Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 514)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

[REC] je návrat k podstatě zombie subžánru, k společensko-kritické reflexi, kdy dění sledujeme z pohledu kameramana dokumentujícího nastalou situaci - stejně jako v Reevesově CLOVERFIELD anebo ve stejném (sub)žánru u Romera v DIARY OF THE DEAD._____ Expozice je dostatečně dlouhá na to, abychom se seznámili s postavami a byli uvrženi do akce, a tentokráte se nedokumentuje proto, že jsou tím lidé posedlí - jako v CLOVERFIELD - či proto, že se jedná o filozofické vyjádření - jako v DIARY OF THE DEAD, ale z toho důvodu, že se tohle musí zaznamenat, jinak by tomu nikdo neuvěřil a nikdo jiný to za ně neudělá._____ [REC] se navrací do dob NIGHT OF THE LIVING DEAD a těchhle klasik žánru, když nám ukazuje, že ti, kteří nás mají chrání - ať už policisté anebo vědci - nás nakonec oddělají. Stylistická promyšlenost, která ale působí autenticky a vytváří si zajímavá alibi na kompoziční nedostatky je obdivuhodná, atmosféra filmu pohlcující a lekačky natolik efektivní, že jsem se z nich vzpamatovával ještě dlouhou dobu. Možná lepší než CLOVERFIELD, který se musel přizpůsobovat na žánrové požadavky katastrofických filmů. Španělsko mi poslední dobou dělá vyloženou horrorovou radost... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zase jednou paradni horor, jehoz nejvetsi problem je rozklepana amaterska kamera. Teda on to neni ani tak problem, filmu to pridava na atmosfere a realisticnosti, jenze me takovahle kamera, ktera je posledni dobou skoro vsude, zacina pekne srat. Jinak po vicemene nudnejch 15 minutach (coz je pochvala, vetsinou uvod trva pulku filmu) se de hned na vec, parta lidi je zavrena v baraku a zacnou hororovy sceny, prvni pulku filmu je to spis o jednotlivejch scenach, kdy se vzdy chvily nic nedeje, aby na vas pak tvurci vytasily nakou lahudku, ale v druhy polovine filmu se to uz solidne rozjede a zaverecna dvacetiminutovka je paradni masakr. Neda se sice rict, ze bych se nak desne bal, coz je dany tim, ze se jednotlivy lekacky daj lehce predvidat, ale i tak obcas vystrasi a navic ma film solidni atmosferu a ani s krvi nijak nesetri. Jinak pointa, co se to vlastne deje, neni nic zvlast originalniho, ale vubec to nevadi a konec je paradni, i pres fakt, ze je jasny, kdo se dostane do finale. Hodne slusnej horor, ale na 5* bych to nevidel. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív neopomenu vyzdvihnout REC vzhledem k Záhadě Blair Witch; jak píše třeba gudaulin, tenhle španělský kousek ji překonává o několik řádů, ale nejen po profesionální stránce, ale i celkově (nebýt té jedné jediné scény, za kterou jsem dal The Blair Witch Project 1*, po zhlédnutí REC bych spláchl onoho "průkopníka" do odpadu!). Ale teď k vlastnímu filmu. Nejdřív mi trochu vadil nudný začátek, ale pak jsem ho ocenil, protože lépe přiblížil vtíravost a senzacechtivost ústřední dvojky. Pak přišla scéna se starou paní a film se náhle změnil. Zasel do diváka ten stísněný pocit, nabral hororovou atmosféru a začal skutečně bavit. Bohužel po cca 45 minutách přišel výraznější logický renonc a film pomalu začal upadat (navíc, určitě postavy, které měly děsit, mě nechaly docela ledově chladným). Potom taky ta návštěva posledního bytu, která odhalila hodně chabou pointu. Na druhou stranu, poslední 5 minutovka byla hodně hustá a navrátila film do původních kolejí (škoda, že až na konec). V každém případě, přestože REC má hodně nešvarů, logických nedostatků a vytasí se s vyloženě klišoidní pointou, nabízí hodně světlých momentů a také několik solidních lekaček (ta na půdě mě docela dost odrovnala a nedýchalo se mi po ní úplně nejlépe, ale takové momenty, kdy divák moc dobře ví, že příjde nějaký takový moment, psychicky se na něj připraví a stejně pak dostane plnou salvu, mám u hororu nejraději). Celkově asi jen průměr, přesto nejsem zklamán, i když bylo očekávání z mé strany vyšší. Jinak popřemýšlím nad několika uživateli zmiňovaným Cloverfieldem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jaume Balagueró, Luis Berdejo, Paco Plaza .. Zalekl jsem se jednou, při pohledu do podkroví, ale jinak je [REC] táhlá módní roztřesená nuda bez atmosféry, kdy jsem během projekce několikrát kontroloval čas, jak jsem blízko do konce (a to má děj jen 70 minut!). Pár úseků má spád, ale jinak jde o celkem chaotickou snahu způsobit divákům epilepsii vyklepanou ruční kamerou, kterou protentokrát drží v ruce profesionální (televizní) kameraman a partou běhajících pobožných zombíků. Právě pozice kameramana je nejproblémovější, jelikož on, v situacích, které zažívají (někdy trochu přihlouplé) postavy, nedotváří dojem smrtelného ohrožení. ___ Viděno bez sluníčka, bez protíkajícího hajzlíku, přesto mám pocit, že je něco špatně. Zvláště, když vidím, že má [REC] vyšší hodnocení (nyní 83%) než mnohem lepší Blair Witch nebo Cloverfield. ()

choze 

všechny recenze uživatele

BLAIR WITCH si hrála na skutečnost, MONSTRUM těžilo maximum z formy a REC je jen tuctovou zombiárnou ozvláštněnou reportážní kamerou, kde se hlavně hodně kecá, postavy se chovají jako idioti, když se k zombies neustále obracejí zády a na pointu se kašle. Do toho dva tři napínavé momenty a povedené lekačky a sympatická fešná reportérka v hlavní roli. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Na začátku po vstupu do budovy je uvedeno, že nefungují rádia ani televize. V bytě správce domu však televize fungovala. (LEGACY)
  • Herci nikdy nedostali kompletný scenár, takže nepoznali osud svojich postáv, niekedy až do dňa natáčania jednotlivých scén. To malo za následok, že herci boli zvyčajne vystresovaní a nervózni, čo boli práve ideálne okolnosti pre takýto film. (WalterIK7)
  • Jednotlivé scény byly natáčeny v chronologickém pořadí. (Vlado666)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama