Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

[REC] je návrat k podstatě zombie subžánru, k společensko-kritické reflexi, kdy dění sledujeme z pohledu kameramana dokumentujícího nastalou situaci - stejně jako v Reevesově CLOVERFIELD anebo ve stejném (sub)žánru u Romera v DIARY OF THE DEAD._____ Expozice je dostatečně dlouhá na to, abychom se seznámili s postavami a byli uvrženi do akce, a tentokráte se nedokumentuje proto, že jsou tím lidé posedlí - jako v CLOVERFIELD - či proto, že se jedná o filozofické vyjádření - jako v DIARY OF THE DEAD, ale z toho důvodu, že se tohle musí zaznamenat, jinak by tomu nikdo neuvěřil a nikdo jiný to za ně neudělá._____ [REC] se navrací do dob NIGHT OF THE LIVING DEAD a těchhle klasik žánru, když nám ukazuje, že ti, kteří nás mají chrání - ať už policisté anebo vědci - nás nakonec oddělají. Stylistická promyšlenost, která ale působí autenticky a vytváří si zajímavá alibi na kompoziční nedostatky je obdivuhodná, atmosféra filmu pohlcující a lekačky natolik efektivní, že jsem se z nich vzpamatovával ještě dlouhou dobu. Možná lepší než CLOVERFIELD, který se musel přizpůsobovat na žánrové požadavky katastrofických filmů. Španělsko mi poslední dobou dělá vyloženou horrorovou radost... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Paradoxně tím co ubírá filmu na jeho věrohodnosti je až přílišná snaha o realističnost. Vcelku přirozeně vypadá [Rec] řekněme tak prvních 10 minut, jenže pak přichází první nakažený a několik maličkých kiksů úplně základní premisu rozhodí. Když zapomenu na to podivně nahrané přetáčení zpět na scénu střelby, zbývá ještě naprosto nečekaně reagující reportérka, která se začně chovat jakoby viděla zombie. Normálně nemám s logikou u hororů žádný problém, ale to co je možné vidět [Rec] je opravdovým vrcholem blbosti. Naopak na druhou stranu je třeba režisérům připočíst snahu o co největší využití potenciálu domu. Zatímco v první fázi herci pobíhají jen v jedné části, ke konci uvidíme stísněný prostor v plné kráse. Navíc to zhasínající světlo v chodně je naprostá nádhera. Když už to nakousli i ostatní, tak i já musím dohnat, že v autentičnosti tohle nesahá Blair Witch ani po kotníky. Podivné prostřihy a zvuky kamery zbytečně vytrhávají diváka z děje a způsob nasnímání ruší v podstatě téměř vždy. Navíc postava kameramana se v některých momentech zaměřuje na naprosto absurdní detaily (hlavně závěr je tedy z jeho pohledu šílenost, když místo neustálého sledování anorektičky kontroluje svou spolupracovnici). [Rec] bohužel nepřekvapil ani z hlediska originality. Ty nejzajímavější scény jsme již několikrát mohli vidět (podkroví v Nenávisti...) a lekačky samotné jsou tak dlouho natahované, že v podstatě tušíte několik dlouhých vteřin (někdy i déle) co se přesně stane. Ničím nezajímavá nuda, s poněkud legračním koncem. Podivnou estrádu s policisty za okny raději úplně ignorovat. Že se bát nebudete dokazuje i koment známého strašpytla Toma Riddlea, který ani v domě plném chorých agresorů nevyhnal z hlavy neustále se opakující myšlenky o své dívce. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zase jednou paradni horor, jehoz nejvetsi problem je rozklepana amaterska kamera. Teda on to neni ani tak problem, filmu to pridava na atmosfere a realisticnosti, jenze me takovahle kamera, ktera je posledni dobou skoro vsude, zacina pekne srat. Jinak po vicemene nudnejch 15 minutach (coz je pochvala, vetsinou uvod trva pulku filmu) se de hned na vec, parta lidi je zavrena v baraku a zacnou hororovy sceny, prvni pulku filmu je to spis o jednotlivejch scenach, kdy se vzdy chvily nic nedeje, aby na vas pak tvurci vytasily nakou lahudku, ale v druhy polovine filmu se to uz solidne rozjede a zaverecna dvacetiminutovka je paradni masakr. Neda se sice rict, ze bych se nak desne bal, coz je dany tim, ze se jednotlivy lekacky daj lehce predvidat, ale i tak obcas vystrasi a navic ma film solidni atmosferu a ani s krvi nijak nesetri. Jinak pointa, co se to vlastne deje, neni nic zvlast originalniho, ale vubec to nevadi a konec je paradni, i pres fakt, ze je jasny, kdo se dostane do finale. Hodne slusnej horor, ale na 5* bych to nevidel. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Další příspěvek do soutěže Edy Hrubeše, tentokrát z katalánské Barcelony. Nejdřív udělá menší virvál neposedná důchodkyně (typický činžákový konflikt ohledně týdenního úklidu na patře), načež naběhne hygienik v ochranném obleku (že by hledal dres Realu Madrid?) a zombie orgie v uzavřeném prostoru tak mohou nerušeně začít. Do posledního dechu vše snímá kameraman Pablo, profík každým coulem, který by nepřestal točit ani s vykousnutou krční tepnou. Španělský horor se v posledních letech začíná stávat nejen evropským pojmem.. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to pecka. Já jako milovník zombií jsem prostě rád za každej žánrovej zářez a toto je navíc "originálně" pojato pohledem zvědavého kameramana. Reportérka byla sympaťačka a celé to dost odsejpalo. Konec byl fakt nervydrásající a ta béčková církevní laboratoř na konci - eňo ňuňo. Psychobilly song v závěrečnejch titulkách pak už jen dovršil mojí dobrou náladu z tohohle filmu. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • DVD s filmem nebylo v USA vydáno do doby, než byl natočen remake Karanténa (2008) a než se do kin dostalo pokračování Rec 2 (2009). (KucC)
  • Film sa natáčal od 23. októbra 2006 do 12. novembra 2006. (BoredKid)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama