Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Slabé 3*, duchovia nevydesili, viackrát to bolo skutočne úsmevné (!), celkom štýlová vizuálna stránka a často príjemne mrazivá atmosféra, ale nič viac, adrenalín sladko drieme... Potešia výkony, skvelý Sutherland, medovo presvedčivá Rachel Hurd- Wood... Bleskové vyvrcholenie... nie najhoršia pointa... no nepomôžem si, tieto hororové príbehy "podľa skutočnej udalosti" vo mne zanechavajú skeptickú pachuť... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasický průměrný horůrek o strašidelném domečku, ničím nevybočujíc z řady. V průměrném duchu se nesou i všechny herecké výkony, kde překvapivě nedobře zahrál veterán Donald Sutherland. Něco však přeci jen stojí za to vyzdvihnout. Hudba je krásně temná a navozuje tu pravou atmosféru, prostředí je velice, velice nádherné (natáčelo se v Rumunsku). Hodně mě zklamal konec, který působí poněkud hloupě a hlavně urychleně. Efekty také nic moc. Za příjemnou, chvílemi temnou atmosféru, za nadprůměrnou hudbu a za překrásné prostředí je průměrné hodnocení to pravé. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Skromný snímok, ktorý ma niečo do seba. Celých 91 minút "hustej" atmosféry, ktorá dokáže vyvolať strach. Avšak niekde tento snímok stroskotal, niečo tomu rozhodné chýba... Herci snaživý, prevedenie presvedčivé, ale ten záver sa niesol v zmätenom duchu, ktorý bol tak nejak nedotiahnutý do konca... Chcel som vidieť viac, možno práve tá krátka stopáž uškodila tomuto filmu... 6/10 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film sa odohrával v 19.storočí, ale na tak zaujímavé filmové storočie mal strašne slabú výpravu. Film hrá na efektnosť (záblesk vlka v lese), ale aj na trápnu zábavnosť(seansa na odpudenie zlého ducha). Ale práve tej efektnosti a tým údernosti, je tu veľmi malo a pýtalo sa sem viacej ťažších scén. Film ma tendenciu klamať diváka tým, že mu predhadzuje(vidieť, že vedome) kúsky z iných filmov v danom žánri ,ale evidentne mu to neprekáža. Sprvoti mi kamera imponovala, ale postupom času mi začala sakramentsky vadiť, lebo jej stereotypnosť ma udivovala a po čase aj srala .Pointa ma sklamala a škoda za ňu, lebo film by mal odo mňa lepšie hodnotenie. Ale aj tak by som tento film nezatracoval, na poli ducharčin nie je výnimočný ,ale svoju úroveň si drží. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ale vůbec to nebylo špatné. Na začátek upozorním, že nejsem žádný žrout hororů a do tohoto žánru se podívám jen občas, ale přesto bych tento snímek neřadil v této kategorii do podprůměrných nebo dokonce odpadových vod. Když si vezmu, že momentálně (v oblasti hororů) se v Americe zbláznili do remaků nebo do snímků typu 'běhá tu velké BU a stříká tu krev' a ty na nás chrlí horem dolem, tak u mě musí zákonitě tenhle snímek stoupnout. Je tedy pravda, že Americká kletba je natočena podle skutečné události a tím pádem se také jedná o jistý druh remaku (a věřím, že originál naháněl větší strach) a kdyby se filmu chopil někdo jiný, mohl z něj vytřískat i legendu, což ale neznamená, že Solomon natočil špatný film. Minimálně první půlku je atmosféra špičková a oči jsem si zakrýval poměrně často (čímž jsem odhalil svoje strašpytelství) a starý mazák Donald Sutherland hraje jako starý mazák. Záporů je tu bohužel také dost. Postavy kněze a učitele nám nemají moc co nabídnout a jsou takové polovičaté až zbytečné. Pár nelogičností by se taky našlo a hlavně....velmi, ale velmi čekatelná poenta, která aby alespoň lehce zakryla tu čekatelnost tak se prolne ještě do přítomnosti. Ono je to těžké u filmu podle skutečné události tu zápletku nějak dobře nafixlovat, ale věřím, že jsou režiséři a scénáristé, co by to zvládli levou zadní. Přesto hlavně díky atmosféře mám z filmu celkem dobrý dojem a jsem rád, že jsem viděl. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Film je taky známý pod názvem American Haunting - Bellwitch Story. (Chatterer)
  • Snímek získal dvě nominace na Teen Choice Awards, jednu pro Rachel Hurd-Wood za její filmový křik a druhý snímek samotný za nejlepší thriller. (imro)
  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama