Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (718)

choze 

všechny recenze uživatele

Krueger je správně děsivý - oproti Michaelu Myersovi a Jasonu Voorheesovi navíc groteskní a lascívní - bubák a jeho řádění na pomezí snu a reality bere vyvražďovačky na nový level. Hororové scény jsou navíc mnohem imaginativnější než u konkurence, počínaje stropní vraždou, přes rukavici ve vaně a smrt v posteli, až po závěrečnou tečku u dveří. A Heather Langenkamp je skvělá final girl - cute, sexy i přesvědčivě odhodlaná a naštvaná. Jen to finále a la Sám doma to trochu shazuje - aspoň na to kladivo se měli vykašlat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Než se pustím do komentáře, tak musím konstatovat, že na vlně všech těch osmdesátkových slasherů mám Freddyho Kruegera moc rád, ale u mě byl vždycky až na třetím místě za Michaelem Myersem a Jasonem Voorheesem, ale to neznamená, že bych sérii Nočních můr neměl rád. Jednička jak už to u podobných sérií bývá sází především na atmosféru a originálnost. Počet smrťáků není nijak ohromující, ale o to tu nejde. Z Freddyho tu především cáká totální ikoničnost jeho postavy a je prostě cool. film pak především stojí na tom nápadu a opravdu nervydrásajícím ději. Pro mě to není nejlepší díl série, ale skvělý start je to určitě.75% ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

První díl slavné "horrorové" série 80. let ... Craven řádně polevuje v násilí a brutalitě, i když hlavním zlem je ve filmu masový vrah, ale vydává se novou cestou. Nápad s prolínáním reality a snů, hledání tajemství o tom, co se to vlastně děje a kdo je onen hnusák v klobouku, je výborný ... Stejně tak je výborně zpracován film i po technické stránce, perfektní kamera, na svoji dobu dobré triky, docela obstojní herci (mladý Depp!!!). Je to dobrý film, ale spíše takový "teenagerský horror", který rozjel v 80. letech záplavu filmů, které se jako horrory tvářily, ovšem šlo jen o parodie na to, co kdysi horror představoval, totální odklon od chladného brutálního stylu 70. let a přehoupnutí se někam do říše pohádek, kde každý zářez do lidského těla byl tvrdě stíhán a posuzován kritikou s tím, že i samotní tvůrci se nakonec na "větší mordy" ve svých filmech prostě vykašlali... Právě zde někde u a u "Pátků 13th a Freddyho" začíná dlouhé období temna, tedy období trapných "teenagerských horrorů" a téměř zapomenutí na to, že existovaly na plátnech opravdové hrůzy jak už v podobě "tradiční italské gore školy", tak například v podobě "Texasského masakru", "Last House on the Left", "Evil Dead 1", "Hory mají oči 1", "I Spit on Your Grave", "Nightmare in a Damaged Brain" atd. Tyhle skvosty, které se "za nic nestyděly" a drtily diváky scénami, o kterých se mluví dodnes, byly vystřídány "Nočními můrami", čím dál horšími "Pátky" a "Halloweeny", "Loňskými léty" a "Vřískoty", kde se násilí odehrávalo většinou ve 2 vteřinách jednoho střihu, často mimo kameru, odhalené ňadro bylo ukázáno teenagerovi jako ta největší odměna na pouhých pár vteřin a znásilnění bylo v takových filmech absolutní TABU!!! Naštěstí tato doba padla a horror se vrací ke svým pravým, ale moderním, kořenům, které začínají někde kolem roku 1971. A to jak díly novými, tak alespoň těmi remaky ... Tohle již není sice hodnocení filmu "Noční můra v Elm Street", ale spíše hlubší zamyšlení se nad tím, co tento film pro svět horroru do budoucna znamenal ... absolutní zkázu (i když film je to kvalitní). Craven "to" začal "Posledním domem vlevo" a po 12ti letech pohřbil prvním dílem "Nočních můr" ... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano. Freddy je určitě kultovní, hororovou postavou. Možná je to tím množstvím dílů, ale spíše jsem doufal, že to bude celkovou podstatou Noční můry z Elm Street. Freddy tu vždy byl, ale já se k němu dostával, vždy jen okrajově. Horory mě moc nepřitahovaly, až po letech. Atmosféra seznámení se s Noční můrou, je vskutku podchycená skvěle. Výborná kamera, drsná hudba i skutečně hororový nádech, to vše mě vtáhlo do děje. Nicméně, z Freddyho pohledu, zoufalá závěrečná honička, s prvky filmu Sám doma, mě vskutku donutila k smíchu a bohužel trochu narušila vážnost a přirozenost Kruegerovi zloby. Myšlenka zla, pronásledují oběti ve snu, je určitě perfektní. Sny jsou jednou z nejzáhadnější funkcí mozku a reálnost snů a fantazie určitě zažil každý z nás. Bylo mi jasné, že když má série tolik dílů, nemůže to být vše kvalitní, ale skutečně od úvodního dílu jsem čekal ještě víc. A jestliže jsem se zde od pětihvězdičkářů dočetl, že toto je vrchol série, bude pro mě asi dlouhodobá záležitost, dát šanci dalším dílům. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Wes Craven přišel se skvostným hororovým konceptem a dal světu legendárního filmového zabijáka Freddyho Kruegera - zbytek už je historie. Noční můra v Elm Street je výborný a nápaditý hororový snímek, po jehož zhlédnutí vám snění už nikdy nebude připadat tak nevinné jako dřív. A Robert Englund se pro roli Freddyho snad narodil. Po všech stránkách skvěle natočený milník žánru, k němuž se rád jednou za čas vracím. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (135)

  • Dom, v ktorom prebiehalo natáčanie, sa nachádza v losangeleskej štvrti Západný Hollywood, má 250 metrov štvorcových, tri spálne, bazén a záhradný domček. Bol postavený v roku 1919 a v roku 2013 bol na predaj za 1,55 milióna eur. (Raccoon.city)
  • Wes Craven chtěl původně Freddymu (Robert Englund) na hlavu nasadit pruskou vojenskou přilbu. Ošuntělý klobouk, který nakonec nosí na hlavě, si prosadil až Freddyho herecký představitel. (Veleknez)
  • V scéne, kedy Nancy (Heather Langenkamp) príde do jej izby cez okno navštíviť jej priateľ Glen (Johnny Depp), sa ona pozrie do zrkadla a vzdychne si: "Panebože, vyzerám na 20 rokov." Herečka mala v čase natáčania naozaj 20 rokov, pričom jej postava má iba 15. (Jordan)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno