Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (490)

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

SPOILERY! BÍKÉRFUL! Bez milosti. Dobře, narovinu přiznám, nemám rád slashery, filmoví zabijáci jsou pro mě nejblbější postavy vůbec včetně Jasona. Jenže v tomto filmu nekosí teen crew Jason, ale nějaká babička! Paní v letech, kterou přepere holka na konci, vymaže ze světa DNA mladých lidí v plné síle. "No ty kokso", říkám si na konci, když hlava paní Vorheesové letěla ku cílové jamce. Dvě pěkný holky by se tu našly a evidentně se líbily i Kevinu Baconovi, kterému v jedné scéně stojí...no že bych tu 1* přece jen dal? Ále ani prd, taková nebetyčná brokolice si ji nezaslouží. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No, není to zas až tak hrozné. Alespoň ne do chvíle, kdy se objeví paní Vorheesová v celé své kráse. Do té doby to je tuctový vyvražďovák v pěkné přírodě s překvapivě ne až tak do očí bijícím scénářem a hereckými výkony (až na výjimky) a omluvitelným rozdělováním ( jelikož dlouho přeživší netuší, že se vůbec něco děje). Jak už jsem ale předeslal, představitelka paní Vorheesové snímek dosti shodí, jak svým neuvěřitelně trapným vystupováním, tak i značnou nešikovností. Jak si mohli tvůrci myslet, že je možné míti strach z 50-ti leté babky, co je ráda, že udrží sekyru a popoběhne pár metrů? Samotný závěr užuž pomalu vypadal na sériózní překvapení. Nakonec z toho však sešlo. Škoda. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor, ktorý je prvou časťou jednej z najznámejších hororových sérií. Má dosť dobrý príbeh o skupinke mladých ľudí, ktorý sa po rokoch rozhodnú oživiť letný tábor, ktorý sa preslávil svojou pomerne krvavou históriou, ktorú začalo utopenie malého Jasona Vorheesa, čo už mládež neberie do úvahy, ale netušia, že v okolí stále niekto je a otvorenie tábora si nepraje. Spracovanie je ale iba priemerné, nie je zlé, na film sa dá bez problémov pozerať, ale nanešťastie ani nedokáže výraznejšie zaujať, pôsobí až príliš stereotypne. Celá prvá hodina na mňa pôsobí rovnakým dojmom, dej sa prakticky nikde neposunie, iba občas niekto zmizne, čo si zvyšok ani poriadne nevšimne, až potom sa už dej posunie a zvyšok je už celkom dobre pozerateľný, aj keď stále ani zďaleka nie ideálny. Čo sa týka krvavých scén, tak mám skôr priemerné pocity, viacero úmrtí je mimo záber, ale tie dve, tri sú celkom slušné a sú tu aj pomerne dobré masky, napríklad hlava so sekerou v hlave. A po stránke klasických hororových prvkov tu nie je o čo stáť, atmosféra alebo napätie sú takmer nulové. Herecké obsadenie je iba úplne obyčajné, zaujme mladý Kevin Bacon a to je všetko. Réžia je skôr sklamaním, ale technická stránka je celkom slušná. Sériu Piatok trinásteho mám rád, ale tento prvý diel je rozhodne jeden z najslabších, nie je to zlý film, ale chýba mu takmer všetko, čo som si na tejto sérii obľúbil. Objektívna kvalita filmu- 58%, film sa páči mne na 55%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První camp slasher, jehož scénář nepřekračuje sofistikovanost strašidelné historky od táborového ohně, ale má to stylový úvodní titulek s rozbitím skla, pěkné holky, parádní gore od Saviniho, ikonický hudební motiv a památnou závěrečnou lekačku. Což není špatná bilance, ale kvůli absenci děje mě to s odstupem času jako celek nudí. Napínavá mi přijde jen scéna v umývárně, ale prostředí tábora u jezera mi osobně přijde atraktivnější, než americké maloměsto (Halloween) nebo předměstí (NOES). ()

Nin 

všechny recenze uživatele

První Pátek 13. je sice jeden ze slavných slasherů alias vyvražďovaček, ale působí místy jako docela ambiciózní horor. Má slušnou hudbu, která připomene Psycho, a taky stylový snímání kamery z pohledu vraha. Z dnešního pohledu film určitě působí zastarale, ale je vidět, že minimálně co se týče formy, tak se tvůrci fakt snažili. Obsah bohužel není nic extra. Máme tu nějaké puberťáky (z nichž někteří kluci působí svou vizáží dost směšně), kteří se nechovají moc racionálně... ale také působí velmi často až překvapivě klidně, a to i když už jde fakt do tuhýho. Jejich chování, a kde je zrovna kdo a co dělá a co si myslí, je trochu matoucí. Závěr sice není taky nijak zvlášť inteligentní, ale je stále působivý, především závěrečná scéna s Jasonem. Docela zajímavý začátek slavné hororové série. (7/10) ()

Galerie (178)

Zajímavosti (93)

  • V čase 1 hod. 10 minút, keď je zavraždený Bill (Harry Crosby) prichytený na dverách chatky, žmurká viečkami. (Aceboris)
  • Inspirací maskéra Toma Saviniho pro podobu malého Jasona (Ari Lehman) byl opilý bezdomovec s podobně znetvořeným obličejem, kterého kdysi spatřil, jak se potuluje kolem jeho domu. (oLí)
  • Přibližně v čase 11:47 se jedna z dívek ocitá před branou hřbitova Moravian Cemetery Hope NJ. Jde o hřbitov ve vesnici Hope Township ve státě New Jersey, který založili Moravští bratři, což je samostatná odnož Jednoty bratrské. Církev se začala formovat na Moravě v době husitských válek. (rey17)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama