Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Terva 

všechny recenze uživatele

Hned z úvodních titulků je nám jasné, že už je nenávratně pryč naše stará dobrá posádka. Nová generace prostě a neodvolatelně pokračuje. Hvězdným datem 50893,5 začíná tento příběh. Je to další z příběhů, kde je použito cestování časem. Mimo jiné nese tento snímek jeden zásadní zlom. Zatím co až do teď byla používána jen instrumentální hudba jako doprovod, je v tomto snímku poprvé použit i textový žánr různých hudebních skupin. Hudbu dělal Jerry Goldsmith. Nebudu se moc rozepisovat o ději, ještě stále nemohu spolknout novou posádku lodi Interprise a asi bych zněl naštvaně. Tak jen jeden postřeh. Nechci rozvíjet politické názory, ale ve filmu okolo 48 minuty Kapitán Pickard vysvětluje princip ekonomiky jejich doby - CITUJI - Nejsou peníze a lidé pracují, aby pomohli.......... Nechci moc rýpat, ale to o čem mluví je základní princip Komunismu - zajímavé, nemyslíte ? Příběh odehrávající se v roce 2065 pomalu končí a je určitě průlomový - no uvidíme, jak to půjde dál. Tervův deník 50098,5 warp osm. CITÁT - V abecedě zbývá dost písmen.......... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie som trekkies, ale viem, o čo ide a určite proti jednotlivým sériám nič nemám (najviac sa mi páčil Hlboký vesmír 9). STAR TREK: PRVÝ KONTAKT ma už v kine, začiatkom roka 1997, potešil. A to nielen dravou réžiou, sympatickým zmyslom pre nadhľad, kvalitnými CGI trikmi, pôsobivou výpravou, či príjemne zohraným kastingom, ale i prekvapivou hororovou (!) atmosférou. Temné, sem-tam zlovestne do tmy a šera blikajúce uličky gigantickej vesmírnej lode, ktorými sa malátne pohybujú zombies Borgovia (moja zrejme najobľúbenejšia startrekovská rasa - a najmenej sa hodiaca do univerza Star Treku). Proste krása. Bonusom je erotická scéna medzi kráľovnou (Alice Krige – SLEEPWALKERS) a Datom (Brent Spiner). Skvelá zábava pre fanúšika seriálu, sci-fi, akcie a hororu. Kino Považan NMnV 1996 ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Picard a Dat(a) versus královna Borgů (a celá tato dokonale vymyslená emzácká rasa) a do toho je namixován příběh z prvopočátku vesmírných věků, kdy se lidstvo poprvé setkalo s mimozemšťany. Zajímavá kombinace, která docela solidně funguje. Tam kde selhává výprava z roku 96 která dnes působí trochu televizně, tam triumfuje PAN skladatel Jerry Goldsmith ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmový zářez Nové generace, který snoubí všechnu kvalitu Hvězdné štreky – strhující zápletku (které jsou odpudiví Borgové většinou zárukou), výborné efekty, dobré herecké výkony a nezaměnitelný smysl pro humor, tentokrát ještě podpořený postavou geniálního kořaly Cochrana, který svými hláškami a chování trochu ironizuje celý Star Trek. Frakes odvedl špičkovou práci a natočil kvalitní sci-fi, které se navíc může opřít o komplexní svět Star Treku. Navíc pobaví i ty, kteří jinak tomuto světu neholdují... a Jerryho taktovka? Líbám, klaním se, ústřední melodie je tak koncentrovaný patos, že mě válcuje na placku, jakmile ji slyším. Pro mě absolutně nejprvotřídnější jízdenka mezi hvězdy galaktickou první třídou. Jupí! ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • V rané verzi scénáře, měli Borgové zaútočit na Cochraneovu (James Cromwell) laboratoř, načež by vědec upadl do kómatu. Kapitán Picard (Patrick Stewart) měl proto zaujmout jeho místo v lodi, provést první let nadsvětelnou rychlostí a zachránit tak budoucnost. Zatímco Riker (Jonathan Frakes) by bojoval na Enterprise proti Borgům. (mirliflore)
  • Natáčelo se od 8. dubna do 2. července 1996 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama