Reklama

Reklama

Noc hrůzných mrtvol

  • Česko Hrbáč z márnice (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrbáč Gotho (Paul Naschy) je zamilovaný do chorej dievčiny, ktorá po krátkom čase zomiera. Gotho sa s touto udalosťou nechce zmieriť, a tak jej telo unesie z márnice a s pomocou šialeného vedca sa ju pokúsi oživiť. Aby sa to podarilo, Gotho musí tohto vedca zásobiť čerstvými mŕtvolami. Sľub sa pomaly stáva skutočnosťou, avšak už to nie je to pekné dievča, ale monštrum.
Film čerpá inšpiráciu z viacerých zdrojov, napríklad z Frankensteina alebo Zvonára u Matky Božej. (Astaroth12)

(více)

Recenze (22)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci klasický horror s perfektným a zapáleným výkonom veterána Paula Naschyho. Tragická love story v pozadí je naozaj dojímavá, film je natočený s citom a atmosférou, lokácie sú taktiež nádherné. Rovnako ako herečky, poteší najmä krásna María Elena Arpón, inak napríklad nezabudnuteľná Virginia White z prvého dielu mojej obľúbenej série Blind Dead. Gore je na svoju dobu naozaj parádne, i keď sa ním nemrhá a slúži predovšetkým príbehu. Naschyho hrbáč vzbudzuje najmä súcit, ale i strach zároveň, toto sa mu myslím veľmi podarilo, no a love story je tu pekne vyvážená s klasickým gotickým horrorom, v závere i so štipkou Lovecrafta, a už spomínanými skvelými gore scénami. Ak máte radi klasické, priekopnické eurohorrorové kúsky, tento film by ste nemali minúť. Osobne som si ho, z filmov s Paulom Naschym, s ktorými som mal tú česť, zaradil hneď po môj stále najobľúbenejší Panic Beats (1983). ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nezajímavé a s dobrou atmosférou. Vždyť nalézt starý eurohoror bez atmosféry je skoro nemožné. Dál se tu najde pár mrtvol, šílený doktor, pár potkanů a Paul Naschy. Zhlédnutí nelituju, nicméně zdejší přemrštěné hodnocení slibuje víc. 6/10 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nešťastně zamilovaný hrbáč unáší mladé ženy, aby jeho pán stvořil dokonalé umělé mosntrum aneb jak Naschymodo potkal Frankensteina. Zombie ale nečekejte, český název kecá! ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Starý horor, který rozhodně zaujme svou atmosférou a snahou ukázat mrtvolky v co největším detailu a přitom jednoduše. Nechybělo zde nic, co by měl horor z této dob mít. Zlý doktor, jeho pomocník, který je v jádru dobrý, krásná ženská. No jen se podívejte sami, ztráta času si myslím nehrozí, alespoň pro příznivce daného žánru. 70% (zde zatím trochu nadhodnocené, ale to se usadí) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Výborný horror, při jehož sledování se vám vybaví - Zvoník u Matky Boží, Kráska a zvíře, Psycho, Fantom opery, Frankenstein, Re-Animátor a jako třešnička navrch fiktivní dílo H.P.Lovecrafta Necronomicon. Nešťastná láska hrbáče k umírající krásce připomene z výše jmenovaného nejvíce Zvoníka, pak už se příběh nese ve šlépějích Frankensteina a Re-Animátora. Touha stvořit nový život či oživit mrtvého je prastará. Zde okořeněno o několik prima gore scén - řezání údů, sekání a řezání hlav či vyhřezlá střeva. K tomu navíc kratochvilné dovádění pacientek, které se ve volné chvilce věnují s/m...tedy výprasku řemenem. Tvůrci nandali do filmu kdeco, a tak v labyrintu podzemních chodeb jakoby vypadlých z gotických horrorů nalezneme nejen železnou pannu, ale i kyselinovou lázeň pro věčný odpočinek. Nejrozkošnější ze všeho pak byly hořící krysy divoce skákající a jak na raketový pohon se rychle míhající v podzemní kobce. Co by na to asi řekli ochránci zvířat? Nu, spokojeni by nebyli... ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Skvělý eurohoror s výborným Paulem Naschym v roli nešťastného hrbáče... Příběh je docela jednoduchý... Hrbáč je zamilovaný do nemocné dívky, která zemře a šílený doktor mu slíbí, že ji dokáže oživit, pokud mu bude hrbáč pomáhat při stvoření umělého života a tak mu nezbývá, než doktora zásobovat čerstými mrtvolami... El Jorobado de la Morgue je tragická love story říznutá gotickým hororem s hutnou atmosférou, krásnými herečkami, na tu dobu hodně slušnými gore scénami, výbornou (nevím proč, ale hodně mi připomínala pohřební) hudbou a perfektním Paulem Naschym v roli hrbáče... Myslím, že každý fanoušek gotiky nebo Paula Naschyho určitě neprohloupí, když si tenhle výborný kus pustí... A ostatní taky ne... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorších španělských hororů, jaké jsem viděl. Slátanina o nekrofilním hrbáči Gothovi, splácaná z desítek ošklivých detailů, zakončená absurdním závěrem s umělým monstrem. V samotném Španělsku aj. byly mnohé scény vystříhány. Žádné tajemno, žádné napětí, jenom ošklivost, přesahující přípustnou mez, navíc absurdnost (např. běhající hořící krysy). Jak tomuhle nechtěnému škváru někdo může dát pět hvězdiček? ---Příběh je situován do Německa (městečko Feldkirch), ale vše se točilo ve Španělsku. Ovšem exteriéry zřícenin gotického kláštera byly fantastické - tuším, že to mohly být ty samé (Santa Maria La Real de Valdeiglesias v Katalánsku), jako v hororu La Noche del terror ciego- http://www.csfd.cz/film/42467-noche-del-terror-ciego-la/ . ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný španielsky kúsok, kombinujúci quasimodovský príbeh nešťastne zamilovaného hrbáča s prvkami slasheru, monster hororu či frankensteinovskou tematikou. Paul Naschy zmákol tragickú postavu zdeformovaného Gotha výborne, hororového diváka určite potešia na prvú polovicu 70. rokov dosť krvavé a trikovo dobre zvládnuté scény, v ktorých rozzúrený hrbáč surovým spôsobom porieši svojich protivníkov... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Moderní" parafráze kombinující Zvoníka od Matky boží s Frankensteinem s nemalou lovecraftovskou atmosférou. Hezké ženy, hodně dobrý Paul Naschy, zajímavě se vyvíjející příběh, slušné gore scény. A jedna zajímavá zvláštnost v podobě hořících krys, na tak věrohodné ztvárnění počítám počátkem sedmdesátek ještě digitální triky neměly úroveň. Takže jste-li striktní trávožrouti, tenhle film si dejte na black list. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Spoľahlivý gotický zápach krýpt, zvetraných chodieb a zahmlených cintorínov, so slušným "gore" v defektnom deji(hlavne ak vezmem v úvahu názov filmu) o šialenom doktorkovi a pridementnelou "romantickou zápletkou" navrch. Dobre stráviteľný horor so vcelku poctivou atmosférou, ktorý by som ale určite nedával do výraznejšieho stredu pozornosti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Paul Naschy v ďalšej zo svojich excelentných kreácií. Štavnatučké gore, frankensteinovský motív, všadeprítomná hustá atmoška, ktorú dokresľuje veľkolepý Hrbáčov motív a príjemná stopáž. Škoda, že sa to nesústredilo ešte viac na hororový príbeh, ale občas to zbytočne zabŕdlo do romantiky. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film má v sebe veľmi drsnú a krvavú zložku a na rok výroby to je niečo nevídane alebo nevídané často.. Tá scénka z potkanmi bola brutálne zaujímavo bizarná. Gore tu bolo a na moje prekvapenie ho tu je naozaj dostatok a bolo parádne efektné a u Gotických hororov to nie je až tak zvykom. Staré chodby podzemného labyrintu, veľa kostier, zrúcanina starého opátstva a do toho kostolná, no povedal by som až pohrebná hudba spravili to čo mali, atmosférickú dokonalosť. Príbeh je prehnane bizarný a bol inšpirovaný viacerými filmami. ale to nemení nič ba tom, že ako celok sa radí tento film k tým lepším, ktoré som od Paula Naschyho zatial videl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, snímek „Noc hrůzných mrtvol“ je vlastně „Frankenstein“ a „Chrám Matky Boží v Paříži“ dohromady, ale má to takovou tu retro hororově historickou atmosféru, která mi celkem sedí. Navíc Španělsky jsou krásné a hezky se na ně kouká, masky nejsou taky vyloženě zlé, i když nějak moc neexcelují. Celkově dobrý film, který mě svým pojetím potěšil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Hrbatej Paul Naschy jako truchlící Gotho, kterému zemřela jeho milovaná Ilse a šílenej vědec/doktor Tauchner, který Gothovi slíbí, že mu milovanou Ilse oživí, ale potřebuje k tomu dostatek čerstvého masa...Vynikající prostředí staré krypty, nádherně teskná pohřební hudba a parádní gore efekty - super maskérská práce. Nejvíce mě uchvátily dvě z mnoha výborných scén, první, když Gotho zneškodní sekerou dva márniční zřízence a druhá - prchající hořící krysy. A taky to monstrum, krmené nebohými obětmi, bylo dost šílený, hlavně ten jeho řev. Rozhodně jsem se nenudil, občas jsem se i pobavil. Zvlaštností filmu určitě je, že mrtvola v márnici, které Naschy řeže hlavu byla opravdová a hořící krysy byly opravdu živé. (Obitusova přednáška o Paulu Naschym na Festivalu fantazie, Chotěboř, 2010). Výbornej film se zvláštní funerální atmosférou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Hrdinou tu nebyl Gotho ani svatý Jiří / nýbrž kyselina HdvěSOčtyři." GOTho jako GOThika našich dnů. Inteligentní hrbáč (el jorobado inteligente) je zaměstnancem nemocniční márnice (la morgue). Svoji působnost však brzy přesahuje a podobně funguje i v dívčím pensionu, odkud nosí čerstvou stravu pro Dr. Orla, jehož prostřednictvím se dostává jako výživa pro děsivého homonkula, který když ji nemá vije jak sousedův pes. Traduje se, že si Paul Naschy musel před prvním řezáním hlavy (skutečné) mrtvoly dát dva panáky. Dalším snuff kouskem byly upalované krysy. Jinak vše, jak má v hororu být, nemyslím, že bych tu něco postrádal. A pokud ano, pak něco, co v hororu nemá být. Pozn. 1: Proč se trápit se scénářem, jehož výsledek je nejistý. Zfilmování některé Lovecraftovy povídky by to jistilo. Pozn. 2: Český komerční název filmu je samozřejmě absolutní zvrhlost. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Zriedkavý a menej známy španielsky film s Paulom Naschym,dosť strašidelný s výbornou atmosférou a aj hodne zábavný.Paul Naschy hraje hrbáča,ktorý pracuje v márnici a aj keď je to mrzák,pociťuje veľkú lásku k chorej žene,ktorá ale umiera.Šialený doktor ho ale využije na svoje odporné ciele.Hrbáč sa volá Wolfgang Gotha,a ako to už býva,je na posmech,ešte aj deti po ňom hádžu kamene a vysmievajú sa mu.Dospelý nie sú o nič lepší.Ale hlboko vo svojej duši to nie je zlý človek.Vo filme vidno bežiace horiace potkany,čo nie je bežné.A útok potkanov na hrbáča je agresívny v dosť veľkej miere.Je tam aj gore,aj keď nie moc,občas ufiknuta ručička,potom nožička a aj hlavička,ale len s mŕtvol.Kto má rád staršie horrory určite neoľutuje. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Hrbáč Gotho.¬         "Hrbáč z márnice" — jak by se správně a případněji měl snímek v češtině jmenovati — je slušně udělaný hororový snímek u nás ne mnoho protežovaného leč plodného španělského režiséra a scénáristy Javiera Aguirreho. Pracuje se z husta s "gotickými" prvky — podzemní kobky, silné dveře, stoky, noční střechy, jámy s kyselinou, znetvoření; také s prvky tzv. "gore" neboli krvavými — uřezávání končetin v přímém záběru atp.¬                 Celý příběh se točí kolem zamilovaného hrbáče do krásné, leč nemocné ženy, pracujícího v márnici, jehož tvář má býti "opičí", ale ve skutečnosti je to tvář běžného muže, což je zápor tohoto snímku. Dramaturgie je na velice průměrné úrovni, hlavní síla spočívá na výše zmíněných "gotických" a "krvavých" kvalitách.¬                 Průměrné hodnocení horního tisíce uživatelů na IMDb dává tomuto snímku 50 %, což je pravdě jistě blíže než 70 % zde na ČSFD. ()

pend 

všechny recenze uživatele

U nás na videu znám pod názvem Noc hrůzných mrtvol. Kultovní snímek, ve kterém Paul Naschy v roli hrbáče tajně miluje krásnou dívku a nechce se smířit s její smrtí. Pod příslibem jejího oživení nosí šílenému doktorovi nové a nové mrtvoly. Velice hutná atmosféra. ()

Reklama

Reklama