Reklama

Reklama

Mrtvá nevěsta Tima Burtona

  • Česko Mrtvá nevěsta (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 033)

Matty 

všechny recenze uživatele

Victor van Dort má majetné rodiče, kteří touží po vznešeném postavení. Victoria Everglotová má urozené rodiče, kteří vymetají pavučiny z prázdného trezoru. Ano, bude svatba! Tedy, byla by bývala byla svatba, pokud by Victor, bloudíc potemnělým lesem, omylem nenasadil svatební prstýnek na ztrouchnivělou větvičku. Ona totiž ta větvička podobou větvičky jen maskovala skutečnost, že není větvičkou, nýbrž zkostnatělým hnátem zesnulé nevěsty Emily čekající právě na podobný okamžik. Zmatený Victor tudíž se svou sexy kostí (doslova) a manželkou v jednom odejde do věčných lovišť, neboli do světa těch ne-tak docela-živých. Co bude s Victorií? Proč je Emily mrtvá? Jak si s nastalou situací poradí Victor? Odpovědi na tyto, ale taky spoustu jiných otázek přináší zatím poslední film Tima Burtona. A co je na Mrtvé nevěstě nejlepší? Silný příběh = polovina úspěchu, přičemž s příběhem Mrtvé nevěsty by klidně prorazila kdejaká hraná romance. Ale s loutkami je to kouzelnější. Do samotného finále jsem byl na vážkách, zůstane-li Victor věrný Emily a tudíž obětuje vlastní život, nebo se vrátí za Victorií, ke které jej poutá opravdová láska. Síly jsou netradičně vyrovnané, takže je to místy pěkný nervák. Jen v Burtonově filmu „žijí“ mrtví radostně, šťastně a bezstarostně, zatímco živí se mátožně utápí ve vlastních depresích, čemuž odpovídá také barevné ladění obou světů. A kdoví, možná to tak skutečně je. Nicméně prozatím to zjišťovat nehodlám. Už kvůli podobně morbidně – hravě – romantickým pohádkám pro malé cyniky a velké infantily. Něco podobného ze země nevyhrabete! 95% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Oskar, Bláža, Adman, MIMIC, gr8 escape, castor, Fr, Phillo ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dobrá myšlenka a jistě i skvělé zpracování, ale přesto mě to nedokázalo dostatečně zaujmout a vtáhnout do děje. Je mi to docela líto, protože animáky pro mě většinou představují skvělou zábavu a odreagování, což se u tohoto zvláštně pojatého díla nějak nepovedlo a i když snímek plyne poměrně rychle a najde se v něm pár opravdu skvělých nápadů a hlášek, nemohu jinak než za 3. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Strašidlácká pohádka od gotického režiséra. No, možná to není úplně pohádka, ale příběh o lásce, která jde až za hrob. Stačí přimhouřit oči a hned vidíte Helenu (Bonham Carterovou). Vtipné dialogy odlehčují ponuré ladění příběhu... pokyn psíkovi ( vzhledem k mému příjmení nezmiňuji jeho jméno): udělej mrtvého! mluví za vše. A nesmí chybět strašidelný les, který Burton zřejmě nade vše miluje ( jako v Ospalé díře, třeba...). Smrt nikdy nebyla krásnější! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak uznavam, ze bola to spusta prace, musim pochvalit kreativitu tvorcov, nadhernu Elfmanovu hudbu, ale keby film trval dlhsie ako 78 minut, nudil by som sa. Par vtipnych scen tam bolo, aj pribeh ma zaujal, ale prilis casto tam spievali a to mi vadilo. Samozrejme Burtonovi fanusikovia si to nesmu nechat ujst. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Na podruhé ještě o něco pěknější zážitek než na poprvné. Tahle poetika se snad ani nemůže nelíbit, šedivé Viktoriánské kulisy a barvitý, rozjuchaný svět podsvětí, o tolik zábavnější a spravedlivější, než ten náš... Jako pohádka v klasickém smyslu nemá zkrátka Corpse Bride chybu, třebaže je pochopitelné, že celkové uhlazené, předvídatelné ladění příběhu a zvláště jeho dosti růžové zakončení nemusí jít některým "dospělejším" fanouškům Burtonových cyničtějších tónů pod vousy... 2. 80% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (37)

  • Spolurežisér Tim Burton v časech vzniku filmu komentoval svůj vztah s hlasovým představitelem Viktora Johnnym Deppem: "Vždycky o něm při obsazování přemýšlím vlastně už od Střihorukého Edwarda, protože bylo jasně vidět, že patří mezi herce, kteří se rádi proměňují. Johnny se vždycky rád transformuje v někoho jiného, a proto s ním taky rád pracuju. Kromě toho se mu během let podařilo udržet si uměleckou integritu, jež je v prostředí průmyslu, který spoustu lidí svede na scestí dobře zaplacených špatných rolí, obdivuhodná. Zůstává sám sobě věrný. A příjemné je samozřejmě i to, že se teď už s nikým nemusím hádat o to, jestli ho obsadit smím. V případě Karlíka a továrny na čokoládu i Nevěsty jsem ho ani studiu nemusel vnucovat, přišli s ním sami." (NIRO)
  • U klavírní čtyřručky mrtvé nevěsty s Victorem hraje nevěsta v sólové části jen jednou rukou. Ve skladbě jsou však slyšet dvojhmaty, které vůbec nehraje. (Snilek1379)
  • Předlohou pro loutku červa, který žije uvnitř hlavy mrtvé nevěsty, byl Peter Lorre. Tim Burton prý od začátku zamýšlel, aby měl červ jeho vzhled i hlas. (akisha)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama