Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Zrození

  • USA Exorcist: The Beginning (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co ztratil svou víru v Boha, vydává se otec Merrin (Stellan Skarsgård) na archeologickou expedici do Keni. Zde byl právě objeven neuvěřitelně zachovalý byzantský chrám. Zdá se, že stavba byla pohřbena do země těsně po ukončení prací. A pod ní spí neklidným spánkem cosi prastarého, co čeká na své probuzení. Když mezi domorodci a britskými vojáky propukne spor, Merrin jen bezmocně přihlíží krutostem páchaným na nevinných vesničanech. Takové ukrutnosti již ve svém životě viděl a modlil se, aby už nikdy nebyl svědkem něčeho podobného. Opravdová hrůza však přichází, když se krev nevinných vsákne do vyprahlé africké planiny. Tam, kde se zrodilo zlo, musí otec Merrin pohlédnout do jeho skutečné tváře. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (167)

dwi 

všechny recenze uživatele

Mysticko-psychologickou atmosféru originálu Renny Harlin „úspěšně“ pohřbil do krvavě klipového kabátu, který Vymítačovi prostě nesluší. Řada zbytečných dějových kliček (reminiscence z války, potlačování vzpoury) působí plytce a o osobě samotného Merrina se toho stejně moc nedozvíme. Vůbec nejsměšnější je dynamický digitální „look“ (odporně počítačové hyeny, charisma Ďábla je nehorázně odfláklé), jenž spolu s děravým scénářem přímo nemístně degraduje starou klasiku. Stop prequelům! ()

Melies 

všechny recenze uživatele

3 / 10 Keby ste si pozerali len jednotlivé zábery na 35mm filmovom páse, budiž, mohol by to byť vcelku zážitok, pretože vizuálna stránka filmu je skutočne to jediné, čo ho drží pri živote. No keď sa k tomu pridajú dialógy postáv vytvárajúce jeden veľký scenáristický paskvil, niet hodnotiť inak - dve *. Keď nad tým tak premýšľam, neviem, či ešte aj to nie je priveľa, vzhľadom na ten obrovský kvalitatívny rozdiel medzi pôvodným Exorcistom a týmto gulášom rádoby hororových scén. Vďakabohu aspoň za toho Skarsgårda, lebo inak fakt neviem... ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ach jo, všechno špatně... Za slabé dvě hvězdy může film děkovat pouze samotnému "kostelu" s obráceným křížem (který má skutečně parádní atmosféru), stříkající krvi (která se v amerických filmech/hororech vidí už jen opravdu zřídka), knězi s tváří Jamese D'Arcyho (který jako jediný zaujal) a závěrečné vymítací scéně ve skalním tunelu (která má konečně něco do sebe). Ale jako celek tak nějak zbytečné.:-( ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Parazitování na odkazu geniálního Friedkinova hororu pokračuje prequelem. Vzhledem k pohnutým okolnostem jeho vzniku těžko říct, komu by se měl omlátit o hlavu. Stellan Skarsgård se celkem snaží a ani režisér si nevede nejhůř. Na druhé straně máme ale neuvěřitelně pitomý scénář a trapné triky (obzvlášť digitální hyeny byly vyloženě k smíchu). Bát se není čeho a je to dlouhé... ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Že to s původním Vymítačem nemá až tak společného, to mi nevadí. Co mi připadá hloupé, je to klišovité válečné trauma nebo celková myšlenka filmu. Ale má to i světlé okamžiky, které vůbec nezaškodí: přiměřenou brutalitu, zajímavé scény (brouci, kobylky), špičkového Skarsgarda... netvrdím, že mě to právě nadchlo, ale líbilo se mi to. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (14)

  • Produkční společnost Morgan Creek nahradila původního režiséra Paula Schradera, protože natočil snímek bez krve a násilí. Schrader prohlásil, že natočil spíše psychologické drama, než krvák, který od něj investoři zřejmě požadovali. Nový režisér Renny Harlin přetočil téměř 90 procent filmu, aby mu "dodal šťávu". Schraderova původní (o 20 milionů levnější) verze nakonec vyšla na DVD pod názvem Dominion: Pod nadvládou zla (2005). (imro)

Související novinky

Run, Renny, Run!

Run, Renny, Run!

16.05.2005

Za Vyháňača diabla: Počiatok režisérovi Rennymu Harlinovi (na obr.) síce ruky nikto nebozkával, no čo nie je, môže byť. Jeho ďalším filmom totiž má byť akčný thriller RUN, čo naznačuje, že Harlin sa… (více)

Nové filmové peklo?

Nové filmové peklo?

16.04.2005

Peklo hej, ale určite nie nové. Paul Schrader dostal šancu uviesť do kín svoju pôvodnú, producentami zamietnutú verziu Exorcist: The Beginning,. Tá pre nich nebola dostatočne presiaknutá krvou, čiže… (více)

Reklama

Reklama