda. Jestli jste viděla film Proč?, jak tam skandují -Vyneste to hov.o-, tak to jsem byl já". Tento výrok vyhlásil deník Sport za vítěze ankety TOP 50 hlášek českého fotbalu roku 2014. (Olík)
  • Vlak jel po trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava - Karviná - Žilina - Banská Bystrica - Zvolen. K zátahu, při němž se někteří vlajkonoši vyprostili a utekli zpět do vlaku, došlo v Pardubicích. Vystrčení průvodčí z okna se mělo odehrát před Kolínem, čemuž neodpovídá postup zápletky. Ranní zásah proběhl v Žilině, kde došlo i k odstávce zničených vagonů (tři byly zcela vyřazeny z provozu). Strojvedoucí vzpomínal:"Ja som ten Hron viezol ako rušňovodič z Martina do Zvolena, spomínam si, že strašne meškal lebo v Žiline odstavovali nejaké poškodené, respektíve zničené vagóny. Z Martina sme mali asi 7 vozňov. Cesta prebiehala bez problémov, skoro z každého okna viala zástava Sparty. Keď som vchádzal do Banskej Bystrice, tak po obidvoch stranách stáli policajti zo psami, bolo ich tam strašne veľa. Toľko môj zážitok." (L_O_U_S)
  • Vlajkonoš, jehož ve filmu ztvárnil Martin Dejdar, se proti filmu ohradil s tím, že nikdo průvodčí z okna nevystrkoval. Uvedl, že demolice vagónů byla postupná záležitost probíhající zhruba až do Olomouce. Podle vlastních slov se na ní podílel rozbíjením zářivek činely. (L_O_U_S)
  • Při promítáních v kinech fanoušci nadšeně aplaudovali při nejdrastičtějších scénách. (Silencia90)
  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)
  • Pokřiky „Brusel! Brusel!" a „A-Liver-a-Liver-a-Liverpool!" jsou odvolávky na tragédii, která se stala na fotbalovém stadionu v Bruselu při finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1985. (Olík)
  • Chyby v závěrečných titulcích: Martin Sobotka je překřtěn na Michala, Emma Černá je psána s jedním m a Petr Vachler je nesprávně uveden jako Pavel. (Olík)
  • Jako komparz hráli i skuteční spartanští vlajkonoši. (Pesosek)
  • Ve filmu se po dlouhé herecké odmlce objevil v roli právníka u soudu Ladislav Jakim, herecká hvězda z éry české nové vlny. Herectví opustil právě kvůli této profesi. Na plátno se vrátil po 16 letech. (BoredSeal)
  • Scény demolice vlaku se točily ve Velimi. (M.B)
  • Scénárista Radek John sbíral podklady k filmu přímo při přelíčení u soudu. (M.B)
  • Martin Dejdar vzpomíná, jak ho chtěla jistá dáma zmlátit deštníkem na Václavském náměstí, neboť byla z jeho postavy znechucená. (cariada)
  • Sparta se tahala o titul s Bohemkou a na poslední kolo jela do Banské Bystrice, kde prohrála 1:0. Stejně ovšem získala titul, protože Bohemka prohrála v posledním kole doma. (Ivoshek)

Reklama

Reklama