Reklama

Reklama

Obsahy(1)

THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)

(více)

Recenze (75)

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Pilot, který vlastně není pilotem. Z posádky klasické serie tu je akorát Nimoy a Barrett a to zde neměl Nimoy takovou roli jako měl v následující serii. Epizoda navíc nebyla na obrazovkách původně vysílána a záběry z epizody později pustili na obrazovky v rámci dvojepizody Zvěřinec I. a II. Jinak solidní epizoda, když pominu efekty, dějově přesahuje i takový TNG pilot. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zrod najväčšieho sci-fi kultu. Možno nie je taký akčný, ako by sa od pilotu žiadalo, ale je aj po rokoch zaujímavý svojou zápletkou i spracovaním. Výborné masky, na tú dobu dobré štúdiové kulisy, aj jemný humor je podarený. Jeffrey Hunter sa na rolu kapitána hodí rovnako ako neskôr Shatner. Skvelý pilotný diel. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je věčná škoda že tenhle pilot u publika neprošel, protože jde o dost možná vůbec nejlepší epizodu TOS. Pochopitelně, Kirk je jenom jeden, Scotty by mi chyběl, stejně tak Kostra a Čekov, ale stejně se nemůžu ubránit pocitu, že tady byla promrhaná obrovská kvalita. The Cage má zkrátka hodně do sebe. Ať už zápletku nutící k přemýšlení, zajímavé postavy - žena ve velitelském křesle je vážně lahůdka, zcela odlišnou a mnohem racionálnější psychologii, nebo samotnou Enterprise, která je sice podobná té staré známé 1071, ale ne zcela totožná. Filmová studia ovšem ctí zásadu vox populi vox dei, a historie se ubírala jiným směrem. I tak pro mě zůstává Klec jediným nerealizovaným pilotem který jsem si zamiloval, přestože jsem ho viděl až po oblíbení následného seriálu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl Star Treku je asi hlavně pro ty nějvěrnější fanoušky, neutrálnímu divákovi nemá The Cage moc co nabídnout. Největším problémem je, že film působí strašně lacině. Všechny kulisy a kostýmy jako by byly vyhrabány ze skladišť filmových ateliérů po tom co si své již odsloužily v jiných filmech. Navíc mentální kamufláž není zrovna nejatraktivnjěším tématem. Cítím z toho snahu ukazovat co nejvíce sci-fi, za použití těch nejlacinějších prostředků Na druhou stranu je celé to zpracování poměrně roztomile naviní. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

´ještě včera bych byl přísahal, že místo kapitána "Pípající krabicoidní vozík" Pikea se tu už proháněl James T. Kirk, ale to dokazuje jen to, že se pomalu blíží čas, kdy bude nutné velké Star Trekovké opakování, už jen proto, že tenhle pilot, který byl odvysílán až roky po té, co byl vyroben má jeden velký klad - je chytrý, v žádném případě není filosofický, k čemuž se okolní diváctvo snaží přesvědčit někteří zmagoření trekies pod vlivem zelených houbiček, ale je chytrý, ve své podstatě natolik, že by jeho základní princip mohl s určitou dávkou změn (například s eliminací všudypřítomného polystyrenu) bez problémů fungovat i teď (o kolika scifi z šedesátých let by se to dalo říct?). Úctyhodný počátek jednoho velkého kultu, ve kterém ještě pan Spock nepůsobí jako parodie sebe sama. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Talosiany nehráli herci, nýbrž herečky, které byly později předabovány mužskými hlasy. (Terva)
  • Po nevydařeném pilotním dílu "Klec" si stanice NBC vyžádala po Roddenberrym tři scénáře, ze kterých by vybrala ten pro nový pilotní díl. Rozhodla se pro scénář, který dnes známe jako díl "Kam se dosud člověk nevydal", protože byl nejakčnější a bylo v něm nejvíce vesmíru. Druhé dva scénáře nebyly opuštěny, natočily se podle nich díly "Muddovy ženy" a "Sláva Omegy". (mirliflore)
  • V související dvojepizodě "Zvěřinec", odehrávající se po 13 letech, se kapitán Pike (Jeffrey Hunter) vrací na planetu Talos IV, aby zde po nehodě, která ho zmrzačila, klidně dožil v iluzi zdraví. Epizoda je složena převážně ze záběrů pilotního dílu "Klec". V nových záběrech byl Jeffrey Hunter v roli kapitána Pikea nahrazen hercem Sean Kenney. (Doctorow)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno