Reklama

Reklama

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

  • USA Seaspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Oceán ho vždycky naprosto fascinoval. Natočí proto dokument o tom, jak lidé ničí život v mořích, a odhalí přitom korupci nevídaných rozměrů. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Korupcia je aj v rybolove. Ale kde vlastne korupcia v ľudskom svete nie je? Problém s moriami a celkovo životným prostredím je obrovským problémom, ktorý netreba zľahčovať. Treba sa však na to pozerať triezvo a nie ekofašisticky. A nie len jedným smerom. Problém dokumentu však tiež je, že skáče z témy na tému, chce riešiť viac problémov naraz. Potom nepôsobí veľmi celistvo, aj keď poukázal na problémy masívneho charakteru. Inak morské potvory nejem a keď mi niekto povie, aby som nepoužíval slamky, lebo zachránim planétu, tak ho s potešením odkážem na Seaspiracy. Lebo keď mi niekto povie, že moja slamka pomôže zachrániť planétu, potom môžem rovno susedovi povedať, aby prestal fajčiť, pretože tým zapláta ozónovú dieru. Mali by sme začať najprv riešiť veľké veci a potom prejsť k malým a nie naopak. ()

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

Je to velmi podobné Cowspiracy, včetně podobné osobnosti hlavního představitele (pro mnohé určitě vysoce nesympatický), nějakých neobjektivit, skákání od tématu k tématu, rozhovory s NGO, které z toho nevychází vůbec dobře...Ale jako budíček je to perfektní, cílová skupina je zasažená (207 milionů předplatitelů Netflixu) a to je účel. Přestávám jíst rybí saláty v konzervě a dneska už bych si žraloka nedal. I když byl moc dobrej, lokálně ulovenej a připravenej v chudé části Íránu. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, McDonald's. Jak vám můžeme pomoci?" "Dobrý den, jmenuju se Ali. Chtěl bych se zeptat, jestli byste prosím mohli přestat používat plastová brčka? Zabíjí velryby a mořský želvy.... Heh, típla to." ________ Netflix dále zdárně pokračuje v tom, co mu jde krom rejžování peněz od jeho předplatitelů nejlíp – jak u diváků vyvolat deprese z environmentálního žalu a nesnášenlivou averzi ke kapitalismu. Kontroverzní investigativní dokument 'Seaspiracy' tyhle dva elementy kombinuje a zcela bez příkras odhaluje mašinérii světového rybolovu a korupci potravinářského průmyslu. Nelze popřít, že jde o dokument, který je jistým způsobem tendenční až emočně manipulativní. Přesto vás při jeho sledování bude jímat obtížně popsatelný pocit beznaděje, jak jsou kvůli osobním zájmům pár zasranejch businessmanů ničeny celý ekosystémy na úkor zisku – zisku, který jim kvůli rybím pochoutkám s radostí posíláme přímo do kapes. Do prdele, vy si snad z Nema nepamatujete, že ryba je kámoš, né žrádlo? #neníčerstvá! 🐟 ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je tak dôležitá a zaujímavá téma tak nešťastne spracovaná. Napriek tomu si človek z toho môže niečo odniesť, a Netflix marketing je pre túto tému skvelá správa. Určite sa oplatí pozrieť, aj keď po filmárskej stránke to nie je nič úžasné. Nie všetko však musí byť aj dobrý film, občas je informačná hodnota takýchto diel omnoho zásadnejšia ako kvalita ich filmového spracovania. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Seaspiracy přináší spoustu faktů a informací, které jsem předtím nevěděla. Rozhovory, ve kterých na jednoduchých otázkách ztroskotali mluvčí organizací, které si daly za úkol oceán chránit, jsou tak komické, až se tomu nechce věřit. Dokument mě přinutil znovu se zamyslet nad udržitelností a věřím, že částečně ovlivní moje myšlení v tomto směru. Věřím, že pro Aliho bylo natáčení často hodně emotivní, ale osobně bych vystřihla jeho hrané emoce, které působily nepřirozeně. Není přece herec, tak proč se pouštět do scén, kdy zdrceně kouká do oceánu? Taky se mi nelíbí, jak dokument diváka podceňuje a forma, jakou mu podává informace. Dokument si z většiny stejně pustí lidé, kteří se o tuhle problematiku nebo ekologii zajímají. A takoví lidé už většinou základní informace znají, tudíž mi přijde ten dramatický tón zbytečný. Nevím, jestli film není zpočátku až příliš prvoplánový na to, aby upoutal a přesvědčil lidi, kterým je budoucnost planety naprosto jedno. O mnoho větší potenciál zaujmout širší publikum vidím v Životě na naší planetě Davida Attenborougha, který tolik netlačí na pilu, má o dost příjemnější výklad a nabízí divákovi vedle děsivých prognóz také krásné záběry z přírody. Čímž podle mě v člověku probouzí touhu ty krásy udržet. Ale třeba to tak funguje jenom na mě. Pokud jde o delfíny, tak rozhodně doporučuji deset let starý dokument The Cove, kde se Ric O'Barry (který se objevuje i v tomto dokumentu) vydává do boje o jejich záchranu v japonském Taiji. Ten nabízí stejně (možná ještě více) šokující obsah, ale formát se mi líbil o dost víc. I tak ale Alimu a dalším tvůrcům tohoto dokumentu fandím a jsem vděčná, že existují takoví lidé, kterým nedá budoucnost oceánu spát. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama