Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český film "Proč?" je natočený podľa šokujúcej skutočnej udalosti, ktorá sa stala v osemdesiatých rokoch minulého storočia v Československej socialistickej republike. Skupina pražských futbalových fanúšikov cestou na ligový zápas do Banskej Bystrice zdemolovala vlakovú súpravu a ohrozovala nezainteresovaných spolucestujúcich. Je to zaujímavá téma. Tiež je to i celkom nápadito spracované. No cítiť z toho aj vplyv totalitného systému, ktorý chcel z tohto procesu urobiť exemplárny príklad. Najviac mi však na tomto snímku vadilo nevhodné herecké obsadenie. Dejdar, Langmajer, Kraus, Potměšil, Suchánek... to sú mi teda za chuligáni. *** ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla poprvé na intru na střední a všechny holky co jsme tam byly jsme měli z filmu opravdu dost těžké spaní, kdy v nás zanechal opravdu silný pocit ... Nejhůř jsem tenkrát nesla scénu, kdy chtěli vyhodit průvodčí z vlakového okýnka. Je až nepříjemné to tušení, ten pocit, že tohle není historie nebo nějaké sci-fi, ale že je to realita, která se opakuje. Která se může kdykoliv zopakovat ... možná ne v takové míře, že by fanoušci zdemolovali celý vlak jako ve zmíněném snímku. Ale přece jen, když vidím v tv jak dokážou být někteří lidé opravdu zlí a nenávistní dejme tomu na fotbalovém stadionu, běhá mi mráz po zádech ... Za neskutečně silný dojem z filmu dávám plný počet hvězdiček ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

George Orwell v roce 1945 v eseji Sportovní duch charakterizoval nepřiměřené "fanouškovství": "Na mezinárodní úrovni je sport otevřenou nápodobou války. Podstatné však není chování hráčů, ale postoj diváků: a za diváky postoj národů, které tyhle směšné soutěže dohánějí k zuřivosti a vážné, přinejmenším krátkodobé víře, že běh, skok a kopání do míče jsou zkoušky národní cti." Snímek Karla Smyczeka a Radka Johna je pozoruhodný, netradiční a nadčasový. Bohužel sport bývá i nadále zneužíván... Sportu zdar. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsme si s kámoši oblíbili. Je tam tolik hlášek a vtipných scén. Uvidíte, co dokázali sparťnaští fanoušci ve vlaku z Prahy do Bánské Bystrice v roce 1985. Spousta dnešních známých herců tímhle filmem začínala, jako třeba Jiří Langmajer nebo Martin Dejdar. Ovšem v tom vlaku už to asi taková sranda nebyla: "Brusel! Brusel!" :D ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Těžko nějak komentovat snímek, který je v podstatě rozsekán na spoustu malých útržků a ve kterém jde spíše o dokumentární vykreslení jednotlivých postav, motivací či událostí než o děj. Samozřejmě že negativní vyznění je nakonec jasné a správné, ale plusem pro Smyczeka je fakt, že nesoudí primárně on, ale až divák, kterému jsou předkládany obě strany mince. My lístky nepotřebujem, rozumíš ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Antonín Jedlička, ktorý stvárnil vodiča automobilu, sa k roli dostal tak, že počas tenisového zápasu s režisérom ho požiadal so slovami: „Zoberiem aj rolu traktoristu, len keď to bude na viac filmovacích dní". Napokon jeho natáčanie so štábom trvalo iba jednu hodinu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Tresty nad sparťanskými výtržníky byly vyneseny u soudu, který se konal 13.12.1985. (Ludja)
  • Při promítáních v kinech fanoušci nadšeně aplaudovali při nejdrastičtějších scénách. (Silencia90)

Reklama

Reklama