Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (423)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když už ničím, československé rodáky to pobaví a zaujme tím, že se část filmu odehrává na Slovensku a rozesměje tím, že zjistíme, že se z Tater dá na futrálu na cello přejet z kopečka do Rakouska - to je nejzábavnější scéna z celého filmu. Kromě toho, Gustav Husák je zřejmě jediný česko-slovenský politický prominent, který se kdy v bondovce objevil, sice jenom na obrázku, ale i to se počítá. Navzdory tomu, že Timothy Dalton vůbec není špatný Bond, patří Dech života mezi ty slabší kousky. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ideálním způsobem, jak se nezbláznit z nekonečných spekulací o pandemii, je zavřít se na celý den s filmem, na který máte zrovna náladu - a napsat jeho analýzu. Třeba s relativně málo diskutovanou bondovkou DECH ŽIVOTA, která má přitom překvapivě členité vyprávění a jednu psychologicky i herecky nečekaně komplexní scénu, kterou bychom v předchozích bondovkách sedmdesátých a osmdesátých let hledali marně: Uhýbání pohledem, dvojí vědění a komplexnost vyprávění: poznámky k bondovce DECH ŽIVOTA (The Living Daylights, 1987). ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

No takhle se mi to líbí. Konečně změna. Po těch letech s Moorem je tenhle kousek osvěžující jak ranní rosa. Změna je jasná už v úvodu, kdy Bond sletí s padákem na loď. Zatímco jeho předchůdce by řekl něco hrozně šarmantního a do situace nevhodného, Dalton nasazuje vážnou tvář a takovou tu nevyhnutelnost a bezradnost situace, ze které divák cítí vážnost a ne, že to bude nakonec všechno v pohodě. A to se mi věru pozdává. Glen ve zpracování výrazně přitvrdil a brutalita nezná mezí, dokonce se objevuje krev, což byl od Conneryho dílů prakticky zapomenutý artikl. Největší zklamání a kaz na filmu je pro mě scénáristicky přestřelený závěr. Tam už těch nesmyslů a přitažeností bylo příliš. Přesto však výborná bondovka a Timothy Dalton v kožené bundě je neskutečně cool. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zbrusu nový hrdina byla ta pravá volba do akčně laděných osmdesátých let a Dalton dal Bondovi po několika okatých minelách konečně opět solidní tvář drsného a nelítostného akčního hrdiny moderní doby. Dech života je celkově dosti markantní odklon od předešlých několika bondovek. Rozhodně je svojí koncepcí příběhu (změny lokací) velice exotický a nápaditý - viz scény z Afganistánu a Slovenska. Bohužel je však dějově dosti plochý. Od nudných záporáků počínaje, nevyrovnaností tempa konče. Akce solidní, tvrďák Dalton přímo vynikající, ale děj nezáživný. Nicméně i tak je tato bondovka dosti průkopnická a rozhodně si zaslouží uznání. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Bonda - Daltona mám sice ještě radši v pětihvězdičkovém Povolení zabíjet, ale to nic nemění na tom, že Dech života je dost povedená věc! Hodně dělá především Dalton osobně - ten chlap je prostě sympaťák. Vtipy sice vzaly za své (pár fórů tady je, ale víceméně jen k pousmání), zato napětí a vcelku živě podanou akci tu máme od začátku do konce, a hudba, kterou John Barry pro tenhle díl složil, je jedna z mých nejoblíbenějších. Filmaře bych chtěl pochválit za pečlivost, s jakou přeměnili Vídeň na Bratislavu. Slovenské nápisy všude, kam se podíváte, lidé mluví slovenštinou, která se ozývá z rádia i televize... pěkné. Moje nejoblíbenější část je stejně ale ta závěrečná afghánská. Že by odtud opisoval Rambo 3 natočený o rok později? ()

Galerie (185)

Zajímavosti (49)

  • Kdyz Bond (Timothy Dalton) odváží Kostkova (Jeroen Krabbé) po zmařeném atentátu k plynovodu, zabočuje doleva do ulice, označené modrou dopravní značkou „Einbahn“, tedy jednosměrka. Ale takové značky v Bratislavě nenajdeme, jsou vidět ve Vídni. (pjotri)
  • Při honičce na zamrzlém jezeře zasáhne střela československých vojáků pneumatiku Astonu. Když však potom James Bond (Timothy Dalton) vysune "Outrigger" a vyskakuje s autem nad vojáky, je možné si všimnout, že ustřelená guma je zpět na svém místě. (GH98)
  • Odstřelovací puška Walther WA 2000, kterou použije agent 007 (Timothy Dalton) při přeběhnutí sovětského generála Koskova (Jeroen Krabbé), je jednou z hlavních zbraní používanou v herní sérii „Hitman“ od studia IO Interactive. (Snickors)

Reklama

Reklama