Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pro někoho je to S. Stallone a jeho „italský hřebec“ Rocky Balboa, pro mě osobně je to Marek Vašut a jeho (osudový) „holešovický expres“ Vilda Jakub. Jednoduše srdcová záležitost a vzpomínka na „staré dobré časy“, která na mě působí i po tolika reprízách. Ptáte se proč? Snad je to tou (lehce nastíněnou) tísnivou předválečnou atmosférou, možná je to tím chytlavým průvodním hudebním motivem (trubkou J. Týfy), možná stařičkým holešovickým přístavem a jeho okolím-starými putykami, oprýskanými fasádami, snad se i ozývá národ. hrdost, kdy člověk rád vidí, jak nácek (fašistické Německo) dostává naloženo od (ne)obyčejného pražáka (českého národa) a možná má na tom svůj podíl i mlčenlivý, s naprostým klidem (všechno to dění kolem sebe) pozorující 4nohý sympaťák Max :-), kdoví....A je mi úplně u prdele, že po technické stránce existuje spousta daleko lepších (vyzrálejších) snímků. O tom film (stejně jako život) v prvé řadě nejsou! Můžete mít po technické stránce sebevypiplanější film (viz Inception) a bude vám to hovno platné, pokud ten snímek „nedýchá“ a nemá duši. Přičemž kouzlo tkví právě a jenom ve skutečnosti, že tohle (si) nenaplánujete, to je čistá alchymie a divákův vkus je v tomto nevyzpytatelný, podobně jako samotný fakt, proč jednu ženu chlap zaujme a druhou ponechá netečně chladnou. Pěsti ve tmě, to je (troufám si tvrdit) moje celoživotní filmová láska. ANO, tak jednoduché to je. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Český Rocky boxuje za svoju česť aj za svoju vlasť. Film je dobre zdramatizovaný a o hereckých výkonoch netreba pochybovať. Nedalo sa ale vyhnúť klasickému klišé boxerských filmov, teda veľa behania mestom a ďalšieho monotónneho trénovania. Aspoň hudba bola k tomu vybraná veľmi vhodne, myslím že nie nepodobná tomu Rockymu. –––– Ten Hitler je moc nebezpečnej člověk. Pokud neskončí v cvokhausu, přivede do neštěstí moc lidí. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film , ako ho volám "český ROCKY"sa mi veľmi páči. Osobne si myslím, že je asi najlepší čo pán režisér Soukup natočil. Film má výbornú atmosféru. Výborná hudba a výprava predvojnovej Prahy. Marek Vašut tu podal pekný výkon. Krásna E.Balzerová je tu naozaj sexi. Naozaj tento film má svoje čaro..80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o velkém souboji, za nímž stála velká hrozba ze strany gestapa. Marek Vašut předvádí obdivuhodné výkony nejen v ringu a po boxerské stránce se mi líbí snad více než Stallone aka Rocky, protože jej můžeme vidět s rukama nahoře, bránícího se a zkrátka jeho zápasy působí autentičtěji. Rocky je však jen jeden - svým věhlasem a vlastností motivovat. Nevím, zda je to možné, ale přijde mi, jako kdyby se tvůrci Pěstí ve tmě inspirovali Stallonovými filmy, alespoň po hudební stránce (občas jsem v tom opravdu slyšel tóny z Rockyho) a v některých tréninkových pasážích. Přesto však výborný film. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Zuřící býk po česku? Snad tak trochu. Scény v ringu bych na naše poměry v takovémto provedení rozhodně nečekal. Impulzivní Vašut je samozřejmě tahounem příběhu, ale já bych vyzdvihl ještě výkon Elišky Balzerové. Naopak Pavel Nový se svou postavou a taťkovským knírem se do role boxera moc nehodí. Hudební doprovod mohl být rozmanitější a bohatší. Výprava parádní. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Pred natáčaním bol hlavný predstaviteľ Marek Vašut na vojenčine, kde riadne pribral, ale počas ôsmich mesiacov začal na sebe tvrdo makať, trénovať, behať a pod odborným vedením Jardu Tomsa boxovať. (Raccoon.city)
  • Každý rok je v pražském hotelu Olšanka pořádán na počest scenáristy filmu Jaroslava Vokřála boxerský galavečer "Pěsti Jardy Vokřála". V ringu jsou výhradně amatérští boxeři, a to jak muži, tak i ženy. (dinamit_1)
  • Scenárista filmu Jaroslav Vokřál byl sám dobrým boxerem. (dinamit_1)

Reklama

Reklama