Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (490)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Napadá mě jediné: Kde je Jason? Když bych vynechal, že film předchází trochu jiná pověst, než jaký vlastně je, tak to docela šlo. Zároveň má ale plno dalších much, jako je protahování a špatné lekačky. Není to podprůměrné, ale není to, jaké jsem čekal. Jsem zvědavý, kam až se děj dostane v dalších dílech. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Poctivý veterán žánru slasherov a nefalšovaná tradičná teen vyvražďovačka z doby, kedy žáner zažíval svoj vrchol. Pomerne sympatické obsadenie (Kevin Bacon!!!), skvelá atmosféra, typická hudba a dej, ktorý má spád, ani na minútu nestráca tempo a nenudí. Scenár by si žiadal ešte doladiť a miestami herci vylúdia pravdepodobne nechcené úsmevné výrazy, záverečný súboj pôsobil občas smiešne (i keď Betsy Palmer bola skvelá a finálny cut-off geniálny), no i tak stále výborný horor. Rozhodne si nemyslím, že som tích 95 minút svojho života investoval zle. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 66%***TV/// Obsazení 5/10 Děj 6/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 8/10/// PLUS: začátek kultovní série, pořád to má slušnou atmosféru a pronikavou hudbu, prostředí Křišťálového jezera, kde to všechno začalo MÍNUS: tentokrát ještě bez Jasona a to není úplně ono, posledních asi 15 minut působí hodně směšně, především chování poslední postavy./// Shrnutí: Tady to všechno začalo, tady se zrodila jedna hororová legenda. Ehm, tedy tvůrci asi moc nedoufali v úspěch a moc neplánovali pokračování, proto se vlastně Jason zrodil (objevil) až v pokračování(ch). Přes stáří snímku se však nejedná o špatný horor. Hlavně první polovina ve které je víc živých než mrtvých je zajímavá. Později, když už zbude jen pár neherců, to začíná být trochu nuda a závěr je předem daný./// PS: Už je myslím na čase viděl zbylá pokračování, která mi zatím unikala. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Verím, že začiatkom 80. rokov mohlo ísť o napínavú hororovú jazdu, no pri toľkom nezmyselnom správaní hrdinov som polovicu filmu krútil hlavou. Ako štart kultovej série okej, ako samostatný slasher dosť slabé. Všimol som si, že ľudia film často porovnávajú s o dva roky starším Halloweenom, ktorý bol aj podľa mna neporovnateľne lepší. Prvý Piatok trinásteho je úplne klasickou vyvražďovačkou s príšerne hlúpymi postavami, ktoré sa takmer nikdy nezachovajú racionálne. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No, není to zas až tak hrozné. Alespoň ne do chvíle, kdy se objeví paní Vorheesová v celé své kráse. Do té doby to je tuctový vyvražďovák v pěkné přírodě s překvapivě ne až tak do očí bijícím scénářem a hereckými výkony (až na výjimky) a omluvitelným rozdělováním ( jelikož dlouho přeživší netuší, že se vůbec něco děje). Jak už jsem ale předeslal, představitelka paní Vorheesové snímek dosti shodí, jak svým neuvěřitelně trapným vystupováním, tak i značnou nešikovností. Jak si mohli tvůrci myslet, že je možné míti strach z 50-ti leté babky, co je ráda, že udrží sekyru a popoběhne pár metrů? Samotný závěr užuž pomalu vypadal na sériózní překvapení. Nakonec z toho však sešlo. Škoda. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (93)

  • V prvních minutách filmu se v záběru objeví panenka Raggedy Ann, kterou známe jako posedlou panenku Annabelle z filmu V zajetí démonů (2013) a jeho spin-offů. (baronGrga)
  • Ve scéně, kdy Alice (Adrienne King) běží zpátky do chatky poté, co objevila Billa (Harry Crosby), začne dávat různé zábrany před dveře, přestože se dveře otevírají směrem ven. (henrycruel)
  • Tvůrci nikdy nezamýšleli udělat z filmu odrazový můstek pro následující sérii. Podle Victora Millera Jason (Ari Lehman) původně neměl pokračovat v hrozivých činech své matky. (henrycruel)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama