Reklama

Reklama

Prvotřídní, krutě šokující, akční film, který s vámi otřese jako nic předtím. Zbraň, která zabila zkorumpovaného policistu se omylem stane nástrojem pomsty v rukou dvou desetiletých kluků. Otec jednoho z nich, malá gangsterská ryba Joey Gazelle (Paul Walker), se náhle ocitá v dosahu ruské mafie, která za každou cenu chce dopadnout a zlikvidovat toho, kdo připravil o život jednoho z jejich významných členů (Karel Roden). Začíná kolotoč omylů, podrazů a především velkých problémů. Pro Joeyho to bude hodně krušná noc a jestli nenajde tu zbraň včas, mohla by být i jeho poslední. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (630)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Niet slov... neviem to opísať, čo cítim teraz, 5 minút po konci. Strih, kamera, a scenár.... v tomto žánru som ešte také nevidel. 99% (1% chýba kôli ,,You are an American,,. Neznášam nacionalizmus, škoda hlavnej - ináč perfektnej postavy.) Škoda, že svet nehodnotí premakané scenáre, ktoré nedajbože amíci nepochopia. V tomto filme je sakrapráce, a aj keď som neveril, že sa ešte niečo akčné môže natočiť zo srdca, v tomto filmu tomu tak bolo. (PS: mimochodom nechápem, ako môže niekto vydržať 3 streli 100km/h rýchleho hokejového puku do tváre bez straty vedomia...) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Asi jsem už nějaký otrlý, ale se mnou to tedy neotřáslo. Ba co hůř, v jisté chvíli jsem si uvědomil, že jsem film před lety viděl. Jakmile se díváte na film s tím, že ho neznáte, a pak zjistíte, že ho máte znát, je to blbě. Tedy naháněčky sem a tam, protivná rozklepaná kamera (si to Whitaker spletl s videoklipy a reklamami), dva malí protivní spratci na zabití (mé přání se nesplnilo), unavený Roden s očekávaným (tedy dobrým) výkonem, omlácený Walker a honba za zbraní připomínající desátý díl Indiana Jonese... Ale vybíjená na ledě se povedla, a kdyby se kamera častěji zklidnila, lépe by se na to koukalo. Takže 3* jsou akorát. Není to úplně špatné, ale za čas asi zase nebudu vědět, že už jsem to viděl...dvakrát... ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Násilí se musí líbit, musí přivodit erekci! Vše tomuto cíli podřídíme. Střihostřih, temnofiltry, zpomalovačky i zrychlovačky, flash flashbacky, drsnohudba, frenetický zoom, fuck dialogy a skrz scény létající kamera - jen tohle chceme, jen tohle chce náš divák. Náhody přitáhneme za vlasy a pár jich při tom vyškubnem. Uááá! Slabé ****. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najprv si tento prekvapivý film odo mňa zaslúži ospravedlnenie zato, že som nad ním ohrňoval nos. Nedivte sa mi, lebo keď som videl na obale meno P.Walker, ktorého nemusím, prešla ma chuť. Ale tá sa vrátila neskôr, keď som dostal chuť na K.Rodena a CH.Palminteriho a čital pochvalné recenzie. Roden ako J.Wayne je fantastický a scéna s podivným milučkým párom je za posledné roky to najoriginálnejšie čo som videl. Velmi kvalitná scéna. Nehovoriac o tom, že je to miestami pekne drsný krvák. Mám rád takéto prekvapenia!Normálne za 4,ale na to ako ma to prekvapilo musím dať 5...90%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zběsilý útěk je postavený na neustálém vršení dalších a dalších vyhrocených situacích. Joey Stále pádí vpřed, ale jeho cíl je stále stejně vzdálený. Tempo je opravdu zběsilé, proto zamrzí jeho znatelné zpomalování dojemnými příběhy z minulosti jednotlivých postav (na Rodenovo vyprávění o desetiminutové verzi Kovbojů jen tak nezapomenu :)). Zběsilý útěk není čiročirou akční smažbou, jeho hlavní myšlenka je nejlépe patrná na scénách z „doupěte“ dvou, děti k smrti milujících, individuí. Jde o nikdy nekončící útěk před strachem. Nikoliv o strach z příšer vytvořených bujnou dětskou fantazií, nýbrž o strach z všudypřítomného, dobře viditelného i hmatatelného lidského zla. Myšlenková hloubka mě vzhledem k očekáváním mile překvapila. Zpočátku jsem měl sklon k cynismu, k zesměšňování sofistikovaně se tvářících vět, ale když mi došlo že zde výjimečně neplní pouze funkci „vaty“ mezi jednotlivými akčními sekvencemi, o sto osmdesát stupňů se změnil i můj přístup k filmu. Mnohé situace jsou velice nepravděpodobné, pouze dotvářející dojem co nejefektivnější podívané. Množství samoúčelných kamerových exhibic překračuje jistou únosnou mez. Když se kamera náhle otočí vzhůru nohama, je to pěkné, ale nemá smysl hledat v tom nějaký záměr, že by to třeba mělo znázorňovat momentální psychologické rozpoložení hlavního hrdiny. Jde prostě o efekt a ten je v daném okamžiku dostatečně „cool“, abyste upustili od řešení jistých logických nejasností. Nejvíce jich vyplave na povrch po odhalení pointy „převracečky“ dávající všemu dosavadnímu dění zcela odlišný význam a vlastně jej činící poněkud zbytečným. K tomuto odhalení dojde během super efektivní a super krvavé scény v modře podsvícené hokejové hale, která mi svou náladou v mnohém připomněla Scottova Posledního skauta. Touto scénou a tímto odhalením však film bohužel nekončí. Je na pro nás přichystáno ještě jedno překvapení, o němž víme již od počátku (postřelený Oleg), kdy však ještě nevíme, že bude překvapením. Ze všech samoúčelných scén v celém filmu je tato nejsamoúčelnější a pokud si při ní řeknete „páni, ti mě zase vypekli“, dokonale splní svůj účel a pak už může následovat finále jako z antické tragédie (skoro!), při němž nezůstane jedno oko suché. Více než herecká účast Karla Rodena (měl by si své ruské bastardy nechat patentovat) potěší Paul Walker předvádějící oproti teenagerským akcím Rychle a zběsile nebo Do hlubiny mnohem vyzrálejší výkon. Více než pouhou teenagerskou akcí je ovšem celý film, který kdyby se oprostil od místy přílišné efektivnosti, nebál bych se o Wayne Kramerovi začít psát jako o novém Tonym Scottovi. Právě Scotta považuji za jednoho z mála současných režisérů schopných natočit, bez nadsázky, inteligentní akční film. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, choze, pshimi, Janek, Xatrix, Martyr, PCHE ()

Galerie (26)

Zajímavosti (20)

  • Většina krvavých efektů byla dodělána digitálně. Jediná mechanická metoda (vybuchující pytlíky s umělou krví přidělané na těle) ve filmu byla použita v závěru na hokejovém hřišti. (Othello)
  • Thomas Jane odmítl roli Joeyho Gazella. Roli nakonec dostal Paul Walker, který byl druhým kandidátem na tuto roli. (ČSFD)
  • České herce zastupuje v první řadě Karel Roden - na DVD ho ale paradoxně předaboval jiný český herec. (Siriuss)

Související novinky

Stallone a kulka v hlavě?

Stallone a kulka v hlavě?

08.02.2011

Pravda, na té kombinaci není nic nového. Tentokrát by to ale bylo doslova – Sly totiž zvažuje účinkování v akčním thrilleru Headshot, který natočí tvůrce Zběsilého útěku Wayne Kramer podle scénáře… (více)

Bruce Willis stále v akci

Bruce Willis stále v akci

03.06.2010

Jako Mr. Church zahostuje v The Expendables, ale v okamžiku, kdy si budeme jeho cameo vychutnávat, Bruce už bude natáčet další akční řežbu. V srpnu totiž odstartuje natáčení adaptace počítačové hry… (více)

Reklama

Reklama