Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons se ve filmu fakt snaží a předvádí hodně dobrý výkon, Genevieve Bujold je hodně zajímavá, Heidi von Palleske neskutečně krásná a z filmu je cítit Cronenberg. Ale jako by se držel nějak zkrátka a film se odvíjí neskutečně utahaným tempem, postrádá vypjatější scény a vlastně jen tak líně a nezajímavě proteče kolem. Jako nepovedený drogový trip. Délka filmu je naprosto ubíjející, pocitově ten film trvá minimálně čtyři hodiny. Až je mi to líto, ale tohle mi vážně moc nesedlo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Irons dokonale vystihol charakter svojich postáv a odviedol nadľudský výkon. To, že dá hercovi obrovkú námahu pripraviť sa na ťažkú, dramatickú rolu je známe, no zvládnuť dve psychologicky tak roztrieštené osoby, to chce odvahu. Navyše nekompromisne chladná, priam ľadová Cronenbergova atmosféra dodáva tejto psychodráme nepochybné známky horroru. Moje hodnotenie však trošku zabrzdilo pár nevypovedaných scén a kolísavé tempo napätia. 80%. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Velmi odvážná a originální záležitost. Snímek ve své podstatě tak komplikovaný a komplexní, že by vydal na několik stohů studií z různých oblastí. Psychologicky velmi propracované, nicméně emocionálně trochu strohé (vyjma závěru, který je opravdu silný a vynikající). A Jeremy Irons předvádí výkon(y) vskutku neuvěřitelný(é). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem si dle názvu a žánrů myslel, co na mě tady úchylného vypadne (ne že by mi to ale vadilo) a on je to relativně normální film. Drama určitě, thriller dejme tomu, horor ani náhodou. A hlavně je to psychologické, ale tenhle žánr tu kupodivu chybí. Nicméně příběh sám o sobě je tady celkem zajímavý a je i dobře napsaný, horší ale je, že na dvě hodiny nevystačí a jelikož je to po filmařské stránce docela chladné, chtě nechtě se vleče. Nějakou atmosféru to sice má, ale stejně to není vtahující. Dost to ale zachraňuje skvělá dvojrole Jeremyho Ironse, který tomu všemu dává nějakou šťávu, zachraňuje to od nezajímavé nudy a hlavně díky němu se mé hodnocení vyšplhalo jen tak tak na čisté tři hvězdy. Btw, nemůžu si pomoct, ale z pár scén jsem měl pocit, že Cronenberg viděl Zet a dvě nuly a chtěl ten film napodobit hodně po svém. Přitom Dead Ringers a Zet a dvě nuly mají stejná snad jen dvojčata, jinak oba ty filmy jsou úplně jiné... 3* ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film má zajímavý příběh, který Cronenberg standartně předvedl do filmové řeči. Myslím však, že nebýt fenomenálního hereckého výkonu Jeremy Ironse, jednalo by se spíše o průměrnou záležitost. To co zde Irons předvádí se opravdu jen tak nevidí. Jak bázlivého Beverlyho, tak i suveréního děvkaře Elliota zahrál s takovým nasazením, že nelze než ocenit megadávku hereckého talentu, jíž se mu shůry dostalo. Fanoušky Cronenberga potěší asi také ztvárnění noční můry, či osobité gynekologické nástroje. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Traduje sa, že keď Jeremy Irons získal Oscara za film Zvrat Šťasteny (1990), akademici mu ho v skutočnosti udelili za jeho výkon v Príliš dokonalej podobe. (Macejko)
  • Původní pracovní název filmu byl Gemini, v překladu Blíženci nebo Dvojčata, ale to se studiu vůbec nelíbilo. Nakonec bylo zvoleno Dead Ringers, což je hovorový výraz pro osobu, která je někomu nebo něčemu velmi podobná. (Seabeast)
  • Podľa Premiere.com jeden z 25 najnebezpečnejších filmov histórie. (NaX)

Reklama

Reklama