Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (718)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No co si budem povidat, tohle neni zadnej extra vyjimecnej horor, kdy by mel divak pripraveny troje plenky, kazdou minutu se koukal za zada a po skouknuti se bal jit po tme na hajzl. Tady je to totiz spis o jednotlivejch scenach, ktery jsou jednou pekne krvavy (az clovek premejsli, jak to v tom 84 dokazali udelat tak presvedcive), jindy zase lehce napinavy a to mezi tim je misty zbytecne zdrzujici a ne moc zazivna vata. Jenze zase na druhou stranu to je film, kterej nastartoval jednu z nejlepsich hororovejch serii, predstavil mladickyho Deppa, kterej tu sice vypada jak vemeno, ale to je vedlejsi a hlavne vytvoril jednu z nejlepsich hororovejch ikon Freddyho. Englund tady sice jeste nema vybrousenej styl, takze misty to saskovani je lehce rozporuplny, ale i pres vsechny ty zapory tomu proste musim dat 5*. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Krueger je správně děsivý - oproti Michaelu Myersovi a Jasonu Voorheesovi navíc groteskní a lascívní - bubák a jeho řádění na pomezí snu a reality bere vyvražďovačky na nový level. Hororové scény jsou navíc mnohem imaginativnější než u konkurence, počínaje stropní vraždou, přes rukavici ve vaně a smrt v posteli, až po závěrečnou tečku u dveří. A Heather Langenkamp je skvělá final girl - cute, sexy i přesvědčivě odhodlaná a naštvaná. Jen to finále a la Sám doma to trochu shazuje - aspoň na to kladivo se měli vykašlat. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Wes Craven přišel se skvostným hororovým konceptem a dal světu legendárního filmového zabijáka Freddyho Kruegera - zbytek už je historie. Noční můra v Elm Street je výborný a nápaditý hororový snímek, po jehož zhlédnutí vám snění už nikdy nebude připadat tak nevinné jako dřív. A Robert Englund se pro roli Freddyho snad narodil. Po všech stránkách skvěle natočený milník žánru, k němuž se rád jednou za čas vracím. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Skvele naštartovaná séria o kultovom zabijákovi zo sna - Freddy Kruegerovi. Naozaj originálny nápad, ktorý baví aj po rokoch. Desivé, napínavé, dejovo vťahujúce a výborne zahrané. Tí policajti mi ale išli riadne na nervy. 85/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Noční můra v Elm Street patří bez přehánění mezi nejznámější horory, které kdy vznikly. Oprávněně. Už zabití první osoby, která byla od začátku prezentovaná jako hlavní postava, a tedy jako ta co by neměla umírat, tedy rozhodně ne hned na začátku, je velmi překvapivé. Nápad se zabijákem, který se ve snech mstí potomkům svých vrahů, je perfektní. Bohužel v prvním díle se jej nepovedlo zcela rozvinout. Důvod je nasnadě. Tvůrci se snažili o co nejuvěřitelnější prolínání mezi reálnými a snovými pasážemi. Nechtěli využít veškerý prostor snu k realizaci šílených nápadů, které by bouraly již tak vratkou atmosféru, a bohužel zcela rezignovali i na vyobrazení bezmocnosti, kterou museli, resp. mohli, jednotlivě postavy zažívat (zejména neprávem obviněný Rod a hlavní hrdinka). V konečném důsledku tak sledujeme spíše komorní podívanou, ve které je jediná hlavní postava opakovaně konfrontovaná se světem Freddyho Kruegera. Je ovšem třeba vyzdvihnout fakt, že hlavní postava prochází neustálým vývojem a k Freddymu se vrací vždy obohacena o nové myšlenky, které může a chce využít. Jejich souboj je čím dál vyrovnanější, což přináší větší napětí v důsledku očekávání dobrého, či špatného konce. Problém je, že toho napětí je na začátku co by se za nehet vešlo a na konci to není zase až o tolik lepší. Nervydrásající atmosféra a okusování prstů ze strachu o hrdiny se bohužel nekoná. Takovým hřebíčkem do rakve je pak závěr, který je nejslabším článkem celé série. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (135)

  • Freddy Krueger (Robert Englund) měl být původně sexuální deviant zneužívající děti, ale Wes Craven z něj nakonec udělal vraha dětí, aby se vyhnul obvinění, že zneužil vlnu vysoce medializovaných případů obtěžování dětí, ke kterým došlo v Kalifornii v době natáčení filmu. (ajaxx)
  • Robert Englund (Freddy) se při prvním použití rukavic pořezal a při první natáčené scéně ho zastoupil tvůrce speciálních efektů Charles Belardinelli, jenž jako jediný věděl, jak rukavici nasadit a zasunout do ní nože. (Duoscop)
  • Motív z filmového plagátu použila česká metalová skupina Debustrol na obal svojho albumu "Neuropatolog" z roku 1991. (Jello Biafra)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama